Last news in Fakti

6 Май, 2024 16:03 2 259 74

Евгений Дайнов: Време е да престанем да се отчайваме

  • евгений дайнов-
  • общество-
  • цивилизация

Искат да ни внушат, че сме някакво диво племе, че няма нито общество, нито цивилизация. Но не сме такива. Просто не сме

Евгений Дайнов: Време е да престанем да се отчайваме - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Искат да ни внушат, че сме някакво диво племе, че няма нито общество, нито цивилизация. Но не сме такива. Просто не сме. Не се подвеждайте! Огледайте се в истинския живот и ще видите какви сме всъщност: прилични хора.

Tекстът е на Евгений Дайнов и е публикуван в dw.com. Публикуваме го без редакторска намеса:

Време е да престанем да се отчайваме. А до отчаяние лесно се стига, когато човек се затвори в рамките на "големите" медии и Фейсбук. Веднъж оказали се там, върху вас всекидневно се изсипват тонове воняща помия – докато всичко около вас не засмърди. За общите дела – т.е. за политиката – говорят хора с диви и необработени гласове, които бълват вулгарни ругатни, крясъци, бандитски заплахи и дебелашки шегички.

Всички тези гласове излъчват едно и също послание, скрито под тоновете мръсотии: Тук няма общество, нито цивилизация; има някакво неумито диво племе, което не може да се управлява самостоятелно - и следователно му трябва племенен вожд. А тъй като България е все пак малка страна, то на международната арена този български вожд ще трябва да е васал на някой по-голям вожд, намиращ се например в Кремъл.

Има ли в България общество

Това е номер, хватка, пропаганден трик, целящ да прикрие някакви хора, които крадат от общото. Това не е истината за нас. Ние не сме такива. Адам Смит – големият морален философ, а не онази плоска карикатура, която се опитват обикновено да ни представят икономистите – е съвършено ясен по въпроса с обществото. „Едно общество“, пише той в трактата „Теория на моралните чувства“, „не може да съществува помежду хора, които по всяко време са в готовност да се наранят или да си причиняват болка един на друг“.

Общество съществува там, пак според Смит, където „хората се нуждаят един от друг – там, където необходимата помощ се оказва взаимно поради обич, поради благодарност, поради приятелство или уважение…“.

А първото изречение на трактата гласи: „Колкото и егоистично да смятаме човешкото същество, очевидно в природата на човека има някакви принципи, които го карат да се интересува от добруването на другите и да прави тяхното щастие необходимо за него, макар от това той да не печели нищо, освен удоволствието да го наблюдава“. Та, значи, общество имаме там, където хората си помагат един другиму, без да извличат от тази помощ някаква своя егоистична печалба. За да разберем дали сме такива – дали сме общество или дива орда – е важно не да се слушаме, какви ги говорим; а да се видим, какви ги вършим.

Миналата седмица гледах следната случка на светофара на ул. „Монтевидео“ пред спирка на метрото „Мизия/Нов български университет“. Запали се автомобил – пламъци започнаха да излизат отдолу и отгоре на двигателя. Колата спря и отвътре изскочиха двама младежи. Единият насочи пожарогасителя срещу пламъците отдолу, докато другият се опитваше да угаси пламъците отгоре с куртката си.

Не сме орда

Каква би била реакцията на някоя дива орда? Щяха да се съберат зяпачи, които да снимат, да сочат с пръст младежите и да подвикват: „Егати идиотите, глейте само какво правят...“. Ние, българите, обаче не сме орда. За пет-десет секунди спряха четири други автомобила, от които изскочиха мъже с пожарогасители и се втурнаха да помагат. След още пет секунди други два автомобила спряха на отсрещното платно и други мъже хукнаха през улицата да гасят.

Изпразниха им се обаче пожарогасителите, а пламъците се разраснаха. Вътре в колата се чу малка експлозия. Мъжете – вече 7-8 на брой – отстъпиха, в случай че настъпи по-голям взрив. Около тях се появиха други хора, които им носеха вода, тъй като се бяха опърлили от пламъците. На около 30 метра нагоре по баира спря мотоциклетист, запречи пътното платно с мотора си и започна да регулира движението така, щото трафикът да не доближава горящата (и, очакваше се, след малко избухваща) кола.

Първата реакция на хората около мен, преди да се задейства мисълта дори, беше „по Адам Смит“ – да се втурнат да помагат на себеподобни, изпаднали в беда, без да мислят за някаква своя печалба. Други хора носеха вода на помагащите.

Мотоциклетистът пък се посвети да пази живота и здравето на случайни автомобилисти, които биха пострадали, ако се окажат до горящата кола в момента, в който тя избухне. Общество сме и освен това – не лошо организирано. Една жена на спирката на автобуса на отсрещния тротоар извика пожарната, която дойде след не повече от три минути.

Не сме и некултурно общество

Не се подвеждайте по дивашките, груби, просташки гласове в медиите. По хигиенни съображения отдавна не съм нито зрител, нито слушател на "големите" медии – и си живея чудесно. Всички до една музикални радиостанции, например, ме снабдяват с по-голям и балансиран обхват от новини (макар в рамките само на две-три минути), отколкото успява БНР. Докато там се обсъждат пудели, скутове и планини от кеш, радио FM+ (например) ме осведомява за неща, случили се в Европа, в Мексико или Южна Корея. По „бутиковите“ телевизионни канали гледам политически предавания, които по нищо не отстъпват на БиБиСи – докато в „големите“ телевизии политици и анализатори бълват нагли лъжи или плоски простотии.
Та оня ден, слушайки бутиковата програма „Христо Ботев“ се натъкнах на предаване на поетесата Силвия Чолева. Тя, както и всичките ѝ гости бяха представители на най-висшата форма на европейска цивилизация. Водещата обсъждаше с издател, поет и философ важни духовни материи. Правеха това не с обичайното медийно ръмжене или вулгарни шегички, а със спокойни и образовани гласове и с речник, който повечето от медийно най-тиражираните политици не биха разбрали.

Само кривите и отровни огледала показват българите като орда

Махайте се, хора, от „големите“ медии и от балоните във Фейсбук. Те не са огледала на истинския свят, в който живеем. Те са криви, отровни огледала, нарочно поставени от хора, които не са на наша страна. Целта е всичко в нашия живот да бъде показвано като грозно, просташко, унизително, робско и невъзпитано. Те искат да представят като правило едно малцинство от диви и прости нахалници, които не знаят, че в едно прилично общество ще трябва да си изкарват парите с пот на чело.

Ние не сме като тях. Просто не сме. Огледайте се, вижте и чуйте истинския ни живот – и ще се видите такива, каквито сме всъщност: прилични хора.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Браво

    7 55 Отговор
    Хора с европейско мислене,ако бяха петата колона русофили,гледат настрани,и изчезват в близката уличка
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фен

    52 14 Отговор
    Вие сте големите медии, и вие искате да ни превърнете в орда! Атлантическа! Ама не ви се получава. И май, за пореден път, ще ти се наложи, да се пребоядисваш, за да се нагодиш, Дайнов.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 az #СВО

    48 13 Отговор
    Тоя пак се опитва да промива мозъци, ама си е некадърен пропагандатор.

    И сто дни подред да качвате тоя пасквил нищо няма да се промени. Дайнов и всички платени чужди агенти като него са история и бъдещето не им принадлежи!

    Коментиран от #71

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Коста

    43 8 Отговор

    До коментар #7 от "Всичко, което разделя българите":

    Това разделение е само в главата ти. Създадено от такива като Дайнов. Обслужващи "нечии" интереси манипулирайки съзнанието на хората. И тази статия е с такава цел.
    Кой раздели хората в България и с каква цел?
    По римски разбирания за манипулиране на масите
  • 15 Дедо

    51 8 Отговор
    С такива професори, на които бащите бяха в първите редици на комунистите, а техните отрочета първи евроатлантици толкова. Този като го чуя и видя ми присяда . Такава наглост, такова самочуствие е болестно състояние.От такива ,, демократи” държавата си отива.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сатана Z

    42 6 Отговор
    Тъмно червеният професионален пияница ,комунист Е.Дайнов отново е на висота след няколкодневния Великденски запой.
  • 18 Мирослав

    38 6 Отговор
    Откога чакахме тъкмо платеното пиянде Дайнов да ни просветли и да даде оценка на живота ни, без неговите празни мисли животът ни е непълноценен.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дедо

    36 7 Отговор
    До седми!!
    Не знам за друга държава да е издигнала паметник на тези , които са я бомбандирали.

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 име

    30 5 Отговор
    Нетипично приличен език от дайнов! Но не се самозалъгвам. Сигурен съм че следващите 20-30 поста ще се поправи! Само като прочета "куртката" и ви става ясен. Куртки не носят хората много отдавна, освен на работното място. Човека това помни, това си съчинява. Но думата е показателна че е застинал някъде около 89-та плюс-минус някоя година.
  • 23 Мими Кучева

    22 5 Отговор

    До коментар #4 от "Кой "полезен идиот" от Брюксел":

    Май беше стария шеф на НАТО -Педе Расмусен?🙉🤡😁😁😁🤡🙉
  • 24 Уса

    26 8 Отговор
    Западната система е основана на принципа "Разделяй и владей"и се изпълнява "демократично"със сила.Това,че получавате по-висока заплата на запад нищо не означава в дадени моменти от живота а такива моменти има и са заложени в системата да ви вземе спестяванията с поредната инфлация или влошено здраве или трагедия за вас а за тях банкет.Преди 30 години е било различно и по-добре за живот
  • 25 име

    32 6 Отговор

    До коментар #20 от "Дедо":

    Ако говориш за паметика на краварите в посолството, не сме го издигнали ние. Но понеже сме колония, позволяваме да съществува.
  • 26 ха ха

    24 6 Отговор
    чета и си мисля , дали този е сляп ? или иска нас да ослепи ? или пък да ни сложи очила през които да виждаме идиокрацията като върховно постижение на "обществото" ?
  • 27 Име

    8 5 Отговор
    От злоба Порното се прави на Име.
  • 28 Хаха

    26 5 Отговор
    Дайнов изтрезня, ли бе, че се бях затъжил за простотиите ти!
    Червено комунистически л……но
  • 29 българка

    17 8 Отговор
    НИЩО НЕ Е, КАКВОТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ! Едва ли някой ще иска доказателства за това твърдение?!? И трябва да "благодарим" на ББ, че съсипа милото ни отечество, че освен золумите на поразия, допринесе с неговите съмишленици за тоталното опростачване на нацията. "АЗ СЪМ ПРОСТ И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ!"
  • 30 Орел

    22 8 Отговор
    ДайНов вече е на бунището на историята!
  • 31 зрител

    15 8 Отговор
    тоя като гледам и слушам, наистина сме диви балканци !
  • 32 Верно ли

    24 5 Отговор
    И защо имаме "честта" за втори път да публикувате мозъчния напън на същия, дето викаше на миньорите "диви орди и блатни джуджета"? Или е нормално и тоя да забравя вчера какво е разправял, та днес ще ни обяснява кои сме?
  • 33 диво племе сме

    15 7 Отговор
    щом търпим такива като теб измежду нас.
  • 34 ДАЙНОВ НИЕ НЕ СМЕ ДИВО ПЛЕМЕ

    26 11 Отговор
    НЕ ХВЪРЛЯМЕ ДОМАТИ И ЯЙЦА ПО СГРАДИТЕ
    НЕ ПАЛИМ ПОЛИЦАИ
    НЕ КЪРТИМ ПАВЕТА
    НЕ НОСИМ КОВЧЕЗИ
    НЕ ПИКАЕМ ОКОЛО ПАЛАТКИ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ В КОИТО УЖ СПИМ
    НЕ ЛЪЖЕМ
    НЕ МАМИМ СЪДРУЖНИЦИТЕ СИ
    НЕ КРАДЕМ ПАРИ ОТ КОМИСИОННИ ЗА ГАЗ
    НЕ СМЕ НИЧИИ ПОДЛОГИ
    НЕ РЕЖЕМ ПАМЕТНИЦИ
    НЕ ПЛАЩАМЕ ЗА СЕКС С ДЪРЖАВНИ ПАРИ ПО РАЗНИ ПАРАПЕТИ
    КУЧЕТАТА НИ НЕ НИ НОСЯТ ПАЧКИ
    НЕ ПОЗНАВАМЕ ТРАФИКАНТИ И НЕ ГИ КАНИМ НА РОЖДЕННИЯ СИ ДЕН
    НЕ СЕ ППИТВАМЕ ДА МАНИПУЛИРАМЕ МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ
    НЕ ЗАПЛАШВАМЕ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ
    НЕ ПИЕМ МАЗНО ТУРСКО КАФЕ
    НЕ СЕ ОТМЯТАМЕ ОТ ОБЕЩАНИЯТА СИ
    НЕ СЧИТАМЕ НАРОДА ЗА НЕКОМПЕТЕНТЕН ДА ГЛАСУВА НА РЕФЕРЕНДУМ
    ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ БЕ ДАЙНОВ
    НИЕ НЕ СМЕ ДИВО ПЛЕМЕ НО ТИ НЕ СИ ОТ НАШЕТО ПЛЕМЕ
    СХВАНА ЛИ ДАЙНОВ
    ТИ СИ ЧУЖД И ВРЕДЕН ЗА НАШЕТО ПЛЕМЕ
    ТИ НЯМАШ ПЛЕМЕ ТИ СИ ..................

    Коментиран от #37

  • 35 Оги

    12 6 Отговор
    Генчо пак го е треснало нещо и решил да “пише” и да ни напътства. Какъв смехурко. Кой го интересува мнението му…
  • 36 Кибик

    15 5 Отговор
    Евгени Дайнов сподели, че за по - малко от пищов ракия, не се продава !
  • 37 РЕАЛИСТ

    10 7 Отговор

    До коментар #34 от "ДАЙНОВ НИЕ НЕ СМЕ ДИВО ПЛЕМЕ":

    Браво. Шапка ти свалям за този коментар.
  • 38 Перо

    13 6 Отговор
    Ако всички са като това недоразумение, верно сме диво и мръсно племе!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 #идиоти вън

    15 6 Отговор
    С такива интелектуалци как да не се очайваме!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Иван

    7 8 Отговор
    Този човек не е видял нищо от нрава на българите, явно просто си няма работа със злобни същества, аз лично нямам никакъв хубав спомен от "досега" с българи - само погледни Бойко Борисов - образец за наглост.

    Наистина - бойко Борисов успя много - къде ти - с това образование и умения само да крещи щеше да направи нещо в живота.

    Хората се трудим и ставаме рано, мислим, блъскаме, както и да е - живи и здрави.

    Но да ми приказват - че в България имало някакви права - не е така, решат ли да ти направят нещо "мръсно" - ще те съсипят.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Айде

    9 3 Отговор
    Похвален оптимизъм! Но сега е време да изтърпим още 10 години управление на криминални престъпници! Поради тъпотията и алчността на политическите наивници от ППДБ!
  • 45 НА ПРОТИВ ДАЙНОВ

    10 8 Отговор
    НЕ СЕ ОТЧАЙВАМЕ
    НАЙ НА КРАЯ БОКЛУЦИ КАТО ТЕБЕ ЩЕ БЪДАТ МОЩНО ИЗРИТАНИ
    ТА ПОЗДРАВЛЕНИЯ

    Коментиран от #50

  • 46 Дааааааам

    8 5 Отговор
    На този не трябва и една дума да му се вярва. Двуличен хазарин, благоденствал и при сегашния, и предишния режим, възпозвал се от всички благинки и при двата.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 В СРАВНЕНИЕ С

    10 8 Отговор

    До коментар #41 от "Мозъчето на русофила":

    РУСОФОБСКИЯТ АСПИРИН В ЧУТУРАТА НА ДАЙНОВ КОЙТО БЪЛВА НЕСВЪРЗАНИ НО ЗЛОБНИ ИСТОРИИ
  • 49 Пловдив 1912

    13 8 Отговор
    Трябва ти само дълбок вир и достатъчно голям камък ......на никой няма да липсваш
  • 50 да путам

    1 9 Отговор

    До коментар #45 от "НА ПРОТИВ ДАЙНОВ":

    Какво означава на против?
  • 51 Тъпо соросоидче

    10 6 Отговор
    Колега Дайнов, да не си обърнал палачинката или ракията ти е изсушила акъла.
  • 52 Кресна

    9 7 Отговор
    Ако съдим по този на снимката сме точно такива .За интелект и продажност ,дори не ми се и говори .
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Факти

    11 4 Отговор
    На 28 Февруари 2008г. се запали влака София -Кардам. Девет човека изгоряха живи заключени във вагона ковчег. Пътниците които бяха в безопасност , слязоха от влака и започнаха да снимат с мобилните си телефони . Чуваха се възторжени възгласи от публиката - Маллеее много якооо . От тогава има още 16 години пропад . Нищо лично .
  • 57 BG гражданин и данъкоплатец

    8 4 Отговор
    Ех, Евгений... Ех, Дайнов... И ти да се изокаш?! Не сме орда - на нас това отдавна ни е ясно, вие всякакви ....лизатори и .....лози сте подлогите и невнятниците! Всеки пътувал извън България вижда приликите и разликите... Толкова богата държава, като България в света няма - вече 35 години се краде и граби и все няма край, все има още за крадене... Ама ти си говори - не ни пречиш, само не замърсявай екраните с физиономията си, че плашиш малките деца! Ха, наздраве!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 80%

    6 2 Отговор
    ,Аааа, уни са българите! Само умни хора могат да гласуват предимно за Tиkвa о Прo100.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 бай Даньо

    4 3 Отговор
    На автора аха да повярвам на това "принципно" четиво и си помислих а бе защо не звучеше тоя мъдрец Дайнов по времето на "Бойко и шайката" по същия бодър и жизнеутвърждаващ начин ами го удряше все на апокалипсис !?
  • 64 Мдаааа

    6 6 Отговор
    Руслямскитетроли не са българи и не могат да понесат, че България е истинска държава, а рашистан не е.

    Коментиран от #65

  • 65 бай Даньо

    0 4 Отговор

    До коментар #64 от "Мдаааа":

    Ни България ни Русия са истински държави. Оправи си опонетията. Между другото не са и Франция и Германия и САЩ , поне не се управляват като такива ...
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 хахаха

    4 1 Отговор
    Ойген казва, че ако българите сме орда, то щели да се съберат 30 зяпачи, които да снимат и т.н. От целия текст обаче се разбира, че Ойген само е зяпал и не се е притекъл на помощ.
  • 69 Ъхъ

    6 0 Отговор
    Как би се превело името Евгений Дайнов на английски? .....Юджин Гивню...
  • 70 бай Иван

    3 1 Отговор
    "Време е да престанем да се отчайваме"

    Верно е Данов. Какво му требе на човек ? Алкохол , една китара , липса на баня и сгодни студентки да му слушат глупостите за които им взима парите.
  • 71 ама приказката му тежи на тоя,а!

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "az #СВО":

    скоро го слушах в нета с в.дремджиев.приказката му ДАВА КУРАЖ,разийш.шот често съм по другата европа-източната.кат фаниш полша,унгария,словакиа,чехай.а бе,не е чак толко по-различно от бегето и румания.а у нас се гърми по медии,форуми и в нета,че даже и румания ни изпреварила,понеже...мноо румъници идели на черноморието.шо да не идат,когато там на техния бряг ги изнудват кат за световно.PS както знаем румания е поне три пъти по-голяма по население от бг и мноо ясно,че и повече туристи изкарва.та тва изобщо не е показател за успеха на една страна.КОЙ има интерес от такива заблуди?Моля,давам ти думата!
  • 72 епицентър

    0 0 Отговор
    Глупости. Не само диво племе,става дума за нехора. Варвари .
  • 73 ахаххаха

    0 0 Отговор
    Аз съм оптимист - с такива като Дайнов - жълтопаветни умнокрасивитети - винаги може по-зле.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.