Last news in Fakti

18 Февруари, 2014 09:00 3 479 3

Няколко грешки в изчисленията

  • плосък данък-
  • бюджет-
  • приходи
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Адмирирам всеки, който мисли как да се помогне на бедните (това е крайно необходимо!), но трябва да отбележа няколко грешки в изчисленията на Валери Найденов", казва икономистът Георги Ангелов в своя профил във Facebook по повод анализът на журналистът Валери Найденов "Как изхвърлихме 10% БВП на боклука".

1. Вярно е, че преди 2008 г. имаше необлагаем минимум и той беше в размер на 600 млн. лв годишно, но не е вярно допускането, че тези пари са отивали в най-бедните. Всъщност, необлагаемият минимум се отнасяше за всички, които плащат данък върху доходите (системата действаше така - от дохода на всеки се изважда необлагаем минимум, след което остатъкът се облага). Поради начина на действие на необлагаемия минимум, до бедните достигаха само 44 млн.лв. - 13 пъти по-малка сума от споменатата в статията.

2. Вярно е, че разходите на правителството имат мултипликатор и всъщност има няколко изчисления за неговото ниво в България. Повечето посочват размер между 0.3 и 0.4 (тази размер се наблюдава и в други малки отворени икономики като България). Умножавайки мултипликатора по сумата от 44 млн.лв. стигаме до ефект от 0.02% от БВП - а не 10% от БВП, както се твърди в статията. Т.е. ефект има, но той е около 500 пъти по-нисък отколкото изчислява Валери Найденов.

3. Не е вярно твърдението, че бедните са пострадали от плоския данък заради премахването на необлагаемия минимум. Първо, данъчната ставка беше драстично намалена за всички (и за бедните). Второ, данъчната реформа беше съпътствана с цял комплекс от мерки, свързани с намаление на осигурителните ставки, промени в минималните доходи, промени в минималните прагове, промени в социалната система и субсидиите, стимули за увеличение на доходите и създаване на работни места, директно компенсиране и т.н. Трето, през 2014 г. беше въведено и връщане на платения данък на хора с доход до минималната заплата (340 лв на месец), т.е. те бяха освободени от данък. Всичко това е многократно повече от 200 лв необлагаем доход, който съществуваше през 2007 г. Т.е. за всички данъкоплатци плоският данък от 10% е по-изгоден от съществуващия преди това прогресивен данък. Връщането назад ще означава загуба на доход за всички.

4. Добре е да уточним, че повечето бедни са сред безработните, пенсионерите и хората извън пазара на труда. Те не плащат данъци - освободени са, независимо дали има или няма необлагаем минимум. Данъкът не им е проблем, а липсата на работа и/или доход.

За съжаление, изводът е, че нито бедните ще забогатеят, нито България ще стане икономическо чудо ако се върне към данъчната система, която съществуваше преди плоския данък. Проблемът с бедността е свързан с липса на работни места и липсата на трудови доходи в много домакинства. И тези хора няма да излязат от бедността с промяна на облагането /те не плащат данъци/, а имат нужда от мерки, създаващи работни места, от инвестиции в квалификация и образование. А това е далеч по-сложно от бърникането по данъчната система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хулио

    1 0 Отговор
    Колко години са необходими за да се разбере нещо работи ли, или не,къде е прагматизма,къде е последователноста в политиката ,това българско античудо колко време ще продължава, един живот не стига явно
  • 2 Любомир Петков

    0 0 Отговор
    Този пак ли се прави на учен и се опитва да ни баламосва с разни
    мултипликатори без да знае за какво става дума.Писна ми от икономистчета, бозаещи бог знае откъде ,да ни обясняват с неразбираеми и за самите тях термини ,колко са учени
    и да защитават експериментите на политици върху всички нас.
  • 3 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Докато такива псевдо учени продължават да ни заливат25г. с разни заучени клишета и заклинания ,без никаква практическа стойност, току виж след още 25г.да ни няма от тази територия.Трябват нови хора,които трезво да преценят на кой пазар можем да изнасяме непретенциозната си продукция ,с какви суровини разполага държавата,и дали се ползват рационално ,и умните учените (кадрите) колкото и малко да са останали, да застанат на местата си и да теглят напред.