8 Януари, 2015 15:49 1 367 0

Право на отговор на "Прозрачни планини" и Зелени закони

  • право на отговор-
  • "прозрачни планини"

Във връзка с публикуваната на 11 декември 2014 г. в 15:55 ч. публикация на електронната страница Факти.бг на материала "Нова швейцарска програма блокира зимния туризъм у нас",   екипът на проект “Прозрачни планини” би искал да използва правото си на отговор, пишат в официално писмо от "Прозрачни планини" до Факти.бг.  Факти.бг публикува пълният текст на правото на отговор на "Прозрачни планини", както и се възползва да отговори на "Прозрачни планини":

"Aнализът на статията показва, че тектът e насочен против дейността на гражданската инициатива „Прозрачни планини”, стартирана в рамките на проект: „Гражданско участие за устойчиви планини“ (№ CSP 019-172 / 11.7.2013 г.). Основната цел на проекта е да създаде работещ модел за устойчиво управление на природните ресурси в България с участието на гражданското общество. Във връзка с това, настояваме за реципрочен отговор на съответсващото място във Вашата медия:

„Прозрачни планини” е гражданска инициатива, насочена към събиране на граждански и експертни позиции към ключови управленчески документи, гарантиращи природосъобразното управление в териториалния обхват на планините в Югозападна България – Родопите, Витоша, Рила, Пирин. В рамките на инициативата се заниваме със:

1. Стопанисването на горите и как ще се управляват те чрез така наречените областни планове за развитие на горските територии – плановете, от които зависи бъдещето на горите, водата, въздуха – а и не на последно място на туризма, защото няма как да развиваме туризъм, ако не опазим горите си. Тези областни планове се изработват сега за пръв път в България и ще окажат огромно влияние върху всички нас.
2. Опазването на реките. Както и при горите, в инициативата се събират предложения за управлението на реките. Те ще бъдат представени пред 2-те основни дирекции към Министерство на околната среда и водите, които отговарят за тях и са отговорни за така наречените планове за управление на речните басейни. Тук някои от горещите проблеми, по които се работи и които вълнуват хората – местните, рибарските сдружения, са обезводняването на реките от малките ВЕЦ и унищожаването им от добива на инертни материали.
3. Опазването и устойчивото развитие на големите защитени територии, както и на териториите на общините в планинските региони. Фокусът ни е насочен към актуализацията на плановете за управление на Националните паркове (Рила и Пирин) и плановете за управление на Природните паркове (Витоша и Рилски манастир). По-конкретно това включва проблемите, които трябва да се решат и са наболели за всички – и за местните хора, и за туристите, като пашата, палаткуването, туристопотока, новото строителство, контролът на всички дейности в обхвата на защитените територии и много други. В рамките на проекта работим и по общите устройствени планове, като инструмент за устойчиво планиране.

Същественото в инициативата „Прозрачни планини” е, че темите се задават от хората – всеки е отговорен да се включи. Интернет платформата на инициативата е отворена за конкретни предложения за мерки и решения на различни казуси, които са разпознати като проблемни от разговорите ни с местни хора, теренните ни проверки и обсъждания с различни заинтересовани общности. Това е ясната гражданска концепция на инициаторите на „Прозрачни планини“. Призоваваме всеки, който се интересува от съдбата на горите, водите и планините ни, още сега да се включи в дискусиите на „Прозрачни планини”.

Екипът на „Прозрачни планини” би искал да обърне внимание на следните неверни твърдения:

- „Практиката на финансираните от швейцарците НПО-та е чрез уличен и медиен натиск и гражданско неподчинение да принуждават държавните институции да отхвърлят или забавят  проекти, свързани с планинските региони в България.” – „Прозрачни планини” няма намерение да провокира улични протести или други форми на гражданско неподчинение. Един от основните инструменти за работа при изготвяне на граждански предложения, който проектът използва е публични дискусии в всички заинтересовани страни както на национално, така и на местно ниво.

- „Друга част от стратегията им е да притискат отделни депутати и политически партии да участват в организираните от тях дебати, прикрити зад фалшивата грижа за опазване на природата.” – поканите за участие в дискусии и представяне на граждански предложения, които „Прозрачни планини” изпращат до отговорните институции, са отворени и не са задължителни. Блгодарни сме за доброволното и ползотворно участие в наши събития на всички предтавители на институции като например Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Дирекции на Национални паркове, Басейнови дирекции и др.

- „В последствие резултатите от тези дискусии биват представяни чрез медийните им партньори изкривено и манипулативно съобразно интересите и целите им.” – съдържанието на тези дискусии е публично и всеки, който има интерес може да вземе участие в тях

- „Превръщането на България под чужд натиск и с чужди пари в един огромен резерват не носи ползи нито на обществото, екологията и опазването на околната среда. Още по-малко на местните общности.” – една от основните цели на проект „Прозрачни планини” е събиране на предложения от местните общности както и подкрепа за тяхното представяне пред отговорните институции.

Екипът на проекта би искал да напомни, че „Прозрачни планини” не е държавна институция, която да може да упражнява контрол за нарушенията в природата. Чрез гражданското общество инициативата може да решава отдавна наболели проблеми и да формулира предложения за усъвършенстване на предписанията за опазване и ползване на най-конфликтните защитени територии в България като Пирин, Витоша, Рила и Родопите.

В тази връзка „Прозрачни планини“ посочва като явна клевета всички твърдения в публикацията на  „Fakti.bg“ от 11.12.2014 г., имащи отношение към нашата инициатива."

Индентичен отговор изпратиха и от Зелени закони. В него недоволстват от същите абзаци на официалното съобщение НГК „Природата за хората и регионите” при това със същите аргументи.  Ето защо Факти.бг пуска само представянето им:

„Зелени закони” (http://www.zelenizakoni.com) е платформата на проект „Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда“, чиято цел е да осъществи информиран дебат на гражданите и политиците по екологичните политики на България в 5 основни тематични области: биоразнообразие и гори, климатични промени и адаптация, устройство на територията, енергетика и селски региони.

Екологичните теми се превръщат в препъни камък за политиките на последните правителства в България, като обществени протести и официални предупреждения от Европейската комисия принуждават политиците да променят и отменят управленски решения. След сигнали на граждани и природозащитни НПО страната ни е рекордьор на ЕС по брой наказателни процедури от ЕК в областта на екологията. Именно с цел избягване на кризисни реакции чрез сезиране на ЕК и улични протести по екологични казуси, проектът цели да изгради регулярен диалог между обществеността и вземащите решения по политиките за околна среда и да осигури навременно допитване до мнението на гражданите по необходимите политики за природата на България.

За тези цели проектът предвижда да даде поле за разговор между граждани, екологични експерти и кандидат-депутатите, участващи в европейските и парламентарните избори. Чрез провеждане на дискусии, анализ върху заявени предизборни политически позиции и осъществени следизборни действия и систематичното им публикуване в синтезиран вид, проектът цели да:

- улесни формулирането на информирана и отговорна позиция от страна на политиците по

отношение на законодателството, влияещо върху околната среда и управлението на природните ресурси;

 – подпомогне изграждането на обоснован избор при гласуване и влияние на гражданите върху

законодателните инициативи;

- ефективен мониторинг от страна на гражданското общество върху постоянството и

обективността на дейността на депутатите по време на мандата им.

Ето и нашият отговор на "Прозрачни планини" и "Зелени закони": Факти.бг не отправя клевети към когото и да било. Ясно се е позовало на източника в материала НГК „Природата за хората и регионите”.

Това не е собствен материал и анализ на медията, което ясно е казано в публикацията. Източникът е цитиран и в края на текста, не само в началото: "Ще поискаме съдействието на българското Външно министерство за прекратяване на това недопустимо вмешателство в управлението на природните ресурси в България, заявяват още от НГК. „Природата за хората и регионите”.

Факти.бг публикува различни мнения, сигнали и анализи, като съответно дава право на алтернативен отговор или виждане по проблема, с което го доказва и днес.  Именно заради това екипът на медията не приема върху себе си отправени упреци и отправени квалификации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове