Last news in Fakti

14 Май, 2014 16:08 27 346 60

Емигрирайте, докато сте млади...

  • емигрирайте-
  • докато-
  • млади

...после може да бъде късно!

Емигрирайте, докато сте млади... - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнението е публикувано в Lentata.com

Винаги съм искал да кажа, че в живота си не съжалявам за нищо. Много хора са го казвали, но аз явно никога няма да мога да бъда един от тях. Едно от нещата, за които съжалявам е доста голямо. Направо огромно. Това, че преди години, когато заминах в чужбина, не останах там завинаги. Едно място, където се чувствах истински човек: оценен, платен, възнаграден… просто човек.

Тогава не разсъждавах по начина, по който го правя сега. И сигурно бях по-щастлив. В годините, в които бях на т.нар. гурбет, милеех за родната страна. Присънваха ми се реки и тополи. Опитвах се да усетя от някъде аромата на скара и шопска салата. Да чуя българска реч. Исках да се прибера при семейството си, което всеки ден ми казваше, че нищо в България не се е променило, но аз не вярвах и им обяснявах колко трудно е тук, в другата земя. Колко смешен бях. Колко жалък и повърхностен.

Там въобще не е трудно. Напротив. Прекалено лесно е.

Първото, което очаквах, когато попаднах в тази земя, беше да открия студенина. Неприязън. Дори злоба. Нямаше. Имам чувството, че другите нации са лишени от тези чувства. Там е важно само едно - всеки да си гледа в неговата посока. Нещо, което българинът така и не научи. Никога не ме замесиха в конфликт и никога не чух нищо лошо за себе си. А в България… тук всеки говори за този, когото най-малко познава.

Хората в другите страни са лишени от подобни емоции. За тях най-важното е да работиш добре, да си сигурен като човек, да може да се разчита на теб. Няма и студенина. Усмихнати, приветливи хора. Не прекалено близки, естествено. Но аз и не исках да се сприятелявам с никого. У дома си бях изпатил от „приятели” и познати. Точно това ми липсваше: хора, които ще ти помогнат, ти ще им помогнеш, но никога няма да те занимават с неща, които ама грам не ти влизат в работата.

Второто нещо, което очаквах, беше да гледат на мен като на втора ръка човек. Отново се изненадах. Оцениха ме по това, колко работя, а не какво казвам за себе си или откъде идвам. Не ги интересуваше, дали съм българин/ украинец/ руснак или чех. Нямаше шуробаджанащина и колеги, които са родà на шефа по майчина линия. Или негови любовници, дъщери или сестри, които да бъдат толерирани.

Ако се разболеех или не се чувствах добре, ме пращаха на доктор. Разходите бяха за сметка на работодателя. Не трябваше да се моля, като в България. Да чакам три часа на опашка, сред други болни, кашлящи и кихащи хора. След това да влизам в кабинет, в който ако не оставиш потребителска такса преди прегледа, няма смисъл да влизаш. Нямаше и типичното по български „кажете” - имаше „добър ден” - поздрав, който българинът така и не се научи да използва. Нямаше и преглед, който продължава по-малко и от едно средностатистическо миене на зъби. За пореден път имаше уважение, съпричастност. Все неща, което ние не притежаваме и никога няма и да усвоим. Колкото и да се опитваме и да се надяваме. Просто така сме устроени.

Не се страхувах и да излизам навън. В България се ужасявах от софийските улици. А пък от тези в провинцията направо настръхвах. Мръсни, кални и гнусни. Зад всеки ъгъл дебне: джебчийка, скинар,  болно от бяс куче… или човек. Не знаеш кой ще те наръга, кой ще те ограби. И по-лошото. Дори да го направят, няма кой да те защити.

Дискотеките им нямаха нищо общо с българските. Нямаше мъже със златни ланци. Хостеси по бельо, което служи за пола. Нямаше минимална консумация. Чалга, от която ти се пригажда или пък хаус, който никой не слуша. Музиката не е основен фрагмент от обстановката. Атмосферата е важна. Защото идеята е да се отпуснеш, не да се напиеш и оглушееш. Там влизаш, пиеш и си заминаваш. Като пич…

Сигурно сега пиша като типичен българин. Хваля чуждото и принизявам родното. Но то си е за принизяване. Направо за заклеймяване. Сигурно ще ме разберат само тези, които в момента не живеят в България. Тези, които имат парите и сигурността, която те ти дават. А не изпитват ужаса на мизерията и страха от поредната нещастна година. Много от тях са далече от семействата си. Трудно им е. Тежко им е. Но, когато дойде определена дата от месеца и посетят някоя банка, и изпратят сумата, която семействата им така отчаяно чакат - сигурно се чувстват по-добре. Да, парите не са всичко. Знам го. Но, когато ги нямаш - тогава са всичко. Защото в България, ако нямаш пари/ осигуровки/ дом - ще умреш като куче. На никого, освен на близките ти, няма да му пука за теб.

Когато видиш един друг живот, се питаш: защо заслужих подобна съдба?

И аз се питам същото. Защо трябва да живеем по този начин?! Защо спим, когато можем да работим? После си отговарям: защото няма работа. Иска ми се да работя, както работех там: да давам всичко от себе си, да нямам време дори да седна. Искам да го правя и тук. Но, когато дойде краят на месеца, и в банковата ми сметка получа заплатата, която в момента взимам в България, не откривам смисъл да давам всичко от себе си. Отивам, върша това, което се изисква от мен, и си тръгвам. Никога нищо повече, никога нещо за утре. Не откривам смисъл, защото няма такъв.

Вие сигурно ще ми кажете, че и в България се изкарват пари. Сигурно ще добавите, че трябва да уча, за да успея. Да се реализирам. Но аз уча. И работя. Защото родителите ми получават толкова, колкото да не умрат от глад. Отново българска му работа: детето работи, за да не е в тежест на родителите. Ако се върна на възхваляваната от мен чужбина, ще ви кажа, че там отново не е така. Родителите получават заплати, които им стигат да плащат таксите за университети на децата си, да ги издържат и да им помагат. Моите не могат…. и не ги виня. Не са виновни те.

Затова емигрирайте, докато сте млади. Докато имате силите, които ще са ви нужни, ако отидете някъде, в една друга земя, в която ще бъдете ако не по-щастливи, то поне по-спокойни. Защото спокойствието е най-важното нещо, което един човек може да постигне: спокойствието, че си осигурен/ защитен/ нужен и важен - като личност.

Какво получавате в България: заплата, колкото да не умрете, две кебапчета, колкото да гласувате. Една ракия вечер, колкото да заспите. Едни почивни дни, колкото да си починете. Един живот, колкото да го изживеете.

Ако това не ви стига - заминавайте. На никого няма да му пука, че си тръгвате. Нито един от познатите до болка лица от предизборните клипове, не се интересува, че точно вие утре си хващате сакчето и си тръгвате. Унизени и нещастни, защото напускате страната, в която сте се родили. Но на тази страна не й пука за вас. Важен е само гласът, който евентуално ще дадете, и бъдещето на някой, което този глас ще осигури. Не си го причинявайте. Никой няма да ви е благодарен, че сте се борили.

Дано скоро и аз избягам, но този път няма да се върна. Ще си посадя топола. Ще си направя чужда шопска салата. Ще благодаря всеки ден на създателите на скайп, че благодарение на тях, мога да видя баба и дядо. Но няма да се върна повече. Не съм толкова голям мазохист. Никога повече!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошo

    7 6 Отговор
    Червените б...ци много искат в българия да не останат българи ама няма да са живи да го видят!
  • 2 Дошo

    2 7 Отговор
    България
  • 3 ЛУД ЛЕР

    7 6 Отговор
    НАЙ - ПОСЛЕ ЕДИН РЕАЛИСТ И НЕ СЕ ПРАВИ НА ИЗМИСЛЕН НАЦИОНАЛИСТ КАТО ПОВЕЧЕТО ДЕТО ВИЯТ ОТ ГЛАД И ЩОТО ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ ВИКАТ ЧЕ ОТ БУЛГАРИСТАН ПО ХУБАВО НЯМА
  • 4 Иван Петров

    5 7 Отговор
    В статията като цяло е правилна, но е хиперболизирана. Не знам къде е бил на гурбет автора, не ме и интересува. Ще споделя моята гледна точка като жител на обявеният за най- добър град в страната, където живея.
    1. Относно здравните грижи- когато ползвам държавната здравно осигурителна система ми се налага да се запиша поне ден предварително, не мога да отида на крака в приемното време, защото се работи само с предварително уговорени срещи. Може да отнеме и 3- 4 дена, докато се доредя да видя лекар. Без значение, че имам среща в 2, лекарят ме приема в 2 и 40. Обеснява му симптомите и моля за рецепта за лекарство, което съм ползвал в България и знам че помага, защото ми го е изписал специалист- професор. Личния ми лекар отказва- дава ми същото лекасрвто, с което в България се бях лекувал и не действа. Обеснявам му това. Казва, че няма да ми изпише друго, докато не се лекувам поне седмица с това. Поисках талон за специалист- личния ми лекар ми отказва, защото той трябвало да се убеди, че лекарството няма да ми помогне. До тук за по- добрата медицинска грижа. На една приятелка и объркаха лекарставата за астма и се наложи да лежи в болница над месец, щеше да умре. Пак от държавната здравна каса. Мои приятели ми споделиха, че качествената здравна помощ е на частно - колко прилича това на България...
    2. Сигурност- в България живея в един от най- престижните квартали, доколкото имаме такива, тъй като в кооперацията в която живея се навъдиха диви селтаци. Независим
  • 5 Иван Петров

    8 2 Отговор
    уф, последния ми коментар на излезна целия. Ще взема да имигрирам от тая скапана държава, на ЗАПАД поне коментарите ни излиза целите.
    Синтезирано исках да кажа, че навсякъде има плюсове и минуси и не трябва да сме слепи оптимисти като гурбетчийчето написало статията, нито твърде песимистични към татковината ни. Всичко е както си го направим ние! Не удобравям простотията в България- не гледам ефирните български телевизий, а BBC, CNN и Euronews. Слушам класическа музика вкъщи, с която да приглуша селяните от долния апартамент. Това е- абстрахирам се от лица като автора на статията и подражавам и се движа само с хора достойни за уважение, а не тези, които се възхищават на телевизионния ММА "Хай сосай".
  • 6 Здравко Чавдаров

    6 2 Отговор
    Толкова много е истина!

    Коментиран от #12

  • 7 Данаил Илиев

    6 8 Отговор
    Aко:
    1. не ви се живее край близки, роднини и останалите ви приятели,
    2. не ви стиска да си налегнете парцалите и да преборите мелницата на живота;
    3. ако търсите на живота лекото;
    4. не ви пука дали съседа/"комшията" ще е пич с който да седнете на бира-
    тогаванаистина България не е за Вас. И Вие не сте за България. Такива хора не помагат нито на себе си нити на страната да стъпи на крака.
    Или както е казал Кенеди: "Не мисли държавата какво ще даде на теб, мисли какво ти можеш да дадеш на нея!"
    Това е пътя към "оправията" в България!

    Коментиран от #15

  • 8 Цветомир Димитров

    5 5 Отговор
    Абсолютно вярно!
  • 9 Ivan Krivorov

    3 2 Отговор
    Vsichko e tochno E takiva kato Daniel sa samo za BG
  • 10 Д. Тоневъ

    6 8 Отговор
    Ти, Коце, който си писал, си човек със слаб дух, безхарактерен човек. Дори не изчетох писанието ти до край, защото съм слушал и чувам постоянно изнежените и измъчени оплаквания на други нехранимайковци като теб. Ние всички, скъпи Коце споделяме твоите проблеми и твоите болки, включително и аз, но в никакъв случай не бих напуснал земята, на която съм закърмен, земята която дядовците ми са бранили с кръвта си. Така че, Коце, задръж си чисто изнеженото мненийце за себе си. И, ако ми позволите, за финал бих искал да отправя апел към всички администратори на подобни сайтове: Моля ви, ако не уважавате паметта на хората, дали животите си за благоденствието и цялостта на страната и народа ни, запазете поне малко достойнство, като не разпространявате мнението на подобни индивиди. Благодаря.
  • 11 Ivan Kotomanov

    10 4 Отговор
    МИСЛЯ , АБСОЛЮТНО ПО СЪЩИЯ НАЧИН , И СЕ НАДЯВАМ ДАНО ДА НЕ Е КЪСНО И ЗА МЕН ДА ЕМИГРИРАМ ЗАВИНАГИ , ...НО СЛЕД КАТО СИ ОТИДЕ ТЕЖКО БОЛНАТА МИ МАЙКА , КОЯТО СЕ НАДЯВАМ ПОНЕ МАЛКО ДА СИ ПОЖИВЕЕ В ТЕЖКИЯ И ЖИВОТ!
  • 12 Наката Пейчев

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Здравко Чавдаров":

    6+ за автора! Не само защото и аз съм минал по тоя път, а защото светът стана едно голямо цяло и всеки може да търси щастието си на тази планета. И от трета страна - не сме длъжни да търпим да ни тъпчат комунисти, които вече 24 години създават партия след партия, вождове след вождове - клонинги на тия до 1989г. Мъртвата хватка която продължават да ни прилагат тия гадове е достатъчно условие да се преместим в един друг, по-добър свят! И на четвърто място - битовизмът на българина е не по-малко дразнещ от по-горното.
  • 13 theodor cole

    7 0 Отговор
    Koya e tazi strana? Tuk v London vsichko e s vrqzki i pari. Kato doydesh ti si treto kachestvo chovek. Mnogo sa dvulichni i gledat kak da ti zabiqat noza v gqrba. UKIP, partiqata koqato nai-mnogo ni mrazi shte specheli izborite toqa masec. Skqpo e i prenaseleno. Tqpchesh se s oshte shestima v edna kvartira da skqtash nqkoi £. Dokato si mlad ti stopqavat lagerite za £6.75 na chas. Ima izklqucheniqa razbira se. Az lichno shte si izplatqa edin apartament. Puskam go pod naem i se pribiram v BG. Ednostaen tuk pochva ot £700 na mesec. Prodazni ceni ot £130K nagore. Ne sam siguren, no mislqa che si opisal nqkva utopiqa.

    Коментиран от #14

  • 14 скар фейс

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "theodor cole":

    Напълно си прав!. Пиши на обаче на кирилица, ако имаш такава. От мен +
  • 15 ЛУД ЛЕР

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Данаил Илиев":

    КЕНЕДИ ДА СИ ЧУЛ В АМЕРИКА ДА ИМА РАБОТЕЩ БЕДЕН И ГЛАДЕН . ТЪЗ ПРОСТОТИЯ САМО В БГ. МОЖЕ ДА СТАНЕ С ТОВА ИЗУМЕНОТО НАСЕЛЕНИЕ ДА ТИ СКЪСВАТ Г.ЗА ЗА 500 ЛВ. А САНИТАРНИЯ ТИ МИНИМУМ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ ДА Е 1500 ЛВ.
  • 16 Христо Узунов

    8 0 Отговор
    Много истини написани на няколко реда ! Да си призная и аз съм се ориентирал на 60 км,западно от местонахождението ми (София ,Люлин) след въпросните 60 км (Калотина) , Света е различен.Бях на практика от Училището в Австрия-Виена,хората са равни.Фирмата в която ми протече практиката,беше BACWERК Фирма за бързо хранене,специализирана в производството на Донъти и Сандвичи . Там работех наравно с 2-ма Турци,3 сръбкини останалото бяха Немци.Като ученик бях по 4 часа на практика ,помагахме за направата на различни сандвичи,та единия път правейки сандвичите,нещо се порязах леко,стана олелия,дали имам нужда от лекар... Там нямаше като тук да отида да работя и да ми кажат,че се работи по 8 часа на ден ,а реално да си тръгна след 16-тия (един от големите Хипермаркети в България).Там ставаше 13 часа и управителя идваше да ми казва да си ходя,не го интересуваше,че исках да довърша работата която съм започнал.Той казваше: Време е да си ходите,работното Ви време свърши . Може да сметнете за какво говорим.Станах свидетел на Катастрофа (баш си катастрофа),1-вото което стана когато се удариха беше да проверят дали са добре хората,а не да слязат и да почнат да се млатят взаимно . Там искаше да завиеш,даваше мигач и ти правеха път,искаше да пресечеш на пешеходна пътека ? Там хората спираха и пресичаха ,бях в Пловдив в университета,че то те там майните брат не спират на светофарите па камоли на пешеходните (да не се обиди някой от Пловдив),просто в Пловдив един път не ми е с
  • 17 lt. kolombo

    7 0 Отговор
    До Д.Тоневъ: като гледам какви б...ци ни яхнаха и как ние си траем, с тъга осъзнавам, че дедите ни са си дали живота напразно.
  • 18 Dan Dim

    5 1 Отговор
    Това и аз го изживях !!! И съм на същото мнение.
    Евала за статията !!!
  • 19 masacre

    3 2 Отговор
    Като цяло доста точно...но все пак е пропаганда!Здравните грижи искам да го питам в Ирландия как са ?В Англия?и в Гемания.Но на гастарбайтери!С държавна задължителна осигуровка Ако не си спешен се чака по 2-3 месеца за термин със специалист.
  • 20 бай тошо

    10 1 Отговор
    На 43 съм.От 16 г бачкам на запад.Цяла година чакам август,да се върна в БГ за 2 /3 седмици.Умирам от нетърпение да се видя с приятели,роднини,да хапна,да пийна.Всичко като в една приказка.После бегом обратно в реалния живот,далеч от простотийте на чиновници на държавни заплати,лекари,нагли митничари,цигани и друга паплач.Ама догодина пак ще се прибера,че много ми хубаво в БГ
  • 21 Иракли Иракли

    7 3 Отговор
    Искрени поздравления за този форум г-н КОСТОВ!Аз /ИРАКЛИ/имам
    всичко в БЪЛГАРИЯ,което иска да постигне човек!Мои приятели от
    компанията ме разпознават в други САЙТОВЕ,като собственик-OVNER
    За мен е много късно да замина!.........но всеки ден съм отвратен от
    негодната администрация/във всички ведомства/която е толкова нагло корупирана,безкомпромисна и използвайки нормативни документи от различни законодателни документи СВОЕВОЛНИЧИ!
    Дълбоко във себе си вярвах,че нещо ще се промени,но се обедих,че не случайно ни рисуват като таолетна на входната арка в БРЮКСЕЛ
    Тежи ми,че моя дом и моята ферма са пример,а ветеринарните испектори се гаврят !.......и т.н.по някой път се питам защо,някой хваща пушката,отива и гръмва някой!Аз все още вярвам,че може нещо да се случи и ние-българите да заживеем по-добре!Последното го написъх за утеха,тъй като за мен е късно да имигрирам!Още веднъж поздравления за този форум
  • 22 Васили Барон

    5 2 Отговор
    да ако имам пари с удоволствие бих го направила при това веднага,дигам багажа,котака и приятеля си и заминавам веднага в някоя екзотична и скъпа държава да ми плащат добре и да не се поставям под чука и наковалнята както съм в момента..ако беше ми се предоставила възможност бих го направила,защо не,тъкмо ще си отдъхна от посредствени типове,а междувременно и ще придобия добър опит в работа
  • 23 Ivaylo Georgiev

    9 0 Отговор
    ...оф,оф,ооофф... колко са малки и заблудени... всички милеещи за родината си българи... или пък са некви измамници... щото другите извън посочената категория не оцеляват... Това е държавичката в която сме се родили, в която израснахме и не след дълго ще остареем... ама никога не заживяхме като бели. Щото белите народи са със самочувствие, щото живеят по правила... когато трябва да работят-работят, когато трябва да почиват-почиват /могат да си го позволят/...а тяхната родина е помислила за тях. А тук у нас постоянно се молим, 1.да ни вземат на работа 2.да успеем да се харесаме на шефа, щото той е от село и тез дет не са му братчеди не ги кльопа 3.да ни отпуснат заемче от ДСК, ВСК, Уникредит, Изикредит и секви такива п***и майни, щото инак няма кола, телевизор и т.н. 4.да не са разболяваме, щото да ти оправят един зъп ти трябват минимум 200 лв. 5.после се молиш да не те спрат Милиционерите щото нямаш Гражданска 6.после пак се молиш да не ти се скъсат дънките, щото следващата заплата е далече, а пък последната отдавна си изхарчил за ток, вода, телефон и фалшив салам от по 20 лв килограма... оф...оф...ооофф. После пак се молиш да не ти спрат нета, щото в почивните си дни вместо да пътуваш из Европа, ти седиш пред компа и четеш за следващата предизборна кампания, или за тва кой кво е казал в БИГ БРАДЪР... ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙЙЙЙЙЙ, Хорицаааа, я се огледайте и малко помислете бе... то няма такава държава бееее... ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ НА ВСИЧКИ РОДОЛЮБЦИ... ЩОТО И АЗ НАПУСКАМ
  • 24 Иван Иванов

    2 1 Отговор
    Споделям мнението на автора и също съм бил 5 години в чужбина. Но това нямаше да бъде така, ако на протестите миналата година бяхме влезли в парламента директно с камъни, както си заслужават. Ужасно е, когато виждаш как собственият ти народ изчезва, заместен от верни гласоподаватели-роми. Но от нас зависи доколко ще търпим. Лошото е, че все повече стават мижитурките, които нехаят за собственото си благо.
  • 25 Ivaylo Georgiev

    10 1 Отговор
    ...и аз напускам кораба... а на всички от Варна които нямат амбиции, и харесват жалкия си животец, с гордост /и с малко съжаление за тях/ гордо ще кажа СБОГООООМ... Имам майка, сестра и прекрасни племенници за които ще се погрижа... Останалите от ГЕРБ, ДПС, ОДС, БСП, ВИП Брадър и т.н. да го д....т...
  • 26 Ivaylo Georgiev

    4 1 Отговор
    Яжти, пийти и си.ети! – (О-да)
    Яжти, пийти и си.ети,
    лебец в бобеца топнети,
    салатка си нарижети
    и ракийца наточети.
    Яжти, пийти и си.ети,
    тиливизора пуснети,
    гледайти, но ни мислети,
    вярвайти и съ чудети.

    Яжти, пийти и си.ети,
    псувайти, но си сидети,
    кучитатата спасети,
    кучешки живот водети.

    Яжти, пийти и си.ети,
    на дицата помогнети,
    есимесчи изпратети
    и наздравица вдигнети.

    Яжти, пийти и си.ети,
    „Сделка или не“ ришети,
    есимесчи пак пратети
    за игра съ запишети.

    Яжти, пийти и си.ети,
    чалга силно си пуснети,
    върху масата скочети
    и един гюбек фърлети.

    Яжти, пийти и си.ети,
    яко, яко изпърдети
    и жината опънети.
    Кеф голям, нали? Кажети?

    Яжти, пийти и си.ети,
    данъците си платети,
    кредитите си върнети
    и трудети съ, трудети.

    Яжти, пийти и си.ети.
    Нямате пари! Ни щети?
    Ощи малко потърпети -
    само докато умрети.
  • 27 Десислава Димитрова

    2 8 Отговор
    истина е,но какво да правим като сме се родили българи?
    трябва да намерим начин да си оправим държавата.хубаво е да се излезе на гурбет,но и после да се върнеш и да изпробваш наученото навън в къщи.дълго българите живяхме в несвобода и май не можем да привикнем с новия модел.хората излезли и върнали се от гурбет са в основата на развитието на всички балкански държави и народи ,ние също трябва да се научим да живеем в този модел ,но без нихилизъм и комплекси.
  • 28 miro tsonev

    4 2 Отговор
    правилно го е казал АПОСТОЛА свобода или смърт революция или емиграция

    Коментиран от #38

  • 29 Aneliq Taseva

    8 1 Отговор
    " Не се страхувах и да излизам навън. В България се ужасявах от софийските улици. А пък от тези в провинцията направо настръхвах. Мръсни, кални и гнусни. Зад всеки ъгъл дебне: джебчийка, скинар, болно от бяс куче… или човек. Не знаеш кой ще те наръга, кой ще те ограби. И по-лошото. Дори да го направят, няма кой да те защити."
    Приятел, не знам ти къде ходиш, но аз живея в "провинцията" и нещата въобще не са такива, каквито ги представяш. От Сандански съм и тук лятото жени сами се прибират в 1:00 часа, без да се притесняват от скинари, кучета и т.н. Това твоето си е чиста проба пропаганда. Срам ме е, че си българин. Ако бяха живи дедите ти, и те щяха да се срамуват от теб! На който не му изнася, да се изнася. Като ти е по-хубаво там, какво правиш тук, седиш в нета, вместо да се хванеш на работа и само злословиш.Казваш, че българите само мрънкат, но не забравяй, че и ти си българин и цялата ти статия е основана на мрънкане. Хайде, бъди здрав и тихомълком си търси щастието по света и не занимавай хората с проблемите си.
  • 30 Boghidar Tzvetkov

    6 1 Отговор
    А, аз бих казал анализирайте, докато сте млади. Погледът в черно, едва ли помага на някой.
    Какво значи да емигрираш:
    1. Да не търсиш възможностите тук
    2. Да чакаш някой друг да реши проблемите ти
    3. Да изоставиш близките си, за да се „спасиш“
    4. Да изневериш на съдбата си
    5. Да си вярваш , че ако не си се справил тук, там ще можеш
    6. Да загърбиш създавани с години приятелства
    7. Да получиш безплатно : детска градина, образование, майчинство (най-дългото в Европа) и т.н. в България, но да отдадеш силите си за друга страна
    8. Да вярваш на филми и реклами, но не и в себе си
    9. Да броиш, само какво получаваш, но не и какво даваш
    10. Да очакваш другите да се променят, но не и ти.
    А промяната винаги започва от теб, където и да си......България е пракрасна страна, ако можеш да го видиш.
    Човек, където и да отиде води със себе си – себе си.

    Коментиран от #42

  • 31 Borislav Krumov

    4 2 Отговор
    Младите хора да се спасяват,защото кораба потъва а най-лошото е ,че няма дъно!Успех и реализация на всички решили да емигрират и в един прекрасен момент се върнете ,защото държавата има крещяща нужда от МАТЕРИАЛ!
  • 32 Даниел Ников

    8 4 Отговор
    Вие емигрирайте ние оставаме който мисли да емигрира за мен лично той е страхливец и готованин вместо само да се оплакваме дайте да променим нещо хората навремето са се борили с кръв за тая страна а вие толкова лесно да си кажете махам се тука няма това и онова много е просто СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ
  • 33 maratoneca .

    2 2 Отговор
    Много точно е казано!Напълно споделям написаното от г-н Костов!
  • 34 Borislav Krumov

    6 0 Отговор
    Хората ,които са се борили с кръв за тази страна са били хора с морал,хора с ценности,хора с идеали ,които са преследвали за просперитета на България!Днешните Хора са изключително комерсиални типове и мислят за 4 години напред до като и трае мандата в народното събрание.За тези 4 години си оправят живота за следващите 44 и никой не мисли за народа.Затова народа трябва да се вземе в ръце и да си свърши работата !
  • 35 Здравко Чавдаров

    5 1 Отговор
    Колкото и да се заблуждавате, тука оправия няма, ама не да се съберем или да направим нещо, каквото и да правим е все тая!!!
  • 36 по темата

    5 1 Отговор
    Автора е от типа на Кончита, такава изнежена и чакаща на готово пасмина трябва да й бъде отнето Българското гражданство и да им бъде забранена да посещават България, докато са живи. ПАСМИНА БЕЗРОДНА.
  • 37 петър ковачев

    4 3 Отговор
    Такива статии трябва да бъдат забранени .
  • 38 по темата

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "miro tsonev":

    Това което хапостола насаждаше вече се случва - п.......стията дойде от европата, по която хапостола примираше от кеф; машалах хевропата- викаше хапостола и примираше от кеф.
  • 39 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    6 3 Отговор
    На който не му стиска да се бори за родината да емигрира и да не се връща никога ! Нямаме нужда от пъзльовци и лентяи !

    Коментиран от #48

  • 40 alex xela

    4 1 Отговор
    Тая статия си е живо порно. Поръчвам пица и получавам секс от палавата разносвачка...де да беше такаааа
  • 41 люси

    0 3 Отговор
    На всеки един от вас, сега да му свирнат за 1000 евро да работи изхвърча веднага. Но трябва първо малко да се побиеме в гърдите да кажеме някаква пълна глупост в някой форум. И аз като г-н Костов съм мазохист, който се върна след 2 години работа в чужбина. Сега съм тука и не виждам някой да се бори да променя нещо! Цари пълна анархия, която ви се харесва, защото така е най-лесно. Предпочитам да съм "страхливец и готованин" и да живея другаде, защото съм разочарован от народа. Именно г-н Борисов, какво ще си кажат хората, които са се борили за тази страна, като видят ДПС на власт ! Поне гласувайте.
  • 42 Пламен Пепелов

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Boghidar Tzvetkov":

    30, прав си че Бг е прекрасна страна, но е л....на държава
  • 43 Петър Петров

    5 1 Отговор
    ПРОДЪЛЖЕНИЕ: Аз не искам моите деца например да живеят в държава, където лекар и учител взимат по 500лв., а политиците крадат и лъжат и всеки с пари или влияние остава БЕЗНАКАЗАН. Много 'патриоти' имало у нас! Главно хора с уреден живот с паричките на мама и тати, малко са тези които са успели с честен труд. Имам апел към тези 'патриоти' - защо не се поразходят малко из България и не видят в каква МИЗЕРИЯ живеят хората навсякъде с изключение на 3-4 по-големи града. Нищо чудно, че най-умните и кадърни деца напускат ЗАВИНАГИ България още след гимназията, а по-оправните и талантливите ги следват няколко години по-късно. При това положение нали се сещате какъв МАТРЯЛ остава. И след няколко години като ви управляват все същите, или техните деца и внуци, вие ще пишете подобни статии, как съжалявате, че не сте се махнали на време.

    Коментиран от #45

  • 44 Петър Петров

    5 1 Отговор
    За тези които говорят за 'бягство' и 'отказване' и как трябвало да останем и да се борим и да направиМ нещо - АМИ НАПРАВЕТЕ ГО ДЕ! КОЙ ЧАКАТЕ?! Познавам доста хора които се опитват да променят нещата и така вече 25 години - дори по-зле става. Доста от тях се отказаха, уредиха си живота, кои тук, кои в чужбина и се занимават с по-важни неща от благото на народа - тяхното собствено благо и това на най-близките им. 'Романтиците' само пишат по форуми, но не виждат, че изход няма, няма и да има. Преди 10 години имаше светлина в тунела, сега и последните свещи угасват, а край не се вижда. Да не мислите, че на хората които заминават им е лесно - и те оставят роднини, приятели и родина, но за да го направят явно има някаква причина!
  • 45 по темата

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Петър Петров":

    То верно, че са кадърни, но не са умни - алчни са, алчни до мозъка на костите; чинии и кенефи ще мият, та после да си броят паричките, сичките.
  • 46 Maria Georgieva

    3 0 Отговор
    Никога не късно!!! Докато си жив винаги може да има ново начало!
  • 47 Миглена Чавдарова

    2 0 Отговор
    Каквото и да правим, където и да сме - тука няма оправия! Затова най-добре емигрирайте
  • 48 maratoneca .

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно":

    Не се прави на глупав с тези лозунги!
  • 49 Vladimir Nikolov

    3 0 Отговор
    Напълно съм съгласен съм с автора на статията. Аз самият казвам на дъщеря ми, ако може да се маха оттук и да не се връща. Някои говорят, че трябвало борба, не бивало да се бяга. Глупости. 2/3 от населението е на практика малоумно. Как се убеждава идиот? С такъв товар и някои истински държави ще затънат. Ако сте млад и имате възможност спасявайте се. Ако се колебаете, прочетете някои от коментарите (не само на тази статия, изберете която си искате) и се запитайте искате ли да живеете сред такива (хора?), (мутанти?), (изроди?).
  • 50 Stefan Neshkov

    2 0 Отговор
    Съдържанието на тази статия е доста вярно, заглавието обаче не! Дянков, който очевидно емигрира в щатите, и много други като него които заминаха по ЮАР и къде ли не, не са първа младост. Изводът е, че ако имате милиони, в никоя държава няма да ви върнат, колкото и да сте дърт!
    Ще копирам един мой друг коментар от статията "Диагноза: българин в чужбина":
    Един бърз анализ и от мене: на българина му е писнало да мизерства и затова използва всяка възможност за по-качествен живот. Това означава нормална работна среда, качествено образование, качествено медицинско обслужване, работеща съдебна система и чувството за сигурност с работеща полиция. Българина не иска да живее в чужбина. Българина иска гореизброените неща в България. Но като ги няма той ги търси на други места.

    П.П: децата на всички интелигентни и заможни хора учат в чужбина. Това е показателно и пагубно същевременно!
  • 51 Бай Иван

    2 1 Отговор
    Те така или иначе умните хора отдавна напуснаха потъващата България.Остананме само около милион ахмаци за да работим и да плащаме пенсиите на дъртаците.
  • 52 Данаил Илиев

    1 0 Отговор
    Представяте ли си ако в онези размирни години на 19.век, когато живота в милата ни татковина е бил с пъти по лош под османския ятаган, Левски и Ботев, а и другите възрожденци да си кажат: " О, в Бг е ужасно, няма живот, няма оправия. Дай да се махаме и всеки да се оправя както може...". Да сега ни управляват адски мошеници, но от всички нас зависи да се вземем в ръце и да направим страната си бъдещето на децата ни!
  • 53 benkin

    1 0 Отговор
    Г-н Костов не знам кой ви плаща за подобни статии,а и не ме интересува!Но като чета написаното ми става ясно защо вие не можете да си намерите"мястото"! БЪЛГАРИЯ няма нужда от вас,няма нужда от анализатори,политолози,психолози и други подобни паразити,а от хора образовани и можещи нещо реално!!!Защото да бере ягоди,да мие чинии и да чисти и слугува всеки може,ако на това му викате ДОБЪР живот??!Аз лично съм бил година и половина в Англия и нещата не са чак толкова уредени и тежко на този който заминава и избира цял живот да е ГОСПОДИН НИКОЙ!Човек който не уважава и обича най-напред себе си и Родината си,а се унижава не е човек!Помислете реално хора от НАС зависи да правим правилните стъпки!
  • 54 Furinax xx

    1 0 Отговор
    Личи си, че статията е написана с много хъс и под силна емоция!!! Решението за емиграция, обаче, трябва да бъде много добре премислено и взето доста хладнкръвно. Аз, заедно със семейството ми, също обмисляме подобна стъпка, но не мога да кажа, че всичко е толкова черно/бяло. И двата избора си имат плюсове и минуси и в крайна сметка човек трябва да сложи нещата на кантар. За мен липсата на перспектива за идните поколения е много сериозен минус на България. Ако отворите някой сайт за работа ще разберете за какво говоря. Не може в една нормална страна 90 процента от обявите да са за кол центрове и IT специалисти, а останалите 10 за "продавач консултанти" или "оператори на бензинови колонки". Ами ако си инжинер, лекар, учител...
  • 55 Stoyan Zlatanov

    4 0 Отговор
    Нямах намерение да коментирам, но реших да го направя, защото може да е от полза за някого. Ще споделя накратко моя опит, а всеки от вас преценява дали да замине или не. След промените ('89г) всички се радвахме че най-после и при нас дойде свободата. Бях на 33 и вярвах, че аз и семейството ми, както и всички българи ще заживеем нормален живот, като на запад. Да, ама не. Тогава всичко изглеждаше толкова лесно и обещаващо. Двамата с жена ми останахме без работа, тогава нямаше социални помощи ( поне ние не получавахме), нямаше достатъчно храна по магазините, въведоха купони за някои видиве стоки от първа необходимост. Въобще беше доста трудно. Но с много труд и късмет започнах собствен малък бизнес . След две години яко бачкане ( по 16-18 часа на ден), стъпихме на крака и започнахме да печелим добре. Помня, че през '97-ма, '98-ма печелихме по около 2хил. долара на месец. Имах планове за разрастване на бизнеса и т.н. Но непрекъснато имах спънки от бюрокрацията. Но, за онова време вадехме добри пари. Само, че климата, обстановката беше ненормална за живеене. Всеки ден грабежи, убийства, побоища... Една вечер, трима души с ножове и пистолет,пресращнали сина ми на връщане от училище и му взели маратонките, посред зима, февруари. А той учеше на другия край на града. Няма да ви описвам как се чувствах. Още повече, на другия ден като се оплакахме в полицията, ни изгледаха с насмешка, че за едни маратонки се оплакваме. Разбирате ли за какво говоря: Те си мислят, че н
  • 56 Христо - BMW 320

    2 0 Отговор
    Напълно подкрепям автора, в България нищо не става, пълна мизерия и подигравка е с народа. И освен, че няма пари, е и опасно за живеене, или ще ти разбият колата пред блока, или ще запалят, може и жилището да ти разбият по сред бял ден, или докато се прибираш вечер от някое кафе, може да те нападнат и ако имаш късмета да се разминеш с мобилният телефон, някакви пари, които има в себе си, ще е добре ако не те очистят направо. В дискотеките пълна анархия, ударя някоя чашка и вече започват да си показват комплексите, да чупят, да се бият, да хвърлят каквото им е под ръка и.т.н. Лично моя позната я удариха с чаша в главата в една дискотека, имаше късмет, че не пострада тежко. Шофирането по пътищата да го коментирам ли, никаква култура, не спазване на правилата, всеки се мисли за безсмъртен, изпреварване на забранено, в завои без никаква видимост, каране с 150км. в населени места, трябва да се покаже, че голфа върви и смъртни случай всеки ден и то на млади хора и често невинни, защото някои го е стегнала шапката и е решил, че трябва да изпревари цяла колона, при непрекъсната маркировка....... Спирам до тук, сами си правете изводите, дали ще емигрирате, аз съм на 24год. и търся начин да емигрирам, надявам се скоро да успея и да се спася от тази дупка.
  • 57 soll

    0 0 Отговор
    Някой си, решил да си публикува есето тук,други пък чак му се обясняват,ама то така де хора без работа,ма то и без тва в БГ-то няма работа,абе направоооо......
  • 58 delaro 321

    1 0 Отговор
    Човек къде се ражда и родители не избира. Но къде нормално да живее - може. Ако някой може да посочи с факти "нормалното" в България.. ще го черпя една голяма боза, която и тя вече не става за пиене!

    Коментиран от #59

  • 59 Владислав Димитров

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "delaro 321":

    ще го черпя една голяма боза, която и тя вече не става за пиене
    Що ве и бозата ли развалиха ??
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.