21 Април, 2014 15:29 3 140 11

Голямото чакане на Месията

  • бог-
  • спасението-
  • библията-
  • християнската цивилизация

Човешката цивилизация никога преди и след това не е успявала да се обедини толкова масово и за толкова дълго време около една обща кауза – поставянето на отговорността за собственото си съществуване извън самата себе си

Голямото чакане на Месията - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнението на Христина Христова е публикувано най-напред в Поглед.инфо.

Завиждам на тези, които очакват Спасението.

Всички те вярват във възкръсването на един Полубог, който е поел греховете им и е осигурил Ново небе и Нова земя някъде Там. Той се е преборил с Дявола, преодолял е всички негови изкушения, разпънат е доброволно на кръста в знак на саможертва към цялото човечество и е обещал да се върне, за да ни заведе Там.

И така вече 2014 години.

Чакаме ли, чакаме.

Баси.

Такова очакване човечеството не помни за цялото си съществуване.

Човешката цивилизация никога преди и след това не е успявала да се обедини толкова масово и за толкова дълго време около една обща кауза – поставянето на отговорността за собственото си съществуване извън самата себе си. Поставянето на самото съществуване извън Тук и Сега. И проектирането му някъде Там – в Небесата.

Ясно е, че това е пълен идеологически и религиозен абсурд.

Защото ако човешкият живот не беше ценен сам по себе си, то самият Бог не би го създал. Ако самото Творение на тази земя не беше ценност, нямаше да го има въобще. Освен ако не допуснем, че Бог го е създал в момент на слабост и умопомрачение. Пък ние сега му сърбаме попарата.

На мене нещо ми писна да чакам Месията.

Има нещо много сбъркано в цялата схема.

Ама много.

Само че все по-малко са тези, които въобще могат да стигнат до дъното на мозъчните си гънки и да си зададат този въпрос. Матрицата е толкова удобна. Погрижила се е да не мислиш. Погрижила се е да те е страх да задаваш въпроси. Да има отговор за всичко. И да насочва накъдето си реши безпаметното стадо, забравило пътищата на хилядолетното си развитие.

Унифицирането на религиозния живот е най-сигурният начин за налагането на единна норма и единна санкция, чрез които става възможен пълният контрол. Контрол, който отдавна е станал абсолютна и фрапантна противоположност на наложените религиозни норми и морал.

Само че това няма кой да го види. А дори и да го види, не смее да го каже. Защото следва Анатема. По-добре послушно да си кротуваме в Матрицата и да не усложняваме и без това сложния си живот.

Отдавна никой не си задава въпросите.

Защо християнската цивилизация проповядва любов, а никога не е спирала да воюва и да убива невинни хора.

Защо некви олигофрени встъпват в президентска длъжност, кълнейки се в Библията, а водят войни по целия свят.

Защо прелюбодействаме и пожелаваме жената на ближния си, и не само само нея, ами и самия си ближен, и това се води висша толерантност.

Защо много лидери, обявили се за предводители в християнски държави, живеят с наложници и не спазват тайнството на брака.

Защо педерастията се наложи като норма, при положение че Библията заклеймява мъжеложството.

Защо парите, а не любовта към ближния, определят и чертаят съдбата на човечеството.

Защо всички крадат пред очите на цялото човешко стадо, щом това е грях.

Защо християнската цивилизация живее обратнопропорционално на това, което е приела за своя религия, и продължава да изповядва абсолютно неадекватни на реалния си живот постулати.

Защо Човекът, „най-висшето“ творение на природата, се е превърнал в оскотяло човекоподобие, пред което животните са невинни създания, превърнали се в ГМО-продукт за бърза печалба.

Каква е тази лудост?!

Какво е това малоумие?!

Къде остана Пътят на човешката душа към самата себе си?

Къде остана себепознанието?

Къде остана паметта за древните пътища, по които върви Историята?

Защо 2014 години всички се кланят пред бога на един чужд народ, нарекъл себе си Богоизбран?!

Защо се смята за кощунство да се усъмниш в него?

Защо някой друг ще ми казва какво е Бог?

Защо нямам право да позная себе си и божественото извън наложената ми раболепна норма?

Защо трябва да чакам Месията, за да оправи този обезумял, изкукуригал свят и цялото изкукуригало човечество?

Ами мерси.

Нещо ми писна да чакам.

Нито козунакът, нито шарените яйца, които никой не помни какво означават, ще ми дадат отговора, който търся.

Предпочитам пълното съзнание и честността пред себе си.

Моят бог не е Йехова.

Чужд ми е.

И отдавна не ми се чака неговото проявление да дойде отново, за да ме спаси. Не вярвам в непорочното зачатие. Нито ми се чака да дойде Някой, за да оправи побъркания свят.

Нямам никаква идея какво точно се е случило в Юдея преди 2014 години.

И понеже нямам идея, не мога да допусна това да определя съдбата ми.

Чувам гласа на древните пътища, които Европа забрави – тези, които пеят в душата ми и са наслада за ума ми.

Тези, чийто език разбирам.

Пътища, които ме водят там, откъдето идвам – при Целостта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Valentin Waltschew

    3 1 Отговор
    Христова ...отговора на почти всички ваши "защо" е ...че Бог ни създава с собствена воля, не сме роботи... това дали вие, или който и да е на тази земя не вярва че Йехова е Бог не променя реалноста че Той е ...когато Моисей го пита " Господи кой си ти?" ...отговора е съкрушителен ... "Аз съм"...и още нещо, Исус не е полубог а ... Напълно Бог... така че сега ако Мойсей пита същия въпрос .... отговора е ... Исус ... Христос Воскресе
  • 2 Христо Ковачев

    3 1 Отговор
    ХРИСТОВА ТОВА КОЕТО СИ НАПИСАЛА Е БЕЗ СМИСЪЛ И ЗНАЧЕНИЕ,,,ИМА ЗНАЧЕНИЕ САМО ЕДНО, ЧЕ ТОЙ ВЯРВА В ТЕБ
  • 3 Stanislav Gagovski

    2 3 Отговор
    Браво Христова! Едно смислено мнение сред океана от емоционални и инфантилни представи за света и Аврамизма като цяло. В това има безкрайно повече есмисъл, несравнимо дори (!) отколкото във всички последвали, и последващи коментари защитаващи тази извратена преверзия че ние сме играчките на Бог и нашето съществуване има за цел единствено да задоволява неговите нужди - така както "той" ги разбира.

    Това е робска религия, за роби. Духовни, душевни роби, и мазохисти - нуждаещи се от върховния господар и садист който могат да си представят - космическия.

    "Хора" които считат за нормално някой друг извън тях да им задава моралния компас. Които пренебрегват цялата абсурдност и несъстоятелност на вярванията си само за да запазят емоционалния си кмфорт и неспособноста си да РАЗСЪЖДАВАТ извън заучените и инфантилни представи да духовност, божественост и Бог.

    Адмирации за написаното от вас Христина Христова! Вие сте един наистина духовен човек, за разлика от всички други папагали претендиращи за това. Света се състои от 95% инфантилни идиоти които за жалост с "възрастни". Които имат нулева теологическа и философска култура и познания и въпреки това имат дързоста да цитират (защото само това могат!) нечий чужди мисли и виждания.

    Горко на този свят докато такива динозаври не измрат. Защото прогреса няма да спре, въпреки усилията ви да държите човечеството в невежество, покорство и духовна нищета и робство както вие щастливо и удобно се чувствате и искате
  • 4 Stanislav Gagovski

    2 3 Отговор
    Горко на този свят докато такива динозаври не измрат. Защото прогреса няма да спре, въпреки усилията ви да държите човечеството в невежество, покорство и духовна нищета и робство както вие щастливо и удобно се чувствате и искате всички други да са там където сте вие за винаги. Света се променя. Вие сте изчезваща подраса. Бъдещото човечество ще е много по-богоподобно когато всички които го спират измрат, защото не са способни на промяна. Бъдещото човечество, както и всяка друга интелигентна форма на живот във вселената ще бъдат истинско вълпащение на божественоста, защото я носят в себе си, и са чат от общото. Бог не съди, нито наказва, нито проклина. Хората сме такива - егоистични, лоши, мразим, убиваме, съдим и т.н. - такъв и "бога" ни - антропоморфизираме бога от нашата човешка переспектива, а той е много повече от това. Вие които го вмъквате в нещо толкова тясно, толкова ограничено и зло, с вашите чисто емоционални инфантилни представи за божественост! Пораснете! Но не сте способни.
  • 5 ннннн

    2 3 Отговор
    Статията е страхотна, но е недостъпна за мозъците на тези, които просто си вярват, чез да си задават елементарни въпроси и без да ги притеснява липсата на логика. Преди ден репортер попита свещеник защо след като Бог е толкова добър, загрижен за нашето добруване и още с куп добродетели, допуска да се случват ужаси на Земята и на хората и то не само ежедневно и ежечастно? И естествено логичен отговор нямаше, имаше приказки за изпитания на вярата и др. подобни, което погледнато от юридическа гледна точка, поставя Бог в ролята на съучастник във всяко извършено по Земята престъпление, просто защото знае за него, може да го предотврати, но умишлено не го прави.
    До тук с религиозните спорове. Отдавна съм разбрал, че да спориш със сляпо вярващ е безсмислено. Вбесява ме само това, че повечето от нас невярващите не се опитваме по всякакъв начин да убедим вярващите, че няма Бог, а повечето от тях се опитват да ни "вкарат в час, в правата вяра и т.н.", често и насила.
    Аз уважавам изборът на тези, които вярват, нека и те уважават моя.
  • 6 Valentin Waltschew

    2 2 Отговор
    жалко за свещеника който не дал задоволителен за вас отговор на въпроса защо се случват ужасни неща постоянно и то на добри хора ... отговора е че добри хора, такива незаслужили наказание няма ... Апостола Павел казва ...кой е праведен ...никой, ното един, не е имало, няма и няма да има ...така че въпроса на журналиста би бил по правилен ако той беше питал ..."защо няма много повече бетствия и ужаси на тази земя" ...отговора е че Бог е справедлив но също така и много милостив и обича творението си, за да го онищожи, въпреки че точно това му се полага на човечеството
    сега по логичен път за това защо, ваши познати едва ли не на сила искат да ви обедят че Бог съществува .. те го правят понеже ви обичат и ви желаят доброто... не искат да ви видят загубени и извън Божията любов... сега ако аз греша за това че има Бог...какво съм загубил в края на крайщата ... нищо ...ако обаче аз съм прав ... вие невярващите губите всичко... така че по съвсем логичен път, поглеждайки въху реалноста кой повече губи, не аз вас трябва да убеждавам а вие мен ... като тези ваши добри приятели който сигурно са ви пращали да четете Библията, аз ще ви пратя да четете Достоевски и Гогол ..... Амин
  • 7 Valentin Waltschew

    2 2 Отговор
    и още нещо Христова .... ние не чакаме "спасението" както вие се изразявате, това вече го имаме ...чакаме 2-то идване на Исус, все пак ако искате да се подигравате, и критикувате Християнството, би било добре да се запознаете с елементарна доктрина.
  • 8 Valentin Waltschew

    1 2 Отговор
    и друго което вас много ви вълнува .... защо ако е вярващ Иван пак лъже както преди, пак се заглежда по чужди жени, пак краде и пак би убил човек ... понеже е човек и както обичате да се изразявате ...нищо човешко не му е чуждо ... разбирасе че историата е изпълнена с примери като Св. Францис от Асиси, и в модерната историа, майка Тереза, който живеят наистина примерен Христиански живот, но това са единици... виждате ли разликата между вярващ и невярващ е това ... Християнина, когато направи неяо лошо, се чувства виновен и съжелява за стореното, неверника не съжелява понеже няма защо ... той е без морал
  • 9 Martin Savov

    2 3 Отговор
    Възможно най тъпата статия, имаща вид на' мъдрост' ,но всъщност е много проста и елементарна.
  • 10 Ivan Karaatanasov

    1 0 Отговор
    Момичето се разлютило малко. Лошото е че наистина Бог и е чужд, а и вярата. Защо ли все като му стане пусто и гадно на човек - обвинява Бога? И после като вземе да ръси едни глупости... Но Бог ни е дал свобода и можем да ръсим каквото си искаме.
    Само не разбрах коя е тази цялост? Нещо като колективен разум ли?
  • 11 Нема Бира

    1 0 Отговор
    Петър II
    2.22. Но това се е случило при тях според истинската пословица: Псето се обърна отново към бълвоча си; и окъпаната свиня се обърна да си се валя в тинята.