17 Април, 2014 00:07 19 537 3

Доктор Дукова: Алкохолизмът е автоагресия

  • лига на умерените-
  • алкохолизъм-
  • дукова
Доктор Дукова: Алкохолизмът е автоагресия - 1
Доктор Мила Дукова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Изкуството на живота е да се радваме на малките неща”. Към тази житейска максима обаче трябва да допълним още една „Важно е да познаем границата, когато удоволствието се превръща в проблем”. Това в най-голяма степен се отнася за цигарите и алкохола – две тривиални всекидневни удоволствия. Естествено няма нищо лошо в това да запалите една (но само една за целия ден) цигара със сутрешното кафе, както и да изпиете чаша вино или бира след тежкия работен ден. Проблемът обаче е, че много хора не успяват да видят границата и в един прекрасен ден се оказва, че фасът или чашката са станали задължителна част от тяхното ежедневие. „Много често проблемите се познават първо от близките, защото хората имат представа какво е проблемно пиене, но когато става дума за другите, а когато става дума за тях са склонни да си отпуснат малко повече аванс”, казва в интервю за Факти.бг доктор Мила Дукова, председател на „Лига на умерените”.

- Доктор Дукова, кои са първите индикации за злоупотреба с алкохола?

- Те могат да бъдат най-разнообразни. Има някои специфични, като например мирисът, който излъчват хората, които са зависими. Също така те започват да имат проблеми било с близките, с колегите, било с неявяването на работа, честото ползване на болнични. Бързо се разпознават, но не винаги самите пациенти търсят помощ. Това по-скоро го правят техните близки.

- В сайта на „Лига на умерените” много добре сте разграчили рисковите групи. България към кои спада – наследство, пол, възраст, психични заболявания?

- Истината е, че като се стигне до такова нещо не само наследствеността има пръст в тази работа, но също така и генетична предразположеност, характерови особености, пол, раса. Не трябвa да се пренебрегват и навиците в семейството. Ако в едно семейството вечер си казват по няколко пъти „Наздраве!” едно дете приема това за норма.

- Често се казва, че една от основните причини за злоупотреба е икономическата криза, страх да не остане човек без работа, както и други фундаментални житейски проблеми?

- Ако кажа, че не се наблюдават такива тенденции, ще излъжа, но ако кажа, че това е основното нещо, заради което се стига до такава зависимост, е абсолютно погрешно като схващане, защото икономическата обстановка от много време е такава. Но тогава как ще си обясним фактът, че и в другите страни, където статусът на живот е по-висок и хората могат да си позволят повече неща със заплатата, която получават и дори биха могли да живеят само на социални помощи, също се борят с алкохолизма, в не по-малка степен, отколкото ние тук. По-скоро до алкохолизъм би могъл да стигне човек, който не е убеден в собствената си значимост, има някакви комплекси. Ако аз имам представа, че съм ценна за себе си, никога няма да тръгна да се увреждам по начина, по който това би застрашило здравето ми. Малко или много алкохолизмът е автоагресия. Ти търсиш начин да се справиш, но ако на теб ти достига ресурсът, ти няма да посегнеш към патерицата (алкохолът), а ще търсиш решението.

- На кой етап хората търсят помощ?

- Обикновено на много късен, което прави почти невъзможна работата да се окаже помощ на място в кабинет на общопрактикуващ лекар, например. Проблемът не е само медицински, но и интердисциплинарен. В развитите страни има екипи от лекар, психолог и социален работник, които работят с алкохолно зависимия човек.

- Коя е най-рисковата възраст за започване на алкохолна зависимост?

- Това, което е най-тревожно е, че започват да пият все по-млади хора. Обикновено началото се поставя около 12-13 години по рождени дни и забави. На подобни събирания се състезават кой колко чашки може да „носи”. Децата трябва да знаят, че не това е състезанието, което имат да водят в този живот. Това не те прави по-голям мъж в очите на околните, нито по-можещ, по-силен, но обикновено за тях това е някакъв опит, за съжаление лош опит.

Другата уязвима възрастова група са хората между 30 и 45 години – когато един човек се доказва било то като родител или в професионално отношение. Това е възрастта, когато в психиката на човек се отключва нещо. Някои хора се справят, а други просто не намират ресурс.

- Кои са индикациите, които ако родителите забележат, е добре да се обърнат към специалист?

- Необичайна агресивност или странности в поведението, които тепърва се появяват. Но няма дете, което да е опитало алкохол и да няма поне излъчването на мирис. Отсъствието от училище.

- Доколко важна за излекуването е груповата терапия и какво да кажем на хората, които поради една или друга причина нямат възможност да посещават такава?

- На първо място трябва да ясно да се знае, че решението за лечението е преди всичко лично. Целта на груповата терапия е човек да види, че има и други хора, които по същия начин им е трудно и са загубили много в личен план, защото обикновено такива хора стигат до решението, че искат нещо да променят, когато вече загубите са изключително големи: загубили са една-две работи, разделили са се с партньор.

Лошото е, когато вече има усложнения и поражения върху органите, а вече си взел решението да прекратят злоупотребата с алкохол. Когато организмът е изчерпан откъм защитни механизми, тогава става много трудно. Обикновено жените пият по-злокачествено. Мъжете компенсират донякъде.

- Какви са симптомите и кога се вижда, че човек е излекуван?

- Това е много относително. Излекуван доскоро се смяташе човек след дълго въздържание и те обикновено знаят, че „без една чашка могат, но без една не могат” и много не смеят да посегнат, защото са тренирани ензимните системи и като се започне с едната чашка няма спиране.

- Какво трябва да бъде поведението на околните към такива хора?

- Да имат искреното желание да помогнат на близките си и да се посъветват със специалисти. Не случайно е открит горещия телефон на „Лига на умерените” и там стоят консултанти, които с това се занимават – психиатри, психотерапевти.

При нас малко е скъсана верижката – човек е оставен с близките, ако те решат, ако той реши, ако попаднат на добрия специалист. Човек дори да реши няма я цялата подкрепяща среда. Това се опитахме да наваксаме със създаване на „Лига на умерените”.

- Успяхте ли и до каква степен?

- Много е трудно, когато една неправителствена организация трябва да се справи с такъв сериозен проблем. В България има над 500 000 системно злоупотребяващи с алкохол. На практика това е всеки 3-ти или 4-ти българин. Въпреки това организацията работи във всички насоки от превенция на алкохолната болест и повишаване на информираността на населението относно границите на допустимото количество алкохолна консумация, до запознаването със съвременните подходи и концепции за лечение, работата с хората с проблемно пиене и техните близки посредством „гореща телефонна линия“ и онлайн консултации на сайта ни www.umereni.bg с едни от най-добрите специалисти по лечение на зависимости.

Всъщност един от мерителите на нашата успеваемост е именно откритата в края на 2013г. „гореща телефонна линия“ 0888 000 848 за помощ и подкрепа на хора с проблемно пиене и техните близки, на който нас се свързаха над 250 души. Интересни са статистическите данни за обажданията на „горещия телефон“, според които 80% от хората, които са потърсили помощ са близки на хора с проблемно пиене, а 20% от обажданията са лични, от хора с проблемно пиене, които търсят начин да се справят с проблема си.

Друг интересен факт е, че 30% от хората с проблемно пиене са споделили, че са били лекувани, но неуспешно, 39% са съобщили, че не са се лекували до момента, а други 31% не са посочили дали са търсили помощ до момента.

Разпределението на хората с проблемно пиене според типа помощ, който са потърсили изглежда така: 75% от всички обадили се са потърсили конкретно консултация със специалист, а 25% само информация.

Истинското мерилото за нашата работа тук са 25% от обадилите се, които са съобщили, че са получили помощ и са посетили специалиста, към който са били насочени. Надяваме се, че макар и с бавни темпове все повече хора ще обърнат внимание на проблема и ще се погрижат за себе си и за своите близки.

В процеса на работа посредством „горещата линия“ съвсем логично хората търсещи помощ ни задаваха един и същи въпрос- „Има ли място, където да Ви посетим? Има ли начин да се свържем с Вашите специалисти?“ Така възникна идеята ни да открием консултативен център на „Лига на умерените“, където хората с алкохолен проблем и техните близки да могат да се срещнат със специалист напълно безплатно. За наша радост идеята ни срещна подкрепата на МЗ и очакваме тяхното съдействие в реализирането на инициативата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    3 2 Отговор
    Те още Римляните са прозряли къде е истината! Наздраве!
  • 2 Монго

    2 2 Отговор
    "Пиянството на един народ...", това е писано от Иван Вазов по друг повод, но това не значи, че не е актуално и сега /в другия смисъл/...
  • 3 Симеон Тасев

    0 1 Отговор