Last news in Fakti

17 Януари, 2012 08:31 1 181 1

Радар на ПРО заработи в Турция

  • про-
  • турция-
  • радар

Разположената на територията на Турция радиолокационна станция за ранно оповестяване на ракетно нападение, която е част от системата ПРО на НАТО в Европа, е въведена в експлоатация, съобщава Си Ен Ен, като цитира изявление на представител на МВнР на страната.

По-рано турският вестник Hurriyet, като се позова на собствени източници, съобщи, че станцията, която е разположена в село Кюреджик е започнала да работи още на 1 януари. Според данни на изданието, функционирането на радара се осигурява от американски военнослужещи, тъй като Турция няма свои подготвени хора.

Решението за разгръщане на системата за ПРО беше взето през 2010 г. на срещата на върха на НАТО в Лисабон и Турция от самото начало подкрепя реализирането на този проект.

„България е удовлетворена от постигнатото споразумение между правителствата на САЩ и Турция за разполагане на турска територия на елементи от системата за противоракетна отбрана (ПРО)", заявиха в съвместно изявление министрите на външните работи Николай Младенов и на отбраната Аню Ангелов.

„Както нееднократно съм заявявал, нашият приоритет е цялата територия на България да е защитена от евентуална ракетна атака. Удовлетворени сме, че с решението за инсталиране на радарна установка в Турция този въпрос се решава практически", подчертава министърът на външните работи Николай Младенов.

Той отбелязва, че изграждането на ПРО е стратегически проект за колективно посрещане на един от най-сериозните рискове за сигурността през 21 век.

„Разполагането на елемент от противоракетната отбрана в Турция ще засили отбранителния потенциал на НАТО и ще има пряко отражение върху гарантирането на националната сигурност на България“, заявява министърът на отбраната Аню Ангелов.

По думите му ПРО е и ще бъде една от основните мисии на НАТО. Чрез нея ще се осигури адекватна защита на територията и на населението на страните членки от балистични ракети, допълва той.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петков

    0 0 Отговор
    ??????!!!!!!????? Tell me the truth, please...