Last news in Fakti

25 Май, 2014 23:01 1 861 0

Първанова: БСП, ГЕРБ и ДПС затвърдиха резултатите си

  • първанова-
  • евроизбори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българското политическо и икономическо задкулисие никога не е било  разкривано пред гражданите. Само ставаме свидетели на крайния ефект от някои от тези договорки.  Това коментира в блиц интервю за Факти.бг лидерът на НДСВ Антония Първанова. По думите й е крайно време жена да сложи ред в тази държава.

Доволни ли сте от резултата?

Резултата на НДСВ никак не е лош, имайки предвид че имахме 0,3% преди изборите и разполагахме с много малко време като ново ръководство да структурираме партията, да я обновим. Този процес смятам да продължа като председател на НДСВ, НДСВ има много уморени структури, твърде негативна селекция. Най-тежкия удар, нанасян на НДСВ е от г-жа Кунева с източване на финансов ресурс и на структури. Втория път беше, когато напусна организационния секретар, един от зам.-председателите и се преместиха при Николай Бареков. Но както обичам да казвам - всяко зло за добро. Очевидно хората с по-гъвкави възгледи не са най-полезни, за да бъдат нови лица и на тях да се разчита. Мисля, че е добре в НДСВ да се влеят повече млади хора и е добре да се развият младежките ни структури - с хора, които не са се занимавали с политика, но в които има висока степен на конструктивизъм и желание да информираме хората, а не да ги манипулираме. Има новаторски идеи. Дори без излишно самочувствие мога да кажа, че направихме една от кампаниите с най-високо качество. Ако говорим за отговорно, ориентирано с грижа управление на страната ни, би трябвало да търсим последователи, които не са ренегати, не са използвачи, не са колаборационисти и не са склонни за собствения си пост да се съюзят с всеки без да се интересуват от хората, които гласуват. Затова ново нещо се започва с нови хора и аз бих била доволна, ако моята роля в НДСВ е да държа плътно затворена вратата на старото, така че младата сила и енергия да успее да  заеме своето място и да направи истинска реформа.

Как ще коментирате огромната разлика между БСП и ГЕРБ?

БСП има пак толкова евродепутати, колкото имаха досега. Независимо от това колко хора са гласували за тях, те затвърждават резултата си в Европейския парламент. По същият начин стоят нещата и за ГЕРБ, и за ДСП. Но виждам, че напредва политиканстването на национално ниво. Интересно за всички нас би било в каква посока ще се договорят - дали в рамките на този мандат ще има договорка между ГЕРБ и ДПС преди Николай Бареков да е изтеглил толкова депутати от ГЕРБ та да не може този проект да се реализира или има договорка веднага да се премине към предсрочни парламентарни избори - съответно заявка за търсене на конституционно мнозинство и промяна на модела на управление към президентска република.

Има ли задкулисие у нас?

Българското политическо и икономическо задкулисие никога не е било  разкривано пред гражданите. Само ставаме свидетели на крайния ефект от някои от тези договорки. Ако погледнете генезиса на проектите - те тръгват от кръгове близо до бившата ДС или БКП. Дали ще бъде икономически или силовия кръг на БКП - какво значение има? Понеже никога не съм била част от тези проекти, мога с чиста съвест да направя заявка за различно управление на страната ни. Като жена казвам, че може би е крайно време жена да сложи ред в тази държава. Много хора ми го казваха. Жените са по-малко склонни към злоупотреби с власт, по-грижовни са и това осъзнаване какво е нужно на българина мисля, че ще набира скорост. Българският гражданин има нужда някой да се грижи за него, да мисли истински за проблемите и да предлага решение и би имал търпение да изчака резултата и да се солидаризира със стъпките докато се извърши промяната, защото дълго време тук в България се смеем на това как веднага трябва да се решат проблемите и да се дават пенсии по 1000 лв. Това влияе за момента, за една предизборна кампания и създава манипулативна среда. Нужно е участие на гражданите във вземането на решенията, така както се работи в ЕП. Това, което направих в ЕП вдига много високо летвата и пожелавам успех на колегите си, които ще отидат през следващия мандат. Мисля, че ще мога да приложа наученото и в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА