Last news in Fakti

22 Май, 2024 09:02 3 022 45

Защо децата в Гърция работят в туризма и как е у нас… Ивелин Кичуков пред ФАКТИ

  • ивелин-
  • кичуков-
  • туризъм-
  • работници-
  • заплати-
  • готвачи-
  • сезон-
  • консул-
  • виза-
  • индия

Имаме 80 000 свободни работни места в туризма за летния сезон, казва председателят на Българската асоциация за туризъм

Защо децата в Гърция работят в туризма и как е у нас…  Ивелин Кичуков пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Летният сезон по Българското Черноморие официално е открит, но как ще се справим… Имат ли хотелите персонал, може ли и да не отворят, какъв е проблемът с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз. Пред ФАКТИ говори Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм (БАТ).

- Г-н Кичуков, все се хвалим, че ще имаме успешен летен сезон. А какво излиза, условия - дал Бог, а хора, които да работят имаме ли…
- За съжаление, ситуацията в момента наистина е много напрегната преди началото на летния сезон. По последни данни свободните места към края на месец май са около 60 000, при 80 000 в съседна Гърция, която, ако можем изобщо да говорим за конкуренция, ни е пряк конкурент.

- От колко работници се нуждае туристическият сектор?
- Само в областите Варна и Бургас са около 50 000 работни места. Няма да коментирам това, че, когато говорим за летен сезон, това не значи непременно морските дестинации, но и планинските такива. Тоест, ако сложим и горски, приключенски, спа, балнеология, цифрата ще нарасне до 80 000 работни места. Има инвеститори, които очакват около 500 работници и вече са започнали да отварят своите обекти, въпреки че има много неизвестни в уравнението. Този проблем е 70/30 в полза на ниско квалифицирания персонал към момента спрямо квалифицирания. Тук е важно да се отбележи следното - когато говорим за зимен туризъм, основно имаме предвид ски, балнеология, спа, като последните спадат към целогодишния туризъм. Много от обектите през зимата поради климатичните условия не отварят и работят само пролет, лято и есен. Заетостта на много обекти в зимните курорти понякога лятото е много по-голяма в сравнение със зимата, тъй като много българи, а и чужденци от съседни държави, предпочитат лятото да са на планина.

- Защо стана така, че българите са готови да работят лятото в туризма, но не и на нашето море… Българската работна ръка бяга или не е точно така?
- Много интересен въпрос. За голяма част от българското общество отговорът е, че заплатите са ниски, отношението е лошо, инвеститорите са престъпници и т.н. Даже в социалните мрежи това се поощрява като факт. Моето лично мнение и виждане по темата е, че това е нещо съвсем нормално. Темата е дълга, но, за да не отегчаваме читателите, ще се опитам с няколко примера да бъда максимално кратък.
Първо да започна със заплатите.

Един готвач взема средно около 20-30 лева на час.

Същите пари, а понякога и по-малко, ги взема готвач от Турция и Сърбия, даже и Македония. Мислите ли, че инвеститорът няма желание да вземе български готвач, след като се има предвид, че при чужденеца има и езикова бариера!? Естествено, че има желание и то огромно. Причините да не случи това са много, а аз ще кажа само някои от тях. Първата е, че българските кадри липсват, а причините са не само в инвеститора, но и в самите работници, както и в образователната ни система, която не произвежда практически подготвени кадри.

Другият проблем е, че желаещите да работят много често искат да са на ниска заплата, защото имат необслужени кредити и тъй като няма закон за частния фалит, те са вечно задължени лица.

Поради това и често предпочитат, особено професионалните кадри, да отидат да работят на друго място, извън страната. Също така самият работник при нашето трудово законодателство и липсата на информация, ако реши да не дойде на работа, знае, че трудовото законодателство е предимно в негова полза и няма как да претърпи сериозни санкции. Той напуска работното място и се прибира вкъщи. Да не кажем, че отива в съседното заведение или хотел на работа, защото просто така е решил. Ако все пак инвеститорът се съгласи на условията на заплащане, поставени от работника, защото е изправен пред стената, пред него стои огромен проблем с тези пари на ръка, отново заради нашето законодателство и предвид последните промени, които са направени в него.

Замислете се - ако даден инвеститор в сферата на туризма има над 100 работници и половината от тях са с такива проблеми, какво може да направи той...

Шансът да ги наеме, дори и да има огромно желание, е нулев. Има и друг проблем. В България, ако чуждестранен студент желае да работи, за разлика от съседите ни, той отново трябва да подава документи в компетентния орган, за да има това право, докато на много други места това е уредено чрез студентската му виза, което също помага на бизнеса там и съответно представлява пречка при нас. Ще ви дам и още един малък пример в съседна Гърция. След като децата завършат училище, те имат право да работят като помощници в туристическите обекти на своите родители, но без никакви административни пречки, като това от една страна е начин да се помага на средния бизнес, а от друга - родителите да възпитават правилно децата си и още от малки да имат възможността да ги подготвят за продължаване на бизнеса им. Освен това светът е отворен - турци, сърби, македонци и работници от други страни извън ЕС идват при нас да работят за повече пари, както правят и българите, насочвайки се към други дестинации.

Самата психология е следната - когато работиш зад граница, пестиш, а след това инвестираш в собствената си държава.

Но това някак не се получава, когато си в родното си място. Това важи предимно за по-младите хора, на които в допълнение на казаното по-горе им харесва да бъдат на нови места, да се запознават с нови хора, нови култури т.н. Също така не е маловажно, че за някои специалности в сектора в определени държави има задължителен бакшиш, клиентите са по-платежоспособни и трудът ти е по-добре възнаграден не толкова като заплата, а като допълнителни бонуси. По-важният въпрос е дали тези, които работят зад граница, след това ще се върнат и дали ще инвестират заработените средства в нашата държава, т.е. дали ги устройва инвестиционният климат и начина на живот в собствената ни държава.

- Колко е голям проблемът с издаването на работни визи за служители извън европейския съюз. Има желаещи, но трудно идват… Летният сезон вече започна, а у нас няма персонал. Какво не правим като хората.
- За съжаление, „голям проблем“ е много меко казано. Към момента проблемът е огромен. В последните дни на работа на Народното събрание народните представители от всички партии се обединиха и вкараха първите промени в закона за чужденците, което е една малка, но много съществена крачка напред за разрешаване на този проблем, който в последните 10 години стои неразрешен. Тази година това беше и основната тема, около която се обединихме с колегите в бранша и работихме неуморно. Показахме, че можем да постигнем резултати, когато сме заедно. Желаещи има много, но административните пречки към момента са огромни.
Въпреки обещанията от страна на държавата активно да се ангажира в решаването на проблема с издаването на работните визи чрез разширяване на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, все още не са предприети никакви мерки за решаване на този проблем. Единственият вариант е командироване на служители от Министерство на външните работи, което за момента не се случва.

- Може ли примери…
- Визовият център в Узбекистан почти от месец не дава възможност за записване на дати за подаване на заявление. Неговата електронна система на 10 дни дава възможност само за период от няколко часа за записване на час за подаване на заявление за виза. Ако някой има късмет да уцели този времеви диапазон, то той би имал шанс получи дата след около 20 дни, в която тепърва да подаде документи за заявление за виза „С“. След като подаде заявлението, периодът за обработка на визи е още 30 дни. Това практически означава, че служителите, които биха имали късмета да стигнат до етап „подаване на заявление за виза“, биха могли да пристигнат едва през втората половина на летния сезон…

Процедурата за получаване на виза „D“, която е за сезонна заетост до 9 месеца и единно разрешение за работа и пребиваване до 3 години, е три месеца.

Тази процедура е не само за сезонните работници в туристическия бранш, но е и за тези, които работят в предприятията от другите сектори в икономиката.
Почти няма сектор, който да не разчита на служители от чужбина. Специално в туристическия бранш много от нашите колеги започнаха процедурата за получаване на разрешение за работа на чужденци от страни извън ЕС още през месец декември. Вече повече от 5 месеца не им пристигат служителите на работа заради административните процедури и неразрешени проблеми на администрацията – например, заради липсата на достатъчно служители, които да работят по процедурата.
И още нещо. Ако лице вече е преминало през тежката административна процедура в Дирекция „Миграция“ към МВР, която средно отнема около три месеца, и е получило разрешение, посолството на Република България в Ташкент ще му запише час за подаване на заявление за виза „D“ приблизително 45 дни по-късно.

Така средният период за получаване на виза „D“ се получава да е поне 60 дни.

Положението е още по-тежко за хората, желаещи да работят в България от Киргизстан, Непал, Индия и Бангладеш. Гражданите от Киргизстан пътуват стотици километри, за да подадат заявление за виза в Казахстан. Визовият център във Алмати, който е по-близо до границата на Киргизстан, е обявил, че няма свободни дати за подаване на заявления за виза „С“. Рядко се отпускат свободни часове само в Астана, която се намира на 12 часа път от Киргизстан. Там свободните дати са от 20 до 30 дни напред. Обработката на визи е повече от 30 дни. Ако в момента фирма е направила регистрация за сезонна заетост до 90 дни в Агенцията по заетостта за работници, евентуално тези работници биха пристигнали тепърва в края на месец юли, което надхвърля и периодите на работа в България, посочени в документите, подадени в Агенцията по заетостта!?

В посолството ни в Индия записването на час за подаване на заявления за виза „C“ и виза „D“ е изцяло закрита до декември тази година

с причина, че са получили голям брой заявления за визи, които не могат да бъдат обработени поради липса на персонал. Само консулът и един единствен сътрудник обслужват страни с няколко милиарда население, което довежда до голямо забавяне и срокове от 3 до 6 месеца за издаване на виза. По тази тема, имаме получено писмо от консула, което цитираме дословно:
„До всички заинтересовани!
Информирам, че в момента Консулската служба в Делхи повече не е в състояние да прави записвания за часове след 30.11. т.г. и не е в състояние да обработи записалите се до момента поради липса на персонал. Всеки ден пред портала чакат десетки записали се от преди 3-6 месеца, но не можем да ги обработим всичките, дори връщаме. Няма никаква възможност за поемане на нови. Това положение ще продължи поне още няколко месеца, ако от София не ни изпратят допълнително служители.
В момента консулът и единственият му сътрудник работят по 12 часа на ден, но това не решава въпроса. Трябват хора. Нищо друго не може да се направи, затова моля за търпение. Положението е повече от трагично за всички, особено за туристите, студентите и сезонните работници, на които също не можем да дадем часове преди м. декември.
(P.S. това го изпращам поради десетките запитвания и нямам време да отговарям на всеки отделно). Поздрави!“


- Летният сезон започна, а у нас няма персонал. Какво не правим като хората? Къде повече липсват работници – на север или на юг…
- От една година казвам много ясно, че последните 10 години ние работим на парче по отношение на туризма. Докато съседите ни имат ясна концепция и стратегия в последните 5 години и следващите 10, ние от 15 години нямаме национална стратегия за туризма и той не е приоритет. Дори в Плана за възстановяване и устойчивост няма едно евро за туризма. При все, че в момента туристическият сектор произвежда 6% от БВП, а можем спокойно с природните ни дадености да стигнем до минимум 15 %. ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ДЪРЖАВАТА. Решаваме един проблем - в случая с по-бързото издаване на документ от Агенцията за заетостта и други български държавни органи. След това стигаме до българските посолства и консулства, където всичко потъва и сме в безизходица. Тези институции все пак са български и са под управление на нашата държава в лицето на Министерството на външните работи. Така че не мога да разбера защо всичко, направено до момента, се унищожава. Министерството на туризма се среща с бранша, разговаря, вижда проблема, информира Външно министерство и после имаме пълно мълчание. Питаме има ли опция за командироване на служители, които да разрешат проблема, но отговор няма. И то в края на месец май, дни преди откриване на летния сезон. По темата „север – юг“ проблемът е еднакъв и на двете места. „Слънчев бряг“ поема 150 до 200 хиляди работници. Да не говорим за „Златни пясъци“, „Св. Константин и Елена“ и други морски курорти. И ще завърша с това, че няма как да искаме да сме желана дестинация, ако не предлагаме качествен продукт, а такъв се постига с кадри.
--------------------------------------------
Ивелин Кичуков е роден в Бургас през 1971 г. Завършил е специалност „Индустриален мениджмънт“ в Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ през 1999 г., 2006 г. взима диплома „Право“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград, а 2020 г. – „Финанси“ в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов. В момента е докторант „Финанси“ в СА в Свищов по темата „Финансово-икономически анализ на стратегическата трансформация на туризма в България“. Кичуков е създател и председател УС на БАТ. Основал е и верига от малки хотели.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жан Клод ( с двата ножа)

    35 0 Отговор
    Знаем защо, но това не се харесва на нашите работодатели!
  • 2 А. Така

    14 1 Отговор
    Е да дойдат да ударят едно рамо .
  • 3 Готвач ама бивш!

    42 0 Отговор
    Те хубаво давали 20-30 лв. на час за готвачи, ама дали някой е взимал толкива....
  • 4 Оди Сей

    28 1 Отговор
    Украинския туризъм как е? Защото бг туризЪмът се е запътил право натам.
  • 5 Петър

    46 1 Отговор
    Заглавие на публикацията:
    "Защо децата в Гърция работят в туризма и как е у нас…"
    Отговор:
    У нас, минималната година, едно дете помагаше на баща си като редеше плочки на столичният булевард Цар Борис III. Някой направи един клип как това дете работи и всички национални мисирки и държавни безработни структури реваха като заклани защото това дете нямало право да работи там. Така стоят нещата у нас в България.

    Коментиран от #9

  • 6 Бойко ГЕРБ Победа

    43 2 Отговор
    Никой не иска да работи за мутри на договор с заплата за 933лв. Цените в България са като в Западна Европа.
  • 7 Защо децата в Гърция работят в туризма

    38 2 Отговор
    Щото е малък семеен бизнес бре пумпал ! Къде деца видя в голям хотел или верига на трудов договор ?

    Коментиран от #10

  • 8 От колко работници се нуждае

    21 1 Отговор
    туристическият сектор не знам, но категорично знам, че временната заетост за по 2-3 месеца е деструктивна за икономиката и вредна за хората . Туристическият сектор да се оправя както може и ако може ... а ако не може да почне да събаря бетона ! Изкуствено дишане за сметка на бюджета няма да му правим
  • 9 Бойко ГЕРБ Победа

    26 1 Отговор

    До коментар #5 от "Петър":

    Реденето и носене на плочки е тежък физически труд. А нашите хотелиери искат да работят с малолетни и да им плащат с семки и бонбонки. Преди войната искаха да внасят евтина работна ръка от Украйна. Оказа се, че и Украинците не са балами

    Коментиран от #13

  • 10 12345

    34 1 Отговор

    До коментар #7 от "Защо децата в Гърция работят в туризма":

    Знаеш ли какво ще се случи ако синът ми помага в така наречения малък бизнес и продаде нещо в търговския ми обект докато аз съм до тоалетна и дойде проверка? Ще ме скъсат от актове ! И затова си възпитаваме търтеи!
  • 11 Бай Ганьо

    37 2 Отговор
    И в Турция децата масово работят. Това е най-нормалното нещо в един малък семеен бизнес. И е чудесно за детето. То не работи 8 часа, а само помага. Освен че създава полезни трудови навици, докато расте детето изучава практически всички тънкости на местния бизнес и може както да го продължи, така и да започне свой собствен. Нашите днес кибичат по цял ден с телефоните и накрая не знаят как да си направят яйца на очи, камо ли да работят някъде 8 часа монотонен труд.
    Колегата припомни идиотския случай с детето, дето помагаше на баща си да реди точно жълтите павета и всички гракнаха каква експлоатация било.
    Експлоатация е децата в Конго да копаят по 12 часа на ден кобалт, за да може кифлите да си сменят на всеки три месеца айфоните, с които си правят селфита в тоалетните на заведенията.
    А нашият мутро туризъм зависи от служители на договор, там място за деца няма. Нито пък им трябва да са близо до надрусаната, пияна туристическа утайка, която все още идва тук.

    Коментиран от #14, #38

  • 12 И дори да приемем че

    21 0 Отговор
    Един готвач взема средно около 20-30 лева на час. Всички готвачи ли трябва да станем ? Живота е само един, и като роб и обслужващ персонал много хора мислят, че не трябва да се живее! Отделен е въпроса дали целогодишен е ангажимента в едно населено място или като циркаджийска мечка ще обикаляш страната и семейство няма да можеш да вържеш... и като се замислиш с тези 20-30 лева на час че няма и за 30 години пари за 60 кв. панелка да събереш и картинката става покъртителна ! Впрочем в Италия един готвач НЕ взема средно около 10-15 евро на час а над 60 евро на час ако работи в сериозна корпоративна структура от бранша .....

    Коментиран от #41

  • 13 Петър

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бойко ГЕРБ Победа":

    Реденето на плочки е не по лека работа от това да отглеждаш и да се грижиш за дете, а младежа беше почти на такава възраст на която неговите приятели имат деца, но тогава мисирките и държавните безработници не пищят като заклани.
  • 14 Петър

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Ганьо":

    Евала за коментара колега.
  • 15 Категорично съм против

    10 13 Отговор
    децата да работят без значение дали в туризма или на друго място !
  • 16 122333

    9 0 Отговор
    децата са по-умни от т.нар. възрастни ,търсят роби вместо да променят на макро ниво модела
  • 17 Основалият верига от няколко хотели

    20 0 Отговор
    бургаски играч Кичуков пропуска един елементарен факт при всичките дрънканици за заплащането, трудовото законодателство в полза на работници и т.н. други безсмислици - докато "инвеститорите" перат пари със застрояване на хотелски комплекси, а не обръщат внимание на инвестицията в квалифициран, обучен и НАЕТ ЦЕЛОГОДИШНО с пълна заплата персонал, няма как да се случат нещата на практика, особено на фона на конкуренцията на такива силни съседи като Гърция и Турция, а вече дори и Албания. Разбира се, най-удобно е да плюем срещу държавата, която не взимала мерки и блаблабла. Ами живеем в условията на пазарна икономика, господа играчи, но миниатюрните ви мозъчета са концентрирани само в това как да купите луксозни спортни коли на метресите си, вместо да се държите като истински мениджъри на човешки ресурс. Няма как да стане!
  • 18 При социализма

    23 3 Отговор
    децата единствено на бригади ходиха в земеделието на есен. На летни лагери ходиха и детство имаха. .......

    Коментиран от #43

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 П А Р Ц У Ц.

    7 3 Отговор
    Я. СЕ СКРИЙ. БЕ. МАЗЕН ЧАФУТ. ЧЕ ТИ БАЧКАМ. ПФУУ...ПОТАПЯЙ СЕ БЕ.
  • 21 Ти сериозно ли...

    16 4 Отговор
    ...натискаш дечицата да ти ратайстват при 45 градуса на сянка лятото?! Ти проумяваш ли за какво лобираш. Българинът не си дава децата на айдуци -> запомни това, така е било и така ще бъде!
  • 22 Тома

    21 0 Отговор
    Много известно е че мутрите в туризма първата и последната заплата за сезона не ги дават и никой от работниците не е повтарял да им работи
  • 23 Абе Ивелинчо Кичуков

    16 0 Отговор
    Да ви го туря аз и на "работните места" .... средната часова ставка ви е точно кафе и половина на каса ! Или две минерални водички
  • 24 На кафявото море

    14 0 Отговор
    е пълно с меркантилни ресторантьори и хотелиери, търговци на съмнителна китайска стока, предлагана на завишени цени, липса на нормална инфраструктура, фекални тръби, изливащи се в морето, сводници и наркодилъри на всеки ъгъл...
  • 25 И кое налага да пратя детето си

    13 3 Отговор
    За ратай да те питам Ивелинчо Кичуков ако съм средно статистически работещ европеец ? Една причина поне можеш ли да посочиш ? Щом и хората от малцинствата даже не искат да ви работят причината къде трябва да я търсим ?
  • 26 Съдията Дред

    14 0 Отговор
    В Гърция и в много други държави децата работят в семейните хотелчета и заведения, не в големите хотели, пълни със всякаква паплач. Вярно , у нас дори и в семейните хотели е много трудно да се вземе разрешение за работа на 16 годишен, не говоря и за по малки. Но у нас семейните хотели и заведения масово затвориха по морето, не издържат конкуренцията. Останаха по планински села, ама там е 2 месеца през лятото сезона.
  • 27 Българин

    9 0 Отговор
    ,,- Летният сезон започна, а у нас няма персонал. Какво не правим като хората?"
    То и туристи ще има ли? Конкуренция са ви Гърция и Турция, летвата е доста висока...
  • 28 Ъхъъъъъъ мозък

    13 0 Отговор
    Че нали имате дуално обучение за дуални роби и милиони левове по програма "Заедно в час" разни боклуци от НПО-та и МОН наливат ? Че нали уж по тези дуални пръдни 84% от дуалните в Бургас са за дуални готвачи, дуални камериерки, дуални спасители , дуални проститутки, дуални наркодилъри а ? ..... или бъркам може би ? ......... тва за кадри от Азербайджан и Узбекистан просто забравете щото аз съм бил там и ви казвам че никой от тези републики няма да дойде да ви слугува ! Мъж в кухня няма да влезе дори и в собствената си къща, а пък да прати дъщеря си или жена си на гурбет камериерка да стане, просто забрави !...... Относно Турция: нали ваши хора ходиха там в Истамбул кадри да търсят а? Какво ви казаха хората да те питам ? Единствено може помещение в хотела ти да наемем, ама ако сметнем че ще ни е рентабилно ! После и по селата в Кирклери ходихте нали .....и там същото ви казаха ..... Вашите 10 евро за нас са 2 евро ...... Дали разбрахте какво ви казаха а мушмули ? ......
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Оправяйте се пичове от туризма

    12 0 Отговор
    Никой не го вълнуват вашите драми
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Яяявя

    9 0 Отговор
    Защо ли пак нищо не знаем. Учениците от 10,11,12 клас от години работят. Особено лятото по морето. Още от юни месец са там. Но ние не знаем. А хотелиерите ги крият и плащат малко и в брой. Далаверата си върви, но е за нашите хора и ние нищо не знаем. А това, че децата работят нощем по барове и дискотеки пак никой ли не го знае. Уникална идиотска държава.
  • 33 Хейт

    8 0 Отговор
    Може би, защото там са седмо поколение работещи в семейната фирма. А при нас няма как да имаш фирма, която семейството ти да е притежавало седем поколения. Първо ще ти я национализират "в името на народа", а после мутрите на ДС ще дойдат да те пребият, защото това било тяхната територия.
  • 34 Нищо грозно от строто не е забравено!

    4 4 Отговор
    Крайно време е да вкарат 15-годишните в производството задължително, а не само в статистиката да ги броят като безработни!
    Детският труд си е детски труд- чиста далавера за капиталиста!
    И не става въпрос за участието на децата в семейния бизнес и семейните задължения.
    Става въпрос за експлоатацията на детски труд, защото смело крачим в тази посока.
  • 35 Студопор

    9 0 Отговор
    Баце вика Гърция не ни е конкурент... Господине, те българите ходят в Гърция вече, ти викаш не са ни конкуренция. Не са, защото сме от пътя навънка.
    Децата били работили. Само да кажа - тия дни бях в една пицария извън страната. И извън Гърция също. Семеен бизнес. Двете малки щерки на собственика правеха и печаха пиците пред клиентите. Бяха на не повече от 16. Майка им правеше кафета на кафе машината, а бабата беше на каса. МомЕтата също така сервираха. Браво на децата!! Печат се по цял ден на тая пещ, гък не казват. Нашите лигльовци ги мързи да излязат с приятели.
    И правилният въпрос не е дали има хора да работят, а дали има чорбаджии готови да плащат.

    Коментиран от #36, #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 асдасдас

    6 0 Отговор
    Вие имате свободни работни места, ама при какви условия?
    14-16 часови смени, без почивен ден, за никакви пари. Е, нянмате никакъв проблем: имате семейства, имате близли, имате роднини, имате приятели. След като е много хубаво при вас - защо не наемете някой от близките си, а ще дадете работата на чужди хора?
  • 38 прост селянин

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Ганьо":

    Нашите законотворци натвориха тези нелепици, сега не смееш да повикаш детето да набере нещо от градината на баба, ако градината е на полето, веднага почват инспекции по труда, защита на детето и т.нат. , нап...
  • 39 Попето

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Студопор":

    Не е точно така, имам внуци тинейджъри, които искат да работят, но поради огромната бюрокрация по назначаване на непълнолетни, родителите им не могат да им намерят работа, на работодателите не им се главоболи ....Изглежда е по-лесно да докараш работници от Бангладеш, например.
  • 40 Утрепи бълхарина

    3 0 Отговор
    За да е наред света. Къде видяхте в Гърция да работят деца бе м-ка ви алчна бълхарска.
  • 41 Това с

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "И дори да приемем че":

    60 евро в Италия на час може да е само в най-елитните ресторанти.
  • 42 Гларуса

    3 0 Отговор
    Абе кой луд ще дойде да ви работи на Черноморието.През 1998 г през студентската си ваканция работих за последно спасител на Слънчев Бряг 3месеца,но осигуряваха безплатно общежитие и въпреки скромното ми прехранване,накрая през октомври с последната си заплата си купих един акумулатор за малолитражката си.Та това беше цялата далавера за цял сезон,остана ми единствено Купона.От тогава не съм и повторил.
  • 43 Сандо

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "При социализма":

    Изобщо не е така,въпрос на семейно възпитание.Бях някъде 6-7 клас,поисках баща ме да ме купи ВЕФ.Той каза че няма проблеми,отиде в профсъюзите,извади разрешение за работа и ме уреди един месец да работя през лятото в консервената фабрика,и то на смени.Работих,получих си заплатата,купих си мечтания транзистор.И така много години,дори като ученик и студент когато ми трябваха пари отивах на пристанището и нощем работех като докер.Да не говорим лятото колко много студенти работеха като келнери,бармани,спасители на плажа или като хотелски персонал,даже имах колега който се беше уредил да бъде контролен орган по ресторантите.Измежду многото проблеми за мен най-важният е отношението към труда и към парите,именно към парите,а не към заплатите.
  • 44 Факт

    1 0 Отговор
    Жена му работи
  • 45 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Моля, уточнете си понятията за възрастта на човека !!
    Според мен БЕБЕ - ПЕЛЕНАЧЕ е възрастта до 2 -2.5 години – докато проход и проговори .От там до 7 гоишна възраст е МАЛКО момче /момиче.
    До 14 годишна възраст е ДЕТЕ - ученик в начално училище. Следващите 4-5 години човек е МЛАДЕЖ - ДЕВОЙКА.На 18 години всеки получава документ за самоличност и вече е възрастен човек, попадаш под давлението на всички закони в държавата .До към 25 годишна възраст е редно да се нарече - МЛАД МЪЖ / ЖЕНА/ От там-нататък е просто "ЕЛЕКТОРАЛНА ЕДИНИЦА, докато не захапе пенсията !!
    Един студент рядко бива ДЕТЕ или МЛАДЕЖ - ОБИКНОВЕНО той е възрастен човек !!
    На г-н Кючюк Ивелин му се иска деца да са нему наемни работници.........., ако може........и без да им плаща.!!
    Както маститите хотелиери по Черноморието постъпват понякога дори със възрастни хора !!
    Убеден съм, че поне 80 - 90 % от "работещите" деца в Гърция са синове и дъщери на майка и татко , включени в семейния туризъм !!
    Сега не знам какво е законодателството, но винаги в България е имало законова възможност за МЛАДЕЖИ да работят кратковременно, / нормално-лятно време/. ДЕЦАТА винаги са помагали в семейството според силите и знанията си. ,Рядко, дори в миналото царско, са били НАЕМНИ работници. И тогава е имало съответните закони.