Last news in Fakti

11 Март, 2014 10:39 2 727 3

Вие какво предпочитате - партиен послушник или личност?

  • мажоритарен вот-
  • димитър иванов

Мажоритарният вот дава начало на разместването на политическите пластове

Вие какво предпочитате - партиен послушник или личност? - 1
Димитър Иванов. Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Димитър Иванов е председател на Управителния съвет на ДЕН (Движение за енергийна независимост)

 

Г-н Иванов,  може ли да направите оценка на създалата се политическа ситуация в страната?
Политическата оценка на ситуацията у нас никак не е проста или еднозначна. Съвсем накратко има няколко аспекта, които искам да подчертая. В страната има сериозна липса на доверие в институциите и политическите партии. Липсва усещането за субект, който знае верния път и може да обнадежди обществото за изхода.
От няколко години се извършва преструктуриране на политическото пространство. Това започна с идването на царя и продължи с ГЕРБ, ако разглеждаме дясната част на политическата сцена. В ляво процесът е по-скоро от 2-3 години, като например, конфликта Станишев – Първанов, който сега е в гореща фаза. Има и чисто политинженерни проекти, например партия „Атака” от десетина години и партията на Бареков от 1-2 години. Има и няколко по-малки инженерни проекта, които няма да отбелязвам, защото засега не показват, че са стратегически.
И третият, може би най-важен, аспект е голямото влияние отвън.

България е разположена между два големи геополитически играчи – авторитарния режим на Путин в Русия и авторитарния режим на Ердоган в Турция. Според мен, именно те формират политическото задкулисие у нас, за което толкова много се говори. Парадоксално е - ние сме европейска страна, но основните влияния идват от неевропейски сили. Чувството за безнадеждност идва от липсата на ясен и силен коректив в тази посока.


Какво прогнозирате? Този кабинет ще изкара ли мандата си между многото протести и негодувания или ще има по-бърза развръзка?
От гледна точка на днешния ден не мисля, че ще  изкара още три години. Предвид факторите, които обрисувах по-горе, развръзка може да има във всеки един момент. След европейските избори през май тази прогноза ще се вижда по-ясно.
 

Вие сте в Инициативния комитет на „100% мажоритарни избори в два тура”. Какво ще промени истинският мажоритарен вот в страната и назряло ли е времето за него?
Времето категорично е назряло. Болшинството от българите го искат. Избирателите искат да видят отговорността на личностите, за които гласуват. Абсолютно им е омръзнало политическите партии да им отнемат конституционното  право да формират властта в държавата. Те искат промяна на политическата система, мнозина чувстват, че тази политическа система е изчерпана и само ще влошава тежкото положение в България.

Промяната на политическата система нито ще бъде бърз акт, нито действие само в една посока. Но мажоритарен вот ще бъде началото на разместване на политическите пластове. Голяма заблуда е , че той ще затвърди статуквото, аз мисля точно обратното. Играчите които виждаме сега, поставени от невидима ръка пред завесата, ще започната да се променят и разпадат. В това се състои въпросът, преструктурирането на политическото пространство да не се извършва задкулисно, а чрез гласовете на гражданите.

От партийните централи са непримирими с мажоритарния вот. Те спекулират с твърдението, че ще има твърде много манипулации. Какви ще са ползите от подобен вот за гражданите?
Пропорционалната система съхранява статуквото, което познаваме. Затова партиите, които имат привилегии от него, ще се борят да го пазят. При избор на мажоритарни кандидати в 240 избирателни едномандатни района, народните представители неминуемо ще бъдат по-близо до избирателите си. Хората ще знаят повече за тях, какво мислят и на какво могат да разчитат. Бих дал пример: ако имаше мажоритарна система щеше ли АТАКА да бъде така представена в парламента? Щеше ли новата изфабрикувана партия на Бареков да разчита, че ще влезе в парламента? Щяха ли другите партии, които пълзят по 4%-та бариера да разчитат, че ще влезнат? Сигурен съм, че ГЕРБ, ДПС и БСП нямаше да имат толкова много представители, те просто нямат толкова качествени политически личности. Приказките, че голяма част от хората няма да бъдат представени при мажоритарен вот, са пълна лъжа.

Иска ми се да попитам, вие какво предпочитате - партиен послушник на който не знаете името нито когато го избирате, нито до края на мандата в повечето случаи, или да ви представляват личности, на които сте дали съзнателно доверието си?

Активното гражданско общество е общество на активни граждани, които са овластили достойни граждани, другото са празни приказки и клишета. Друг важен елемент е изборът да се извършва с повече от половината от гласовете. В нашето разделено и конфронтирано общество е много важно да има втори тур, така ще могат по-справедливо да се групират гласовете около реалния избор. Друг важен момент е възможността за отзоваване на депутати. Това обаче е възможно само ако има мажоритарен избор. Хората много настояват за това и е съвсем заслужено. След като някой те е излъгал за това какво ще върши от твое име, е съвсем справедливо да искаш да го изгониш.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    0 2 Отговор
    БРАВО!
  • 2 Alexander Anguelov

    0 0 Отговор
    Без Мажоритарни избори (най-добре по австралийски модел неже да има просперитет в България!!! Хора осъзнайте се!!!
  • 3 васил димчев

    0 0 Отговор
    Енергийната мафия във властта. При мажоритарни избори който може да задели 3-4 000 000 лева ще може да влезе в парламента.
    Искат да си купуват депутатски места по евтино.