Last news in Fakti

21 Март, 2016 13:10 2 115 9

Изгониха и французите от “Рила Дестинейшън”

  • изгониха-
  • французите-
  • рила дестинейшън

Нови зони по НАТУРА слагат края на туризма в Рила

След като изгониха и френските инвеститори на проекта “Рила Дестинейшън”, утре Министерство на околната среда и водите и Зелените ще сложат кръст на целия туризъм в национален парк Рила, съобщиха от НГК „Природата за хората и регионите“.

Рила Дестинейшън е френски проект за ски курорт, чиито инвеститори са някои от най-големите фирми в света за развитие на отдих и туризъм: Compagnie Des Alpes (най-голямото сдружение за планински туризъм във Франция), Egis, MDP Consulting, изключително силно подкрепен от френската държава и френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Инвестиционното намерение беше на стойност от около 500 милиона евро и разкриваше 8 000 работни места. Поради забавяне с 6 години на новия план за управление на Рила и поради намерението на Министерство на околната среда и водите отново да се поддадат на натиска на Зелените и да обявят нова зона по НАТУРА, наречена „Рила буфер“, французите се изтеглиха.

Според публикация на The New York Times от 24.02.2015 г., изгоненият френски консорциум от България е подписал договор с Търговското Министерство на Косово за модернизация на ски центъра Брезовица. Същата група от инвеститори, която стои и зад френските ски курорти като Вал д'Изер, Тине и Мерибел, се съгласи да инвестира половин милиард долара, около 410 милиона евро, през следващите 17 години, за да направи Брезовица един от най-големите, ако не и най-големият, планински курорт на Балканите.

Френските инвеститори бяха прогонени, въпреки ужасяващото състояние и живот на хората в селата около Рила и обезлюдените 40 села с 27 000 души население.

МОСВ е решиха, че е по-важно да се опазят пернатонога кукумявка, ливадния дърдавец и рибата главоч, отколкото да дадат възможности на местните да си намерят работа и препитание в новите проекти. Утре Националният съвет по биологично разнообразие към МОСВ в колаборация с двама българи – брюкселски чиновници и няколко зелени неправителствени организации ще приемат нови забрани, обхващащи и най-ниските части на Рила планина. Това със сигурност слага край на всякакви възможности за туризъм и икономическо развитие на тази част от България.

С приемането на нови забрани на практика се слага край и на много малки проекти на общините около Рила планина. Приетият с огромен ентусиазъм проект от хората в община Дупница за малка ски зона със само 12 километра писти, извън границите на национален парк Рила, ще бъде провален.

Обезсмисля се и проектът на община Костенец за спа туризъм и малка туристическа зона. Забравя се завинаги възможността за разширение с няколко писти и съоръжения на най-стария курорт на Балканите – Боровец. Други проекти в областта на туризма в Говедарци, Бели Искър и Маджаре също ще бъдат ликвидирани. Със сигурност се стопира и развитието на ски зона Картала до Благоевград.
Утре, след като МОСВ и Зелените ликвидират туризма в Рила, се очаква да се отпуснат нови 50 милиона лева за опазване на червеногушата гъска. Очевидно, това ще е наградата от държавата към Зелените, затова, че за 10 години успяха да унищожат туризма в българските планини.

Ето статията на Ню Йорк Таймс за бъдещето развитие на косовския ски-център Брезовица: http://www.nytimes.com/2016/02/28/travel/kosovo-ski-holidays.html?_r=0


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 wwe

    2 1 Отговор
    По-добре пернатонога кукумявка, ливаден дърдавец и риба главоч, отколкото пияни туристи!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 така е

    1 0 Отговор
    И по морето се случва същото. Много добре са го написали. Целта явно е да няма туризъм и поминък за хората. Работа само в София. Хайде всички в столицата, а с един декрет да обявят останалата част от държавата за резерват и да се приключва.
  • 4 Странджата

    1 0 Отговор
    Най нещастната нация - българската- превърната в безропотно стадо от говеда , водени да носа от партийни и непартийни орагнизации , коя от коя по незнаеща и можеща но великолепно крадяща.
  • 5 кирилица

    0 0 Отговор
    мале какви б....ци ни управляват
  • 6 Българин

    0 0 Отговор
    Пак платена статия в прослава на бетона. Хиляди пъти е по-добре без ски писти за България. Тези 8 000 работни места ще са пак по 400-500 лв. Всички скъпи курорти предлагат 3-4 хотела и мноооого природа, която да ти напълни душата. А хилядите легла разрушават природата и после никога не може вече да се върне красотата. Дано всички подобни "инвеститори" избягат за да можем да живеем добре.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иванов

    0 0 Отговор
    "Зелените" - политическата формацийка на Иво Прокопиев, която получава по 0.6% на избори, са крайно нагли еко рекетьори! Време е да изпратим розовистия олигарх отново в Сингапур!
  • 9 кроко

    0 0 Отговор
    Първо,"зелените" партии са 3 и само една от тях е истински зелена! Второ, по морето е точно обратното: строи се на поразия и е показателно за това какво ги очакват и планините ако се разреши на куцо, кьораво и сакато да си прави проекти и да строи писти, влекове, хотели и т.н.
    Трето - Аджелинче, ти някаква ясновидка ли си, че знаеш колко ще се отпусне за опазване на незнам си какво?! Ако имаш данни за някакви нерегламентирани практи, подай сингнал до прокуратурата, щото иначе т'ва твойто е всичко друго, ама не и журналистика!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове