Last news in Fakti

4 Май, 2024 16:00 1 956 48

Проф. Петър Стоянович: Не знам дали българинът търси повече смисъла в Бога, или данъчния инспектор

  • петър стоянович-
  • българин-
  • смисъла в бога-
  • данъчен инспектор

„Нашенецът е практичен традиционалист, отколкото увлечен религиозно човек“, коментира още историкът

Проф. Петър Стоянович: Не знам дали българинът търси повече смисъла в Бога, или данъчния инспектор - 1
Снимка: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На такъв ден като Велика събота не може само за козунаци и яйца да си говорим. Дълбоко в себе си нашенецът е повече практичен традиционалист, отколкото увлечен религиозно човек“, каза в предаването „Тази събота“ историкът проф. Петър Стоянович.

„Това е удобно, защото това държи нещата на земята. Стъпили сме с двата крака там. Това е положението. Включително казваме, че това е „нашата българска църква“, а всъщност сме част от едно голямо православно семейство. Както е казал шофьорът на рейс 94 – каквито се качват, такива возим“, коментира той.

Според него по време на социализма в края на 70-те и началото на 80-те властта е насаждала „административен атеизъм“:
Милиони хора помнят времето на социализма. Посещението в църквите много ограничено. Бабите бяха допускани с едно снизхождение, но учениците и младите хора бяха практически връщани“.

„Традицията в България е лишена от религиозна същност, но е силна. Виждаме отявлени представители на левицата още от 1990 година как станаха най-ревностни християни. Кръстят се и се бият в гърдите до синьо. Поне от традиционна гледна точка мисля, че и българската левица стои зад традицията на Великден. Доколко я чувства – това е друг въпрос“, посочи историкът.

Наследството на тоталитаризма

„Със сигурност социализмът и тоталитарният строй раздробиха моралната същност на българина, който познаваме в произведенията на класиците от края на XIX в. и началото на XX в. В това има и голяма доза световна тенденция. Докато в други държави, отстъплението от изповядването на формалната вяра е факт, у нас традицията е по-силна от вярата. Традицията се засилва – как се боядисват яйца, колко манджи на Бъдни вечер, Калоферско хоро, носии, пояси. Външната част крепи нещата“, допълни проф. Стоянович.

„Българинът казва – „Отивам да запаля една свещ в църквата“. Той не казва, че ще иде на литургия, че ще вземе причастие, ще чете евангелието. Той казва, че минава да запали свещ. Пали и заминава. Нещата са много по-практични. По-посредствена е нашата вяра. Българинът се моли главно за конкретни неща. Не мисля, че се молят за единението на православния свят“, добави той.

„Елин Пелин и Чудомир в прекрасен контекст разказват за връзката между българина и Бога, както и църквата. Вчера чета, че 50% от българите вярват на църквата – в какво точно вярват? Не знам дали българинът търси повече смисъла в Бога, или данъчния инспектор. Не съм сигурен. Тази практичност или ще ни спаси, или убие. Не сме навикнали на свободата и свръхсамостоятелността. Искаме да имаме посока и релса. Част от нея ще откраднем, ще се подпрем, ще ползваме релсата да пуснем и други влакове. Ние не сме дотам вътре във вярата. Не познаваме вярата. Нещата остават на повърхностно ниво“, каза още проф. Петър Стоянович.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Когато остроумието се самозабрави

    36 19 Отговор
    и хипертрофира се получава един 100%-ов Стоянович.

    Коментиран от #8, #12, #36

  • 2 Град Козлодуй

    11 6 Отговор
    Бог е Любов Вяра Надежда
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Антон

    20 13 Отговор
    Путин и православието са най-светлият лъч, наред с комунистическия строй.
  • 8 Lоста

    28 17 Отговор

    До коментар #1 от "Когато остроумието се самозабрави":

    Поне казва оригинални и остроумни неща, каквито при теб не виждам. Затова и името ти го няма хо книги, а лицето по телевизията. Но сигурно имаш дистанционно-щом не ти харесва, сменяй канала. Иначе хем гледаш докрай, хем плюеш.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Моряка

    21 22 Отговор
    Това показно синьо пе...е...расче - компетентно по всички въпроси.Горкото.Малко чете,като повечето сегашни професори.Иначе щеше да знае, че рецепта за всеки случай от живота може да се намери само в романа Златния телец.Добре,че канал 1 сне от екран жалките му опити да се прави на голямата работа всяка събота.

    Коментиран от #17, #41

  • 11 Питам:

    23 12 Отговор
    Стоянович, може ли един народ да бъде вярващ в бог който му е наложен с огън и меч, на който е избит елита - 52 рода от 100 до 7-мо коляно. Който за 6 години 3 ПЪТИ е покръстван: 864 г кхан Борис, през 865- народа от Византия, през 866 г от папата и след това през 871/2 отново от Византия. Народ на който в продължение на 30 години до Преславския събор 893 г. му бръщолевят на гръцки за нещо, което те не разбират и като го лупнат по кратуната трябва да се кръсти. Народ в чиито вярвания се преплитат постулати на християнството с традиционни народни вярвания и поличби. Който в църковно отношение в продължение на 500 години е подчинен на чужди изедници, народ за който поповете не са пример за нравствено подражание, а за посмешиште и т.н.

    Коментиран от #18

  • 12 Моряка

    18 13 Отговор

    До коментар #1 от "Когато остроумието се самозабрави":

    Грешиш малко, колега.Никакво остроумие нямаше в немощните опите на професорчето по готварски книги да се прави титан на мисълта, подобен на Висасуалий Лоханкин.
  • 13 Църква с кръгово

    21 2 Отговор
    Освен омесването на козунака и чукането на яйцата, традициите включват да се задръсти магистралата и КПП - тата към Гърция.
  • 14 За съъжаление

    26 11 Отговор
    Стоянович говори за духовни измерения, които не са понятни за голяма част от българите и затова и коментарите за казаното от него са профанизирани.

    Коментиран от #35, #40

  • 15 Софийски

    15 8 Отговор
    Стоянович - потомствени блюдолизци и доносници
  • 16 Професор

    19 16 Отговор
    Виж сега, Стоянович, ти си малограмотен и всъщност, вместо да ни плакнеш мозъците с дивотиите си, отиди на Ютюб и потърси Dr. Hugh Ross, astrophysicist. Нали знаеш английски, майка ти Ани Бакалова те вкара в английската гимназия след като изигра онази сценка с бате Серги от На Всеки Километър, в която си разкопчаваше близката. Ами гледай какво ти казва д-р Хю Рос и осъзнай колко си жалък, некомпетентен и пошъл.
  • 17 Снели са го

    12 6 Отговор

    До коментар #10 от "Моряка":

    от екран, защото не се вписва във всеобщата посредствена и примитивна възхвала на новите "ценности"

    Коментиран от #24

  • 18 Ще ти отговоря

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Питам:":

    със стих от Новия завет: Защото със сърце вярва човек и се оправдава, а с уста прави изповед и се спасява - Послание към Римляните 10:10
    И затова Бог е казал : гдето е сърцето ти, там е съкровището ти.
  • 19 Мъдрият

    17 5 Отговор
    Професоре, вярата е нещо лично и индивидуално! Тя е в сърцето на човека и само Бог знае това и колко точно вярва всеки човек! Така, че не може да се говори обобщено за народа: това е все едно да кажеш, че всички жени/мъже са еди какви си!

    Естествено това не е вярно!

    Вземи за пример Свети Иван Рилски - ето това е истинският българин - ще кажа аз!

    От българският народ за излязли достатъчно много светци и мъченици за Христа, които са обагрили с кръвта си тази земя и са я осветили! Така, че ние живеем на свята земя!

    Аз пък се радвам, че съм българин и православен християнин! Че съм роден и закърмен в чиста православна държава, където се слави истинския Бог! Че съм повярвал и познал Бога, и че съм се въцърковил в православната църква!

    Това е!


    Желая на всички православни християни весело и изпълнено с духовна радост посрещане на най-светлия християнски празник: Възскресение Христово!

    Коментиран от #21, #38

  • 20 Паля Свещи в църква, за Живи и починали

    5 3 Отговор
    БЛИЗКИ! НА ДОЛНИЯ РЕД ПРИ ПОЧИНАЛИТЕ ПАЛЯ СВЕЩ ЗА ВЪРЛИТЕ СИ ВРАГОВЕ! Пет такива заминаха вече на работа в Енергото, разлепиха им некролозите! Бяха Гадове! Сега вярвам повече, че някой раздава Справедливост, както и да го наричаме!!!
  • 21 Не само

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мъдрият":

    се радваш, но и се гордееш, нищо че се правиш на смирен, а гордостта е пътят, който е постлан с добри намерения, но не води към небето...
  • 22 Моряка

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    На калпавата краставица пу........ и е виновна.Или Путин..
  • 23 Болярче

    5 2 Отговор
    Тоя знае всичко.
  • 24 Моряка - продължение

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "Снели са го":

    Напротив,колега.Точно Стоянович възхваляваше новите пошли примитивни ценности чрез постоянно иронизиране и високомерно оплюване на ценностите от времето на социализма.

    Коментиран от #32

  • 25 Тъпо соросоидче

    10 1 Отговор
    Стоенчо, вчера си купих диплома за Харвардския от Офис Уан за 12 лева. Бе как да се свържа с Лена за да ми я подпечата.

    Коментиран от #26

  • 26 Хихи

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тъпо соросоидче":

    Виж дали не е на парапета, обикновено е там...
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    9 4 Отговор
    КОМУНИСТИТЕ СА ВЗЕЛИ УЧЕНИЕТО НА ХРИСТОС
    И СА ДОБАВИЛИ КЪМ НЕГО НАРОДНИЯ ЮМРУК
    ( КЛАСОВАТА БОРБА)
    ...
    А ЦАРЕТЕ, ИМПЕРАТОРИТЕ И КАПИТАЛИСТИТЕ СА ВЗЕЛИ УЧЕНИЕТО НА ХРИСТОС И СА ГО ИЗВРАТИЛИ В ОРЪЖИЕ ЗА УБИЙСТВА:))
    .....
    АКО ЦЪРКВАТА СЕ ПРИДЪРЖАШЕ КЪМ ОРИГИНАЛА, НИКОЙ КОМУНИСТ НЯМА ДА Е ПРОТИВ НЕЯ

    Коментиран от #39, #48

  • 28 Госあ

    6 1 Отговор
    Тоо па, пета века башибозука е събирал кръвен данък по тия земи и сме се запазили ! Дали па българина няма вяра ?! А това, дали след още 50 години фина промивка и селектирана емиграция от западна Европа ще се запазим, вече е друг въпрос
  • 29 Ентусиаст

    11 11 Отговор
    Стоянович е пич! Кефи ме този човек!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 456-789

    9 4 Отговор
    Писна ми от тоя пенкилер!
  • 32 Ама ти

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "Моряка - продължение":

    май определяш ценностите на социализма като равностойни с вечните божественит християнски ценности?

    Коментиран от #45

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 БеГемот

    6 6 Отговор
    А тоя плямпащ лаладжия религиозен ли е... що за професор е щом вярва в такива нелепици като християнството...когато някой се бара за интелектуалец и после почва да се кръсти като неука бабичка в мене нещо се обърква...основата на интелекта е да се съмнява а вярата не предполага съмнение нещо повече то е заклеймено като нещо от Лукавия...

    Коментиран от #46

  • 35 За съжаление

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "За съъжаление":

    сте абсолютно прав(а)
  • 36 Стоянов

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Когато остроумието се самозабрави":

    Точно така, прави се нс интересен и е излишно остроумиен, но тук е прав. Ние имаме практично потребителско отношение към освобождението, към европа, към културата и обраьованието, и най-накрая, и към вярата. Състоянието на страната ни икономически, демографски и духовно потвърждава такава теза. Има още надежда, че при такава разруха, не сме усвоили всички "демократични" ценности, но демографията и миграцията ще ускорят пропадането.
  • 37 Иван

    4 2 Отговор
    О старата аристокрация и - ето на какво прилича, аз не можах да видя нищо "професорско" в изказа.

    Не ми се подиграва сега точно, но е доста тромаво и недовършено - един професор трябва да се изказва логично.

    Нищо не чух и не прочетох интересно - започваш една мисъл и я завършваш, какво за Йовков и бога, нищо не довърши.
  • 38 Лошо няма.

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Мъдрият":

    Помисли, колко пъти се изповяда и взе причастие миналата година или само лаеш.
  • 39 Диоген

    1 6 Отговор

    До коментар #27 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Не е лошо да четете Николай Бердяев-титан на руската мисъл.Например-"Извори и смисъл на руския комунизъм".И тогава няма да пишете нелепости.
  • 40 Софиянски

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "За съъжаление":

    За доносничество и слугинаж вероятно говориш, или за нещо под дъгата ;) няма равен, цялата фамилия от край време

    Коментиран от #43

  • 41 Винету

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Моряка":

    Сега е в БТВ. Всяка Събота
  • 42 Васко делчев

    6 1 Отговор
    А подобни евроарлантици са откровени атеисти. След като вярват на дявола - сащ, ясно какви са...
  • 43 Е, очевидно

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Софиянски":

    профаните са повече отколкото предполагах.
  • 44 Да,донякъде ,но

    0 0 Отговор
    България планетарно е двоен Козирог и това се отразява ,затова е традиционна и държи на традициите.,не само православните,а по принцип.Но вярата е много важна ,защото е духа и силата и не трябва да се подценява.Нашите красиви манастири и средновековните които са запазени са строени от вярващи за да се съхрани вярата!
  • 45 Моряка

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ама ти":

    Приличат си. Беше го казал за медиите кардинал от Ватикана по повод на публикувания Морален кодекс на строителя на комунизма,публикувано на 22 конгрес на КПСС 1961г.
  • 46 Професор

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "БеГемот":

    Казах ти -- отиваш на Ютюб и търсиш Dr. Hugh Ross, astrophysicist. Човекът е завършил в Калтек и е професор по астрофизика там, ако знаеш какво е това. Ще ти обясни най-научно ЗАЩО Господ съществува. Иди и се образовай.
  • 47 6645

    2 1 Отговор
    Нахална личност е този "професор"! Никога не пропуска събитие и дори празниците за самоизтъкване!
  • 48 Кот такоа чуек

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Уви, разделяш в 2 групи хора, които всъщност са от едно и също котило