Last news in Fakti

20 Март, 2014 11:22 12 309 11

Мръсотия и наркотици заливат Кара дере

  • мръсотия-
  • наркотици-
  • заливат-
  • кара дере
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Боклуци, фекалии и спринцовки от наркотици оставят след себе си туристите и т.нар. еколози, които разпъват палатки и каравани на Кара дере. Това са основните коментари на хората в социалните мрежи. „Много от "летуващите" си забравят боклука и когато дойдат на следващата година почват да мърморят и да си търсят чисто местенце -и така всяка година се повтаря. Дали ще доживея да видя Кара дере без боклуци....по скоро ще е като в песента - а дано,ама надали“, казва възмутен турист от миналото лято. Друг пък казва „говната не са проблем, щото наторяват, проблема е тоновете хартия, кенчета от бира, пластмасови туби, фасове и още и още боклук от "цивилизацията". Често сред боклуците се забелязват и захвърлени спринцовки и игли от наркотици. Публична тайна е, че на Кара дере се пие много и се друсат. Изпиват се тонове алкохол и бира, пуши се „трева“, шмърка се и се бият яки дроги.
Мизерията се допълва от тонове хартия, пластмасови шишета и туби, стъклени бутилки. Всички пикаят и серат по храстите, където е пълно с лайна и тоалетна хартия. Често можеш да настъпиш нечие друго лайно, докато отиваш и ти да вършиш същото, коментират летуващите.

Брадати и пияни бандюги гърмят шашки и копаят масово из гората на Карадере в търсене на турско имане без да се съобразяват с птички, тревички и Натури. Това показа излъчения наскоро на София филм фест  документален филм „Последните Черномонски пирати“.Култовата за хипарската група къмпингари на Кара дере лента показва как група ренегати са превърнали мястото във втори роден дом и го смятат за изконно свое. Тартора им Иван-Джака е зарязал децата и жена си и живее незаконно във фургон на плажа на дерето, раздава команди на останалите герои, пие като мен, рита и бие "другарите" си и рови за съкровището. Събрал е група от десетина бараби, които се препитават като гонят диви прасета из плажа, ловят риба и копаят гората.
От трейлъра на лентата става ясно, че "пиратите" са готови на всичко, дори действия извън закона. Чува се дори репликата на един от барабите, сочейки двата края на брега: "От тук дотам закон няма, а няма и да има, на никой няма да го дадем.
Филмът предизвика противоречиви коментари сред къмпингарите. Много от тях заявиха, че никога не са виждали въпросния Джак, а повечето изказвания са, че дерето е много мръсно и вече не става за цивилизавони хора.  „Сега всичко там е обосрано от моторизираните градски демо-хипита, които не знаят как да се отнасят с горещо защитаваната от тях "околна среда". Отврат!“, пише в коментар за филма възмутен къмпингар, който преди години често е ходел там, но се е отказал.

„Мъжът ми е от Варна и всяка година правим малък тур по Северното Черноморие, та поне за малко се отбиваме и на Кара Дере. От напълно девствен плаж, там стана ужасно пренатъпкано. Миналата година бяхме ужасно разочаровани, цялата гора пренаселена, пълно с боклуци, не можеш да се разминеш от коли и джипове. Напълно се изгуби духа на това място“, възмущава се друга гражданска.„От повече от 12 години всяко лято ходя там. По няколко пъти и за различни периоди от време - седмица дори веднъж месец. Страхотно място. Никога не съм чувал за тези хора“, споделя друг привърженик на природата. И добавя: „Преди 10-12 години беше вълшебно. После стана страхотно и постепенно стигна до "хубаво е, но е пренаселено и вероятно няма да го има следващата година".

Кара дере се намира между град Бяла и село Горица и е най-южната местност във Варненското Черноморие. Това е място, известно с девствената си природа. Тук идват туристи, които искат да съчетаят преживяването от контакта с морето и плажа с живот в дива гора, без следа от цивилизация. Кара дере се намира близо до Иракли и до северния склон на Стара Планина. Плажът на Кара дере е без камъни и предлага чудесни условия за сърф.

До Кара дере се стига с автомобил, с колело и пеша от град Бяла. Разстоянието е около четири километра. По плажната линия и в гората всяко лято пристигат стотици туристи. Това за съжаление предизвиква и голямо количество отпадъци, които замърсяват местността. Понякога обаче се намират хора, които с личните си автомобили извозват отпадъците на недобросъвестните туристи.

Кара дере е едно от любимите места на почитателите на нудизма и на сърфа. В Кара дере туристите пристигат, за да изживеят щастието да са почти като първите хора. Хранителни продукти се набавят от близките населени местности, а дървен материал се продава на пътя между Варна и Бургас.

Туристите, които идват редовно в Кара дере, знаят, че трябва да носят със себе си прибори за хранене, съдове, чували за отпадъци, въжета и други полезни неща, които ще им послужат при летуването в полеви условия. В гората има извор, чиято вода е много хубава, туристите го използват не само за питейна вода, но и за къпане и за пране. На места има вода и в цепнатините на скалите. В единия край на плажа има лечебна кал.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dizy g

    3 0 Отговор
    Първо;Споделете кой спонсорира тази статия,и следващата,в която се говори,че еколозите гонят инвеститорите!Второ;обяснете,как така се появяват в рамките на около час,точно в деня,в който е насрочен протест в защита на Кара дере!?И трето-за състоянието на тези места до голяма степен вина имате вие-медиите.Кой ли не,от светските предавания,до новинарските емисии,и тъпите женски списания,всички се скъсахте да разправяте колко е"яко" да се ходи на палатка.И резултата е на лице.Кара дере,и съседното му Шкорпиловци са пълни с кифли и кифльовци,които с палатка за 20 лв.идват и олират пейзажа.Играят кючеци по покривите на корсите,с които са дошли,а когато си тръгнат оставят след себе си боклуци,които се събират в 3(три) сто-литрови чувала!!!Не ме питайте от къде ги знам тия неща!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Румен Янев

    2 1 Отговор
    Калино моме колко парички взе за тази статия моме ? И защо ли часове преди протеста моме ???
  • 3 Goiko Mitich

    0 2 Отговор
    Типично по български - да удавим всеки, който подаде глава от казана (изкаже по-различно мнение). Това не е различно мнение дори, а истината. Всички така силно бранени от еколозите местности са потънали в помия. Вместо да седят удобно пред компютрите и изливат помия навсякъде нека отидат на терен да поизчистят малко!!!

    Коментиран от #11

  • 4 bugs_bunny

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "dizy g":

    Да почнем отзад напред. Местните власти, служби и полицията трябва да започнат да налагат по-стриктен контрол. Защо българите не цапаме в чужбина, а си о.ираме България. В чужбина ти налагат глобата.
    Същото важи и за шума. Почти всяка власт има приета разпоредба за шума след 22 часа и други мероприятия. Да минат едни полицаи с контрольори и като почнат да лепят глобите ще се престане с боклуците. Статията е добра и е събрала всички гледни точки....
  • 5 Simeon Yanchev

    2 0 Отговор
    Калина,моля да свалите първата снимка за да не се виждаме в съда или да се запознаваме личо.Има проблем с боклука и той може да бъде решен за два дена.А за наркоманите мога да говоря личнмо със вас да ми ги покажете.А снимката е авторска и нямате право да я използвате.




  • 6 Fifoleta Andonova

    3 0 Отговор
    Уважаема Г-жо Петрова,

    много силно ме вълнува, а предполагам и доста от читателите на статията, кога и как стигнахте до изводите които излагате, също посещавали ли сте това място изобщо?!?? Интересува ме също по какъв начин се сдобихте със заглавната снимка?!?? Защо пишете на изуст, силно се съмнявам да сте си направили труда да отидете на това място в разгара на сезона и да сте станала свидетел на камара от боклуци и свърталище на наркомани, десетилетия цели семейства почиват там и водят невръстните си деца, що за съчинения са вашите писания??? Вдигна се малко шум по темата и започнахте с инсинуациите, обидно е за нас, а вас непрофесионално!!
  • 7 Fifoleta Andonova

    3 0 Отговор
    Искам да допълня, защо се възмущавате от купчината боклуци и използването на наркотични вещества, като сте загрижена по този въпрос, напишете статия и за Слънчев Бряг, там проблема е доста по - глобален. И съм сигурна, че ако наистина това Ви притеснява, казусът може много лесно да бъде решен, сигурна съм, че хилядите хора заставащи зад идеята това да остане не застроено ще се съберат и с общи усилия чистотата и реда ще бъдат възродени!!!
  • 8 Benji Boiajieva

    1 0 Отговор
    Г-жо Петрова, статията ви не отговаря на истината! Ние сме група от 30 до 60 човека, които почиваме всяко лято от средата на юли до средата на август на Кара дере от много години. Децата на повечето то нас израснаха там и никога не са боледували от модерните "детски морски болести". Всяка година чистим плажа около нас - говоря за 20 палатки минимум и го оставяме по-чист, отколкото сме го заварили. Боклукът се изхвърля всеки ден, защото всеки ден се ходи на пазар и за вода до Бяла и Горица. До нас се разполагат каравани с хора от варненския регион, с които вече познаваме и те поддържат същата чистота. Всеки се съобразява с часовете за тишина и никой не пречи на никой. Копаем всяка година тоалетни над пътя, които са изолирани с дъски с клапи, мият се с морска вода и са оградени с чаршафи и по никакъв начин не замърсяват околността. В района не може фас да видите никъде, аз лично съм проходила цялата ивица от 4,5 км от единия край до другия и не знам къде намерихте контейнер, който да снимате - там такъв няма. Хората дори често събират по плажа боклуци, които яхтите изхвърлят в морето, а то ги изхвърля на плажа - пластмаси, найлони и др. Събраните бутилки, които са на последната ви снимка са оставени до палатката, защото хората си зареждат с тях вода за душовете и това може да го видите до всеки кемп от палатки. Освен това е важно да се спомене, че почти целия ни багаж е навън и никога нища не е изчезвало, т.е. ако има наркомани, това няма как да се получи.
  • 9 Benji Boiajieva

    2 0 Отговор
    В подкрепа на думите ми можете да видите снимките ми в профила, до който имате достъп чрез регистрацията ми в поверения Ви сайт. И никак не е добре, при условие, че казвате, че сте били там, да качвате чужди снимки!
  • 10 SiLv SiLv

    0 0 Отговор
    Аз не съм Хипи, не съм наркоманка, не си хвърлям боклука на плажа и през прозореца или от колата. Миналата година си платихме за химически тоалетни, който се изчистваха 2 пъти седмично и накрая на престоя ни бяха извозени. А къде отиват вашите л..на когато сте на море, г-жо? Когато Кара дере стане Слънчев бряг Вие ли контролирате използването на наркотици? И както предишната читателка е написала за използването на чужди снимки: на Кара дере контейнер за боклук няма! Не съм видяла нудисти. В тази статия видях куп неверни твърдения. Защо българските журналисти не се научите първо да проверявате и после да пишете??!?!?!?!
  • 11 Горска Вещица

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Goiko Mitich":

    Поразена съм, г-жо Петрова, не от глупостите, които сте изписала, а от изумителния факт, че се е намерил и кой да ви припява... за моя радост, обаче, хората са ви казали някои истини, а на вас пожелавам вие и децата ви да почивате на бетонов възел!