Last news in Fakti

16 Април, 2014 10:58 3 869 10

Микола Балтажи: Носталгията по СССР нищо не дава

  • микола балтажи-
  • украйна

Русия се опитва да дестабилизира по всякакъв начин ситуацията в Украйна, отбелязва посланикът на Украйна в България

Микола Балтажи: Носталгията по СССР нищо не дава - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ескалацията на напрежението в Източна Украйна, референдумът в Крим и изборите за президент са темите, които през последните седмици вълнуват световните агенции.

С посланика на Украйна в България Микола Балтажи разговаряме кое провокира напрежението в източните райони и за възможните пътища за намиране на изход от ситуацията.

1. Ваше превъзходителство, може ли сценарият от Крим да се повтори в Източна Украйна?

Събитията в Източна Украйна бих казал, че са втори етат или логическо продължение на незаконната окупация в Крим, където след руската военна инвазия се проведе нелегитимен референдум за присъединяване към Русия. Всичко това беше направено с погазване на законодателството на Украйна, на Автономната република на Крим, двустранните спогодби по Черноморския флот, Будапещенския меморандум, императивните норми на международното право и хартата на ООН. Не случайно, световната общност еднозначно осъди аншлуса на Крим.

В Източна Украйна пак има окупация на държавни сгради, областни администрации и тези на службите за сигурност от незаконно въоръжени хора, които обявяват независими републики и се обръщат за помощ към Русия. Сега пак издигат искането за провеждането на референдум. Има доста доказателства за това, че всичко това е испирирано, добре подготвено и се реализира със участието на диверсионни групи на руските спецслужби. По такъв начин Руската федерация, която декларира, че се бори с тероризма, фактически го изнася в Украйна.

Но във разлика от Крим, където Русия има военна база в Севастопол, в Източна Украйна няма руско военно присъствие. Трябва да се отбележи, че след „референдумът” самото украинско общество се консолидира около идеята за запазване на държавния суверенитет и териториалната цялост на страната. Това означава, че все повече хора отхвърлят плановете на сепаратистите.

Мисля, че украинското ръководство с подкрепа на международната общност няма да допусне прилагането на сценария от Крим в Източна Украйна.

2. Имате ли притеснения, че руските войници по границата готвят инвазия в Украйна?

Руската федерация натрупва значителен военен контингент по източната граница на Украйна. Това предизвиква безпокойство в Украйна и не само в Украйна, защото е заплаха за регионалната, европейска и световната система за сигурност. Нашите данни са, че недалеч от границата се концентрирани големи сили от руски войски. Въпреки, че руската страна това го отрича. В същото време наблюдаваме избухването на вълнения в Източна Украйна, които се инспирират от руските спецслужби. И това руското ръководство също го отрича. Това е доказан факт – Руската федерация съзнателно дестабилизира Украйна и има за цел да се създаде в Източна Украйна анклав, подобен на Приднестровието, който се контролира изцяло от Русия.

Ние се стремим да избегнем този сценарий като непрекъснато разясняваме на хората каква е действителната ситуация. Русия пък продължава да води информационна война като изцяло изкривява информацията и фактите. За голямо съжаление руската дезинформация действа в Източна Украйна. Ние не сме се отказали по мирен начин да решим проблемата, да има диалог с протестиращите, да чуем техните искания. Но призиви за сепаратизъм няма да бъдат толерирани, а със терористите ще се действа в съответствие с украинските закони.

3. Дори и Вие не се нагърбвате с прогноза?

Трудно е да се прогнозира. Ситуацията прилича много на съветските времена, не само по символиката, но и по дефинициите, които се употребяват от руската страна. Има логическо развитие на ситуацията от Приднестровието, Грузия и Крим. Ние сме против Крим да се превърне в зона на замразен конфликт и в непризнат от международната общност анклав. Това е един благодатен за развитието на туризма, инвестициите и земеделието регион.

Москва с информационната си агресия срещу Украйна се опитва да промива мозъците на хората както при нас, така и в самата Русия.

3. Мнозина анализатори коментират, че Русия все повече заприличва на СССР? Докъде могат да стигнат амбициите на Владимир Путин?

Да, има една своеобразна логическа линия, която започва от Унгария през 1956 г., Чехословакия (1968) и още по-нататък. Да не забравяме и какво извърши тогавашния СССР срещу Финландия през 1939 година. Това беше агресия от Москва, която се завърши със загуба, обаче във съветските медиите тя беше продадена като победа. Съветския съюз беше изключен от Лигата на нациите – имаше все пак санкция от тогавашната международна общност. С наследения от СССР похват сегашната Русия се опитва да оправдае незаконните си действия в Крим и в Източна Украйна, използвайки тезата за „нарушаване на правата на рускоговорещите” в Украйна, за да оправдае своята лъжа и т. н. А докъде ще стигнат амбиците на руското ръководство никой не знае.

4. Могат ли санкциите, които налагат ЕС и САЩ срещу Русия, да бъдат ефективни?

Искам да подчертая, че цялата световна общност застана зад Украйна. Общото събрание на ООН прие резолюция и да не забравяме и позицията на ПАСЕ. Имаме призиви от НАТО и осъждане на действията на Кремъл от ОССЕ. И не на последно място и позицията на Европейския съюз.

Действията на Русия са заплаха за европейската и евро-атлантическата сигурност, така и за цялата система на международни отношения и режимът за ядрено неразпространение. Тази заплаха тревожи всички държави по света. Санкциите вече действат. И те трябва да бъдат продължени докогато агресора не се спре.

5. Защо новите управляващи в Киев не могат да овладеят ситуацията в Украйна? Как могат да бъдат преодолени сепаратистките тенденции на рускоезичното население в източните части на Украйна?

Защо хората излизат на протест? Това означава, че нещо в живота им не е във ред. Имат сериозни социални и икономически проблеми, който никой не решава, а властта трябва да ги чува. Обаче разликата е принципиална - на протестите на Майдана се издигаха лозунги за европейски ценности и борба срещу корупцията, там се вееше флагът на Украйна, със него загиваха украинските патриоти. Протестиращите на Майдана защитаваха единството и териториалната цялост на Украйна. А сепаратистите в Източна Украйна цяла седмица не можаха да представят своите искания. Тук, както и във Крим, се ретранслират искания и лозунги, които се озвучват от официалните представители на Русия, и се веят знамена на чужда държава. В крайна сметка, сепаратистите в Източна Украйна и в Крим вкарват хората в пропастта на съветското минало, което означава деградация, застой, бесправност и бедност.

Смятам, че властта трябва да дава убедителни аргументи за действията си и да обяснява всеки ден какво прави и защо го прави. Трябва да отворим очите на жителите от Източна Украйна и да правим сериозни реформи, за да се върне изгубеното доверие към властта, в това число към местната.

Същовременно трябва да се обясни, че носталгията по СССР нищо не дава. Няма да има повече Съветския съюз, той си отиде завинаги. Но виждаме, колко активно е руското ръководство чрез сила да се създадат постсъветски съюзи и да ни дава съвети. Виждате какви са оценките на световната общност и рейтинговите агенции за демокрацията в Русия... Нека се занимават със собствените си проблеми, а нашите ще ги решим сами, без тяхната безпардонна намеса.

Призоваваме Русия да спре опитите си за дестабилизиране на ситуацията в Украйна. Всъщност в момента с това тя иска да дескрититира и провали новото украинско правителство и извънредните президентски избори на 25 май, а също таки и преговорите в Женева.

Антитерористическата операция е отговор на руската широкомащабна терористична сепаратистка операция. Тя не е насочена срещу хиляди мирни демонстранти, които имат правото на протест, обаче са излъгани от руската пропагандистка машина. Тя е насочена срещу въоръжените от Русия терористи, които прекрачиха украинските закони.

6. „Газпром“ затяга примката около Украйна. Съществува ли опасност от нова газова криза с Русия?

Виждате какви са действията на Русия. След като влезе във Крим, тя едностранно сезира спогодбите по Черноморския флот и харковското споразумение, след това вдигна цената на газа за Украйна. Тя в момента е почти $500 за 1000 куб.м., което е неприемливо за нас. Това е драстична и политическа мотивирана цена (и това упорито се отрича от руската страна), зад която няма никаква икономическа обосновка. Ние сме съсед на Русия и цената не може да е $500 при положение, че в Централна Европа или Германия тя е много по-евтина.

Всяка една стока си има цена и ако тя е твърде висока, вие търсите друг пазар и купувате по нормална цена. В момента ние търсим алтернативни трасета. Започваме внос от Европа на газ с помощта на Европейската комисия. Ние искаме да се спре Южен поток, който не отговаря на интересите не само на Украйна, но и противоречи на Третия енергиен пакет на ЕС.

Въпреки политическото напрежение Украйна продължава да гарантира транзита на руско синьо гориво за Нвропа. Но трябва да отбележа, че това зависи не само от нас, нашите подземни газохранилища и т.н. По този въпрос трябва да се договорим с Русия, ако не успеем, ще се обърнем към Стокхолмския съд.

Това е чувствителен въпрос и заплахата за газова криза съществува. Но трябва всички да предприемем усилия, за да я избегнем.

7. Новото правителство ще подкрепи ли проучването и добива на шистов газ?

Осигуряване на енергийната сигурност и енергоспестяване са важни направления на енергийната политика на новото правителство, които предвиждат заместване на вносният газ със собствено производство. Ние искаме да намалим и да избегнем енергийната си зависимост от Русия. Това изисква усилия, инвестиции и време. Шистовия газ е сериозна алтернатива. Ние притежаваме големи запаси. Ще работим и за диверсификация на източниците и трасетата и за повишаване на енергоефективността в промишлеността и бита.

8. На предстоящите президентски избори украинците за Европа ли ще гласуват?

Майданът даде отговор на този въпрос. През ноември миналата година стотици хиляди и милиони украинци излязоха на протест. Те искаха подписване на Спогодбата за асоциация с ЕС. Те искаха достоен живот, прозрачна власт, върховенство на закона. Това са европейските ценности.

Изборът на Украйна за европейската интеграция е съзнателен. Никой не ни го диктувал извън. Неговото начало е поставено още през 90-те години на ХХ в. Този път ще бъде продължен. На 21 март ние подписахме политическата част на Спогодбата, но на каква цена това беше сторено. Смъртта на 105 украинци трябва да отвори очите на всички скептици. Отговорът е един – колко по-упорито и твърдо украинската власт извърши непопулярните, но необходимите реформи и колкото по-бързо постигнем успех, това ще е от полза за Украйна, нейната интеграция и ЕС.

Нямам съмнението, че реалните резултати, постигнати по пътя към европейската интеграция на Украйна, ще бъдат убедителен аргумент за хората и във Крим и Източна Украйна и цялата страна.

След руската агресия срещу Крим и провокациите на Кремъл в Източна Украйна все повече украинци подкрепят европейския избор на държавата.

Това ще бъде основният сигнал на президентските избори, които ще се проведат на 25 май.

Украинското ръководство е насърчено изборите да бъдат честни, прозрачни и свободни и да съответстват на европейските норми. Поканили сме наблюдатели от авторитетни международни институции. Очакваме наблюдатели и от България. В посолството и консулството във Варна ще имаме избирателни секции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло Григоров

    14 1 Отговор
    Пълни глупости са повечето твърдения. "Легитимните" власти взеха властта с насилие и се опитват да я наложат с още повече насилие.Естествено е повечето хора да са недоволни и да искат да се разграничат от новите власти.Хората от Майдана не искаха точно това което се случи.Защо не споменавате,че протести има не само източните райони, има и в много западни градове протести включително и в Киев.
  • 2 Симеон Тасев

    1 11 Отговор
  • 3 васил димчев

    12 0 Отговор
    Докога ще търпим терористичната пропаганда на агресорите от нато.

    То е ясно че и журналистите се чувстват неудобно но няма как да си запазят живота ако започнат да отразяват реално агресивните действия на агресорите опитващи се да подчинят света на икономическите си интереси.

    Сащ харчат по 800 милиарда долара за агресии по света а в същото време дължат стотици трилиони на световната банка. На практика те рекетират целия свят.
  • 4 Али Бабата

    11 1 Отговор
    Набутаха ни в НАТО без референдум и ни обработват с пропаганда ,която издиша от всякъде, при наличие на толкоз факти, всеки про-западно настроен изглежда смешен :.................САЩ разполагат с военни бази на всички континенти. Големите бази на Америка разположени на чужда територия са над 700.
    Пентагонът е собственик или наемател на 700 бази в 130 държави. Освен тях американските военни имат 6 000 бази в Съединените щати и други контролирани от тях територии. Те разполагат и с огромен брой малки секретни подслушвателни бази в различни точки на света. Тези данни, обаче, са непълни. Те не включват много от новите големи военни бази като "Бондстийл" в Косово, бази в Афганистан, Ирак, Израел, Кувейт, Киргизстан, Катар, Узбекистан и т.н.От 1914г.до момента САЩ са извършили над 150 военни операции(войни) по Света, (само в Ирак има над 1 000 000 избити цивилни-УИКИПЕДИЯ).....................Най-елементарният логически въпрос- В близост до коя граница(Русия,САЩ) съществуват военни бази? Няма нужда от отговор,нито от пропаганда за да знаем ,кой всъщност подклажда поредната подмолна война.
  • 5 Али Бабата

    10 0 Отговор
    Американски-шистов и руски газ, няма безплатен, при първият с риск- огромно замърсяване, което автоматично го изключва. …………За малката ни страна такава фаталност е недопустима.
  • 6 tost

    8 0 Отговор
    Тасев,страшен коментар .Алил фен съм ти .Точно и ясно.
  • 7 Реалист

    8 0 Отговор
    Европейски ценности, достоен живот ...... честни избори.... бъра.бъра...
    Като огладнейят хората ще минат през Киев и може зад Лвов да не спрат. 46 мил. с два милиарда не се оправят и 200 милярда, няма да им стигнат. Аз не съм съгласен моите данъци да ги харчат за порочни каузи и още повече да си купуваме нови оръжия от американците.
  • 8 Десислава Димитрова

    0 13 Отговор
    страхотно интервю.надявам се укринците да успеят и да създадат европейска държава .те имат качества имат ресурси и са корав и борбен народ.
  • 9 Хрисофор Карамфилов

    6 0 Отговор
    Гн. Балтажи да се качи на една кола ,и да си направи една екскурзия към Северозападна България,а ако го мързи ,да прегледа данните за демографската катастрофа в БГ. Това се случва ,когато една държава загуби пазарите си ,суровините си ,и кадрите си и става колония.
  • 10 васил димчев

    8 0 Отговор
    Голи пропагандни твърдения без нито един доказан факт. Няма доказана намеса нито на руски служби нито на руски военни. Обратно всеки ден американските служби инструктират и командват узурпаторите от майдана. Плюейки Русия те всъщност просят пари и власт от тия които имат сметка да дестабилизират европейските икономики за да крадат арабски петрол и да продават скъпия си газ на Европа. Както върви на всички украинци ще им писне от тези пишман управляващи в киев и ще ги прати при господарите им от цру.

    Тази русофобия не води към нищо добро.