Last news in Fakti

22 Април, 2024 23:01 2 553 50

Може ли Иран да си позволи война?

  • иран-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • ракети-
  • дронове-
  • аятолах али хаменей-
  • риал

САЩ и ЕС налагат нови санкции на Техеран, а през това време от Иран се съобщава, че страната е изнесла повече нефт, отколкото през последните шест години

Може ли Иран да си позволи война? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Населението на Иран е почти десет пъти по-голямо от това на Израел, но за сметка на това брутният вътрешен продукт на Ислямската република е значително по-малък. Може ли Иран изобщо да си позволи да воюва?

САЩ и ЕС налагат нови санкции на Техеран, а през това време от Иран се съобщава, че страната е изнесла повече нефт, отколкото през последните шест години. Иранският министър на петрола Джавад Оуджи обяви през март, че нефтът е донесъл на Ислямската република над 35 милиарда долара.

Тези приходи са изключително важни за Иран, включително за поддържането на социалния мир. Голяма част от населението страда от последствията от международните санкции, които доведоха до обезценяване на местната валута и до огромен ръст на инфлацията, която достигна близо 40 процента.

През последните седмици, когато се очакваше изостряне на конфликта с Израел, риалът загуби една четвърт от стойността си спрямо американския долар. "Това обезценяване на местната валута веднага се отразява на цените, тъй като Иран внася много стоки", посочва пред ДВ икономистът Джавад Салехи-Исфахани. Той допълва, че за много от стоките, които се произвеждат в страната, се използват вносни компоненти, което вероятно ще доведе и до още по-висока инфлация.

Жизненият стандарт е на нивото от 2005 година

Тъй като Иран не може да задоволи сам хранителните си нужди, цените на храните се повишават още повече заради обезценяването на валутата и инфлацията. "Това се отразява най-много на бедните - те харчат за храна към половината от доходите си", казва Салехи-Исфахани.

Средната класа също е потърпевша. "Заради санкциите жизненият стандарт е спаднал до нивото отпреди 20 години", посочва икономическият експерт. "Докато икономиката е на същото ниво или дори на малко по-високо."

Статистическите данни сочат, че през 2022 година селското стопанство е съставлявало 12,5 процента от брутния вътрешен продукт, промишлеността - около 40 процента, а секторът на услугите - 47 процента.

Икономическата ситуация зависи от износа на петрол

Страната е изключително зависима от износа на суров петрол. Тъй като 90 процента от него се изнасят за Китай, западните санкции са по-скоро нямат ефект. Но управляващите в Техеран все повече се опасяват, че важният петролен сектор може да стане цел на евентуален ответен удар от страна на Израел.

"Сигурен съм, че те се безпокоят, тъй като война, която би навредила на петролния сектор, ще представлява тежък удар за икономиката", изтъква Исфахани. Той посочва, че в резултат на увеличения износ на петрол, иранската икономика определено се е развила.

Това обаче не е довело до повишаване на жизнения стандарт на населението, подчертава Исфахани. Тъй като много финансови ресурси се изтекли за разширяване на армията и за други мерки на режима.

Израел е много по-богата държава от Иран

Много средства така или иначе изтичат в непрозрачните структури на шиитските управници в Техеран. Индексът на "Трансперънси интернешънъл", който измерва корупцията, поставя Иран на 149-о място от 180 държави.

Особено непрозрачна е ролята на Революционната гвардия и на религиозните фондации, които контролират централни части от икономиката. Те не плащат данъци, не трябва да представят отчети и са подчинени основно на политическия и религиозен водач на страната аятолах Али Хаменей.

Макар приходите от петрола да са се стабилизирали през последните години, икономиката на Иран е всичко друго, но не и силна. Населението от 88 милиона души е почти десет пъти по-голямо от това на Израел, докато брутният вътрешен продукт през 2022 година е значително по-нисък от този на Израел - 413 милиарда срещу 525 милиарда. Така стоят нещата и с БВП на глава от населението - в Иран той е 4043 долара, а в Израел - 54 336. За сравнение - през 1990 година БВП на глава от населението в Иран е бил 10 660 долара.

Готов ли е Иран за война с Израел?

В първите три месеца на тази година Техеран успя да продава средно 1,56 милиона барела суров петрол дневно. "Иранците владеят изкуството да заобикалят санкциите", написа по този повод енергийният експерт Фернандо Ферейра във "Файненшъл таймс". Затова неговата препоръка е - ако правителството на Байдън наистина иска да постигне нещо, би трябвало да се фокусира върху Китай, който получава почти целия износ на нефт от Иран.

Но независимо дали санкциите ще бъдат изострени или не, дали в момента иранската икономика има готовност за възможна военна ескалация с Израел?

Отговорът на Джавад Салехи-Исфахани е еднозначен: "Като цяло тя не е готова за продължителен военен конфликт. Затова управляващите в Техеран внимават да не се намесват във войната в Газа. А и нападението срещу Израел бе по-скоро символично, отколкото предназначено да нанесе щети."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ден

    10 2 Отговор
    Да може да си позволи както тука пак ще има народен съд!

    Коментиран от #30

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Отец Чапаев

    4 11 Отговор
    Слава на великият Владимир Илич Ленин променил свата. 154 години от рождението на Ленин............Дойче зеле обяснява но вярваме ли .
  • 4 Хаха

    9 3 Отговор
    Иран произвежда лубеници 🤡
  • 5 Кво чакаш?

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Прекади ги!
  • 6 КЛЕК ШОП БИЗНЕС🚽

    14 3 Отговор
    ХЕРОИНА СЕ ИЗНАСЯ ЗА ЕВРОПА...
    ПЕТРОЛА СЕ ИЗНАСЯ ЗА КИТАЙ....
    КО МУ ТРЯБВА ПОВЕЧЕ НА...ЯТОЛAXA....
  • 7 Просто е

    9 6 Отговор
    Не може
  • 8 Кака Маца

    11 2 Отговор
    Може да си позволи, но с цената на много техни и от целия регион жертви. Печеливши там няма да има.
  • 9 Дам

    10 8 Отговор
    Иран е една пустиня - пущиняк.
  • 10 стига с тез жендърски глупости

    21 6 Отговор
    Колко беше БВП на Афганистан , че козарите одраха сборно цялото нато ?
  • 11 радий

    11 8 Отговор
    Иран изстреля 300 ракети и не знам колко си дрона. Не е ясно какво уцели. Евреите с пратиха един Фъ-35 и с една бомба умищожиха най-модерния ЗРК на персите.
  • 12 продължавайте да си мерите продуктите

    6 3 Отговор
    И Чад гони американските войски! Руско и Френско военно присъствие в Нигер след изтеглянето на САЩ! Голямата картина в Африка!
  • 13 Аятолах в нощница

    12 2 Отговор
    Иранките искат промяна не искат да ходят забулени с чаршафи при 50 градуса жега.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 отвсякъде

    12 7 Отговор
    Наритват САЩ , Франция. Какво не е ясно ? Никой не ги иска по Африка и Азия ..

    Коментиран от #17, #39

  • 16 Бамзе

    12 6 Отговор
    Янките още не могат да повярват, че вече са загубили Африка.
    А загубата е окончателна и безвъзвратна.
    До такава степен се вторачиха в Украйна и Русия, че забравиха останалия свят.
    Забравиха и Китай, който бавничко и тихичко ги подкопава.
  • 17 Хаха🤠

    6 9 Отговор

    До коментар #15 от "отвсякъде":

    А ти гледал ли си Рамбо 3 как САЩ и афганците наритаха раснята 😆

    Коментиран от #25, #48

  • 18 има могилизирани натювци

    8 5 Отговор
    Мащабна евакуация на натовци в Полша след руски удар по Днепропетровск .
    В град Жешов, Полша, тече мащабна евакуация на ранени и убити войници на НАТО след руските атаки над Днепропетровск. Според онлайн ресурса за проследяване на самолети Flightradar24 самолет от Франция е кацнал в полска авиобаза, а британски транспортен самолет A330MRTT също е излетял.

    Неназовани източници в Полша потвърждават за "Царград", че на полска територия се предприемат всички необходими мерки за оказване на помощ на пострадалите.
  • 19 Уса

    6 2 Отговор
    Питайте Израел дали те биха си позволили със същите оръжия,но в милиарди долари
  • 20 📡📡📡

    6 3 Отговор
    Спътникови снимки, направени днес, показват, че при израелския ответен удар срещу иранския град Исфахан е засегната радарна система за противовъздушна отбрана (ПВО), произведена в Русия, което противоречи на многократните отричания от официални лица в Техеран за каквито и да било щети при нападението, предаде Асошиейтед прес и БТА.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сърбина

    6 5 Отговор
    Удри, Муйо, както пееше Лепа Брена! Удри, нихната макя отановска!
  • 23 Макаренко

    7 2 Отговор
    не е истина. от алианса заявяват, че не участват във войната и не изпращат свои военни в Украйна. Да им вярваме ли или да не им вярваме?

    Коментиран от #27

  • 24 истината

    9 1 Отговор
    На война като на война ако седяха вкъщи при жените си в Англия и франция щяха да цели и здрави!
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха🤠":

    😀😀😀😀
    Ама верно ли до Холивуд опряхте‼️
    Те пратиха janki на Луната, лично Брус Уилис спаси Света.... даже във Варна има база за подводници , за която ползваха паметника на Бузлуджа‼️‼️‼️

    Коментиран от #40

  • 26 Захари

    8 4 Отговор
    Западните наемници започнаха да пристигат в чували . Путин им каза , че никой от тях няма да се върне жив в родината си !
  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Макаренко":

    Питай о.р. ген. Съби Събев
    🥸✝️🥸♊🥸✝️
  • 28 Дрътия Софианец

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    От московец , изведнъж стана палестинец .. 🤭😁 премести ли 17-те ресторанта у Г@зъ ?!🤭
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Издислав

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ден":

    Милите ми партизани ... Още ли не сте са запознали с Москвич 8 бе .. 🤭😁
  • 31 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Чафутите имат лиценз за геноцид ..Даден от покровителя Сащ и Англия.. Тече масови убийства в момента ..
  • 32 ха ха хааа

    0 5 Отговор

    До коментар #29 от "В.В.П.":

    Видяхме и останахме "потресени" от щетите ... Нанесени на Израел и Купола , от 200-те пиратки ..
  • 33 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Иран се нуждае от Смерч ,С400,Торнадо Град ,Ишкендер , ,и да започва оркестъра да свири ..Ода на радостта..За края Ярс ..
  • 34 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Ще издържи ли еврейския купол на сатан?
  • 35 В.В.П.

    5 2 Отговор
    Киевската хунта и циганския квартал на тел авив ще издържат ли на Сармати.?.От Чернобил имат закалка ,както знаем всички 55+
  • 36 Хохо Бохо

    7 2 Отговор
    Иран може да си позволи война, сащисаните немогат да си позволят война на Иран. Цената на петрола ке улети у космоса. Нема вече Русиям, Мадуро и той не дава. Разчекната крава се задава
  • 37 Лично мнение ,

    7 5 Отговор
    За мен , Иран е една от проблемните държави , ,които чрез техните проксита Хизбула , Хамас , Намаз , искат да предизвикат ядрена война , защото мразят САЩ и обичат русия ..

    Коментиран от #38

  • 38 второ лично мнение

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Лично мнение ,":

    То и сащ е прокси на израел .

    Коментиран от #41

  • 39 Имаш проблем

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "отвсякъде":

    Нямаш виза ли 😁🤭
  • 40 БАЙ Х@ЙМАНЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А Курск просто утанул ... Пишеш ли доноси ве . 🤫
  • 41 Лично мнение ,

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "второ лично мнение":

    Кой те пита .. Личното мнение се изразява в това , че няма второ , трето .. затова е "лично" ...🤫
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Иван

    2 1 Отговор
    Все пак някой трябва да покаже "рога" на Запада - живеем в нечувана мизерия, а ни увещават и пропагандират, че сме добре - напротив.

    Коментиран от #46

  • 45 Не може

    0 0 Отговор
    Единствено евреите могат
  • 46 Затова

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Иван":

    пък има такива ,на които мизерията не им пречи ,напротив ,помага им. Такива са на рко.дилъри ,търгаши на всякаква нелегална стока ,наемници ,криминална св. леч ,корумпирани чиновници и много знайни и не знайни радетели на демократични ценности.
  • 47 От казаното от теб

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Факти":

    Следва ,че портретът на Ротшилд в стаята ти стои накриво Егати тъпата локика на образован кравар.
  • 48 дядо поп

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха🤠":

    Такава е днешната реалност , младите джендърчета си оформят мирогледа и черпят знания от филми за трети "б" клас!
  • 49 Васил

    1 0 Отговор
    Иранците са като рашистите парите отиват при определени хора а народа живее в мизерия.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.