Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Април, 2024 13:00 1 636 61

Иво Инджев: Това, което направи Путин с агресията в Украйна, е най-страшната война на нашето време

  • путин-
  • русия-
  • украйна-
  • руска агресия-
  • война

При това в центъра на Европа, както знаем географският център на Европа се намира в Украйна

Иво Инджев: Това, което направи Путин с агресията в Украйна, е най-страшната война на нашето време - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По какво си приличат и по какво се различават военните конфликти в Украйна и в Близкия изток? Темата коментира писателят и публицист Иво Инджев в аудиокаста "Това е България" на "Фокус".

"Единият е истински, а другият е по-скоро шоу. Това, което направи Путин с агресията в Украйна е най-страшната война на нашето време, абсолютно безпрецедентно.

При това в центъра на Европа, както знаем географският център на Европа се намира в Украйна, дори само така, ако го погледнете. Докато размяната на удари, както казахте в анонса между Иран и Израел - може при известно чувство за хумор да се определи и като размяна на любезности, защото иранците изпратиха една невиждана досега наистина вълна в историята на безпилотното участие на летателни апарати във войните", каза той.

Още новини от Украйна

Дроновете

"Нито в Либия, където горе-долу беше така за първи път светът обърна внимание на това оръжие, нито по-късно във войната между Азербайджан и Армения, нито дори в Украйна, не е имало такава вълна от близо 200 бойни дрона изстреляни. Само че те пътуват като пътнически влак с около 200 км в час, абсолютно предсказуемо ще бъдат унищожени от израелската противовъздушна отбрана. Отгоре на всичко, тя получи доста сериозна подкрепа и от Съединените щати, които бяха приближили свой самолетоносач със съответните средства за противодействие. Помогнаха Великобритания, Франция, дори и Йордания. Самата принцеса на Йордания Салма е извършила бойни полети. Имаше и нейна снимка след бойния полет, в който тя твърди, че е свалила лично няколко ирански дрона, което е много интересно, защото тя фактически си е палестинка по кръв, по майка. Но те йорданците поначало са си палестинци там, понятието Палестина е географско първо и след това вече се пришива като на отделен народ. Така че иранците услужливо изпратиха една армада въздушна, която беше предоопределена да последва съдбата на испанската велика армада, която е била потопена и отишла в Ада, тъй както на всяка армада се пада, както пишеше Валери Петров. С тази разлика, че онази испанска армада е била ужасно изненадана от тази своя страшна съдба", каза още публицистът.

"Те са очаквали, че Англия ще се предаде лесно. Докато тук това беше очаквано. Израелската ешалонирана противовъздушна отбрана, може би няма равна на света. Като имаме предвид, че е на малка територия и е много гъста, тя е срещу всякакъв вид въздушна атака и това си пролича. Това е от иранска страна. След това израелците, пак в духа на това чувство за хумор, любезно отвърнаха с почти нищо не значещ въздушен удар, при положение, че разполагат с много по-големи бойни възможности срещу Иран.

Технологичната разлика между въоръжените сили на Израел и на Иран е огромна в полза на Израел.

Това са въобще хората някак си разсъждават с някакви количествени категории.

Иран е 88 милиона по население държава, тоест близо 10 пъти по-голяма от Израел, обаче има по-малък брутен вътрешен продукт отколкото Израел. А на глава от населението пък е съвсем зле, 10 пъти по-богата е Израел. Това съответно има връзка и с технологичния напредък, Израел е една от най-технологично развитите държави в света. Те разполагат със средства да причинят много сериозни щети в Иран, но не го направиха. Защото това просто не се връзва с геополитическите приоритети на големите интереси. Нито на Съединените щати, нито на ангажираната в Украйна империя на Путин, нито на Китай, който ужким много подкрепя Русия.

Казвам ужким, защото и за това има все повече доказателства, че и Китай е доста раздразнена от дружбата си с тази държава, която вреди на неговите отношения, особено в търговско отношение със Запада. И Запада използва все повече, особено Съединените щати, тези инструменти за натиск върху Китай и руснаците се превръщат като търговски партньори все по-токсични за китайците. Това си личи по рестрикциите, които китайските банки започват да налагат на руски търговски партньори.

Да кажа още, че само 3% от търговията, от износа на Китай е предназначен за Русия.

Докато за Съединените щати, Китай, който абсолютно зависи, това е държава, чиято икономика е ориентирано към износа и така постигна благоденствието си. Относителното благоденствие на държавата, не толкова на народа си, към 30-40% зависи от Съединените щати в търговията. Познайте кого ще избере Китай, когато трябва да се седне на масата и да се избира едното от двете", допълни Иво Инджев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БЪЛГАРИН🇧🇬

    92 15 Отговор
    ПРОДАЖНИКАиво инджев е заКАРЛУКОВО, ама преди това,да си върне дипломата получена от Москва.

    Коментиран от #30

  • 3 Някой

    97 11 Отговор
    Трънки и глогинки. Израелците размазаха цивилните палестинци, но това за "уважаемия" г- Инджев не е проблем. Афганистан, Югославия, Ирак, Сирия, Либия и други бяха погребани под лавина от бомби и ракети. Над 1 млн. цивилни жертви... Явно това на е страшно и ужасяващо за автора...
    Не мога да уважавам хора с толкова аморфен морал - когато ни отърва нещо е морално, а когато не ни отърва - същото нещо става аморално.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Селянин

    56 10 Отговор
    В предсказание записано през 1979 г. от писателя Валентин Сидоров, Ванга вещае:
    „Всичко ще се стопи, точно като лед, само едно ще остане недокоснато - славата на Владимир, славата на Русия. Прекалено много поднесени жертви има. Никой не може да спре Русия. Тя ще помете всичко по пътя си и не само ще се съхрани, но и ще стане господар на света."

    „Това, което се е обединявало, ще се разпадне на парчета. Това ще се случи в близост до Русия", гласи друго от пророчествата на Ванга.

    Преди четири години всички сметнаха, че става дума за Евросъюза, което съвсем не е изключено. Но, може би, Ванга отново е имала предвид Украйна, която се разпада буквално пред очите ни.

    „Все по-често ще срещате хора, които имат очи, но не виждат, имат уши, но не чуват."

    Коментиран от #55

  • 6 мдаааа

    8 55 Отговор
    По какво ли ?! По това , че според нашата колхозня , Украйна е нападнала русия , а Израел - Палестина ...
  • 7 ивуминжеф

    68 10 Отговор
    няма такъв гнуусен плазмоодий кат теб
  • 8 да де

    80 7 Отговор
    Аман от довчерашни червени лекета които по татово време громяха америкосите и евреите, а днес са обърнали палачинката и са се нагъзили на другата страна.
  • 9 Дядо Йоцо гледа

    61 8 Отговор
    На това нещо вярва ли му някой .
  • 10 Хахахаха

    66 9 Отговор
    Агент Ивайло днес е много превъзбуден, явно е получил транш от господарите си! Никой обаче не вярва на психопатските му халюцинации!
  • 11 нннн

    58 10 Отговор
    ,,Не е важно кой е започнал войната. Важното е кой я е предизвикал."/Клаузевиц/
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    47 6 Отговор
    НАБЕДЕНИТЕ ЗА "БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛЕКТУЦИ"
    .... МОГАТ ДА ОПРАВЯТ ЦЕЛИЯ СВЯТ АКО ИМ СЕ ДАДЕ МАЛКО ВЛАСТ
    .....
    ОБАЧЕ СОБСТВЕНАТА ИМ ДЪРЖАВА Е КОЧИНА :))
  • 14 Ивчо,

    62 8 Отговор
    Ивчо, не знаеш ли, че Истинската причина за войната е, че единствена в Европа, на Русия е отказана безопасността й.
    1. НАТО се приближава агресивно до Русия последните 30+ години, заплашваики я.
    2. САЩ има 800 бази по света, болшинството са насочени срещу Русия.
    3. На 17 февруари 2022 ( една седмица преди войната) беше подписан договор между Великобритания,Полша и Украйна, защита. Раполагане английски войски в Украйна
    4. На 19 февруари 2022 ( пет дни преди войната) Зеленски заяви, че ще разработва/разполага ядерно оръжие. Това изказване било посрещнато с ръкопляскания.
    5. Минските съглашения не бяха спазени от Украйна. Те забраняваха да се разполагат 150-200 те хиляди украински войски на 70 км. от Русия, готова за нападение на собствени граждани Донецк и Луганск. Според Минските споразумения Украйна трябваше да прговаря за мир с Донецк и Луганск, не с Русия.
    6. Украинската АТО от 2014 стрелаха по собствените си граждани в Източна Украйна, убивайки цивилни, включително 350 деца. Запознай се с Алеята на Ангелите в Донецк.
    7. Виктория Нюланд призна директно, че има разположени биологически оръжия в Украйна
    8. САЩ и Англия насъскваха Украйна срещу руснаците от 30 години.
    9. НАТО отхвърли искането на Русия от 1998 за влизането й в организацията.

    Коментиран от #20, #34, #35, #37

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Не разбрах !

    35 6 Отговор
    Това което направи нетаняху в Газа, какво е ???
  • 18 БгТопИдиот🇧🇬

    35 6 Отговор
    каквото на правиха Фащ в Югославия..
  • 19 Гранта на бай Сорос

    43 6 Отговор
    Иво Инджев и Асен Генов се срещнали на по бира, след поредния усвоен грант от "Америка за България".
    - Асене, заслужих си грантчето! - Започнал да се хвали сина на видния партиец, възпитаник в Москва, понастоящем пръв русофоб и евроатлантик.
    - Какво направи бе, Иво? - С интерес попитал професионалния протестър и блогър Асен.
    - И,са,х се насред Червения площад, да видят гадните руснаци! - заразказал подвига си Инджев.
    - Брей! - ахнал Генов - и какво стана като те хванаха руснаците, какво ти направиха?
    - Нищо, Асенчо... не ме хванаха!
    - Е, как, това е центъра на Москва, сърцето на империята на злото. Как не те хванаха?!
    - Лесно! Са,х тихо, без да си свалям гащите! )))
  • 20 Няма такава

    9 22 Отговор

    До коментар #14 от "Ивчо,":

    глупотевина и изопачаване на факти. как го измисли?

    Коментиран от #28, #33

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ловец на боклуци

    29 5 Отговор
    Слава на Путин, игла с конец за по-сигурно за устата на този Гнусен Продажник!
  • 23 Няма спасение

    8 34 Отговор
    рашисткитетроли вече са на работа, налазиха и тази статия.
  • 24 Трол

    32 8 Отговор
    Това е войната за оцеляване на Иво Инджев като биологичен вид.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Логос🇧🇬

    29 6 Отговор
    мИнджев,а това което прави исрал-ел с цивилното население на Газа избивайки поголовно жени и деца какво бре боКлуК?!
  • 27 В.В.П.

    24 6 Отговор
    В Газа е мноооооого по страшно ,Мънджев!!.И ти си страшен сън ,за България...обаче те траят .
  • 28 Ивчо,

    21 7 Отговор

    До коментар #20 от "Няма такава":

    Кой от фактите от 1 до 9 е изопачен?

    Кажи ми поне един, за да те просветя.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хахахаха

    18 8 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Предателя на България с ник БЪЛГАРИН е за Белене!

    Коментиран от #40

  • 31 В.В.П.

    23 7 Отговор
    И Полша заплаши че слагаядро до Росссия ..Тива е причина за война .Или не мисли тоя пъпеш,така ??
  • 32 В.В.П.

    38 6 Отговор
    РОССИЯ предложи мир .Всички се смяха в Брюксел..Джо и Урсул най много .Борис ,също..РОССИЯ е длъжна да защити своите хора.от касапите на сащ и НАТО.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пълни

    8 19 Отговор

    До коментар #14 от "Ивчо,":

    Глупости.Не струват и 5 копейки.
  • 35 Глуппости.

    10 22 Отговор

    До коментар #14 от "Ивчо,":

    От 1 до 9.Русия не е е състояние да изсква нещо от когото и да било.Пък и много треперене от това НАТО,бе?.А НАТО както знаем е отбранителен съюз.
    Затова сега получава средният пръст.
  • 36 Киро Роки

    28 6 Отговор
    Най-страшната война в съвремието е войната за съзнанието на хората, която поведоха либерастките елити... джендър идеологии, смяна на пола, незачитане на християнските ценности, зелени сделки, електронни пари, контролирани социални мрежи... и всичко с цел да направят роби и абсолютно зависими от така нареченият елит обикновените хора.... Някой забрави ли, как само преди две години с решение на същите така наречени елити хората в Европа, Америка и Австралия бяха поставени под домашен арест с месеци....Добре, че в Русия имаше останал здрав разум и сила, за да тръгне срещу това чудо, защото най-вредното и убийствено нещо се оказа еднополюсният свят....

    Коментиран от #44

  • 37 Всичко от московия е лъжа и измама!

    13 31 Отговор

    До коментар #14 от "Ивчо,":

    Жалко, че не си успял да си намериш почтена работа, а си принуден да разпространяваш лъжите на фашисткия режим на Кремъл за да можеш да ядеш.
    Жалко.

    Коментиран от #41

  • 38 Тълкуване

    13 6 Отговор
    Най-страшното на най-страшната война е, че ми пресъхват грантовете !!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ГАНЬО

    17 11 Отговор

    До коментар #37 от "Всичко от московия е лъжа и измама!":

    Абе кажи КЪДЕ ГИ ДАВАТ ТИЯ ПАРИ от Кремъл, беЕвроГЕЙче.Казвай, не се стеснявай.Сорос ще те похвали.А може иКОКАЛЧЕдаТИдаде.

    Коментиран от #46

  • 42 А Майдана на САЩ що е

    14 6 Отговор
    Да не бяха го чравили
  • 43 Някой

    17 7 Отговор
    Крайно време е и тук да се забрани чуждото финансиране на НПО-та, че такива като този соросоид, да не могат да се изхранват с плюене. И в Израел е забранено чуждото финансиране и се водят ЧУЖДА АГЕНТУРА. Това представлява и този. Те налагат на народа нещо от вън - антидемокрация. Демокрация е нещата да произлизат от народа.
  • 44 Някой

    14 4 Отговор

    До коментар #36 от "Киро Роки":

    Тъй нареченият домашен арест (ковид идиотизма) постигна по обща статистика на смъртност към 70 000 повече починали в България. А още реално не са броели починали от ковида, а починали констатирани - огромна част абсурдно да се припишат, като със сърдечни проблеми над половината с 64.4% от смъртността в България преди ковида. В Туркменистан бе забранено да се говори за ковида. Там 2021г са някъде 6.2-6.3 милиона. Ние на преброяване 6.52 милиона. Там за 2021г умрели даваха 41700+ човека, а в България 148995. Или 107+ хиляди повече умрели и 3.5+ пъти по-голяма смъртност. И поголовно нарушаване на конституцията и законите, включително члена от закона за здравето за извънредна епидемична обстановка го нарушаваха по 2 начина - всичко се заплаща от държавата (член 63, алинея 9) и го въведоха преди да влезнал в сила и лъжеха за решение номер 325 на министерски съвет от уж 14.05.2020г, когато няма заседание на министерският съвет.
  • 45 Путинофил

    10 16 Отговор
    Само не барайте путин. Само той може така добре да затрие рашките.
  • 46 Ти вече си разбрал

    8 13 Отговор

    До коментар #41 от "ГАНЬО":

    къде. Не се ли плашиш от конкуренция за любовта на Мутрофана?

    Коментиран от #57

  • 47 Хи их хи

    14 6 Отговор
    След иво нинджята да пуснете ленчето с кремчето!
  • 48 А ти си най страшната

    11 3 Отговор
    Подлога на нашето време
  • 49 Иван

    9 4 Отговор
    СССР доброволно напусна ГДР, в момента има рок-група - "Рамщайн", което в превод - е базата на САЩ в бившето ФРГ.

    Кой напуска доброволно завзета територия, примерно, кога СССР са оставили - град, село - без болница и библиотека, в нашето село имаше издания - на "История на военното изкуство", сега има сигурно - празни библиотеки.

    Като се лъжем - да се лъжем качествено.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 филип ейджи

    5 0 Отговор
    щом вадят само пенсионери от компанията са го закъсали...
  • 53 Така Така

    5 0 Отговор
    Тъй ли!? А войните на сащ и натю? Ааа да те са безопасни и демократични полезни като въздуха и водата. Те все с диктатори и терористи воюват хм ти да видиш кооолко са добрички той и Ивчо е като тях цветенце :))))
  • 54 АБЕ И Д И О Т ПРОДАЖЕН

    5 0 Отговор
    КОГАТО БАНДЕРОВЦИТЕ ИЗБИВАХА И ГОРЯХА МИРНИ ЖИТЕЛИ КЪДЕ БЕШЕ БЕ МИШКО
  • 55 123456

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Селянин":

    Интересно какъв ли щеше да е коментара на баба Ванга за случващото се сега ако беше жива !?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ивчо

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ти вече си разбрал":

    Отговор на 20, 34, 35, 37, 46. Доходите ми за законни в западна валута, те надвиашават твоите десетократно.,
  • 58 Неизвестен

    0 0 Отговор
    Китай няма избор! Трябва да бъде с Русия, защото, какво го очаква??







    Има неуточнен остров, има голяма група население с друго вероизповедание!??Какво го чака Китай ако остане сам срещу САЩ и Европа?????
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.