17 Май, 2012 10:35 5 668 3

Избраха новия състав на Комисията по досиетата

  • комисията по досиетата-
  • орхан исмаилов-
  • евтим костадинов

Орхан Исмаилов – младия „Гаук” на България

Народните представители гласуваха новия 9-членен състав на Комисията по досиетата. Представителите бяха гласувани по отделно. От предложените предварително кандидатури от Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отпадна Валери Кацунов, номиниран от Синята Коалиция. За него гласуваха 17 депутати, "против" - 4 и 90 се въздържаха. За председател на Комисията бе избран Евтим Костадинов, зам.-председател Айруш Хаджи, секретар Мариана Даракчиева.

Мандатът на предишната комисия изтече на 5 април тази година.

ГЕРБ работи за приемственост

За председател на Комисията бе гласуван Евтим Костадинов, който оглавяваше комисията и в предишния й мандат, когато през 2006 година бе предложен от БСП. Сега Евтимов е подкрепен от ГЕРБ. От общо 135 гласували, „за” дадоха вота си 134 народни представители, против 1, нито един не се въздържа.

Той е роден на 11 ноември 1959 г. ,адвокат по професия.  През 1988 г. се дипломира във ВСШ – МВР (ВИПОНД) - гр. София, специалност  “Охрана на обществения ред и безопасност на движението”.
Има завършено и висше юридическо образование във ВСУ “Черноризец Храбър” гр. Варна. 2005 - 2007 г. e депутат от ПГ на Коалиция за България от 8 избирателен район гр. Добрич в 40-то Народно събрание ;1997 - 2005 г. Главен мениджър на “Албена Стил” АД – гр. Добрич ;1995 - 1997 г. Директор на РДВР – гр. Добрич;   1992 - 1995 г. Управител на “Гард 59” ЕТ ;1980 - 1992 г. Служител в МВР – Полиция гр. Добрич;
Според него предишната комисия е работила в екип, защото „Причината за нашето единодействие е проста - стриктното прилагане на закона. А на атаките, че с неговото изпълнение рушим държавността, бих искал да подчертая
моето разбиране, че силна държава има - когато се спазват законите”, заявява Евтим Костадинов. Неотдавна в TV Европа той отбеляза: „Добре, че управляващите не гледат боята, а гледат работата”. Той отбеляза още, че при един следващ мандат от  комисията ще направят и предложения за промени в законодателството, които биха облекчили бъдещите проверки и биха разширили приложното поле на закона.

ГЕРБ  застана и зад Екатерина Бончева, която в предишния мандат бе от квотата на БНС, който в момента няма представители в Парламента. От общо гласувалите 136 депутати „за” гласуваха 135, „против” – няма, „въздържал се” – 1.
Родена е в гр. София. През 1975 г. завършва висше образование в СУ “Св. Кл. Охридски” - Философски факултет, специалност “Психология”.Има втора специалност “Педагогика” и специализация “Социална психология”. По професия е журналист. 1992 - 2006 Коментатор и водещ на политическо предаване “Студио България” в Радио “Свободна Европа” и Радио “Нова Европа”;2004 – 2005 Водещ на политическо предаване “Студио България” в Телевизия “Европа” ;2005 Председател на Щаб на Коалиция БНС за парламентарните избори ; 1997 Директор на Пресслужбата на Министерски съвет 1995 – 1999 Ръководител на звено “Връзки с медиите” в предизборен щаб за кметски избори ;1990 – 1991 Журналист, зав. отдел във вестник “Демокрация” ;1980 – 1989 Журналист, зав. отдел във в. “АБВ” ;1975 - 1980 Психолог, Транспортна болница, психолаборатория.
В  интервю преди време тя сподели, че не е имала  притеснения да работи с Евтим Костадинов. Бончева бе лаконична, че познава един човек от БСП и това е Евтим Костадинов. Не е имала притеснения в работата с него, тъй като това се е случвало професионално и резултатите са налице.

Може би ще дойде и онзи момент и ДПС да подкрепи своя млад „Гаук”

С подкрепата на ГЕРБ и представителите на парламентарните партии бе избран Орхан Исмаилов – младият „Гаук на България”, който в предишния мандат бе заместник-председател и бе от квотата на ДПС.  От общо гласували 122 – ма народни представители „за” бяха 107, „против” -11, „въздържали се” – 4. В случая против гласуваха от ДПС.


Орхан Исмаилов е образован и независим по дух.


Роден на 16 септември 1979 г.
2002 г. завършва  военно–команден профил в НВУ “Васил Левски” гр. Велико Търново с военно звание “Лейтенант” и гражданска специалност “Машинен инженер”.
2005 г. - дипломиране в Академията на МВР по специалността “Защита на националната сигурност”.
Специализира в Canadian Forces Language School Detachment
2007 г. - завършва ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, специалност “Право”.
Защитава дисертация и става Доктор на науките на 28 години, а на 32 години вече е доцент. 
2003 - 2007 г. след Решение на Министерския съвет за определяне на състава на Държавната комисия по сигурността на информацията и със заповед на министър-председателя е назначен за заместник-председател на комисията. Участвал е в множество форуми и работни групи на НАТО и ЕС в областта на защитата на информацията.   
През 2012 г. придобива академична степен „доцент” въз основа на монографичен труд „Защита на класифицираната информация в условия на кризи – стратегически приоритет на политиката за национална сигурност ”. Преподава в областта на националната сигурност в различни университети .
Научната му продукция включва 25 научни труда с общ обем около 3448 стр. предимно в областите на организирането и управлението на системата за защитата на информацията в организациите в условията на кризи и социални конфликти, оптимизиране на системата за защита на класифицираната информация, формализирането на управлението на документите на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, защитата на информацията в компютърните системи и мрежи и приложението на новите информационни технологии в различни предметни области.
В момента работи върху научно изследователски проект за създаване на единен информационен модел на документите на Държавна сигурност.

Той превърна Комисията по досиетата от формален, чиновнически орган в научно-изследователски център за механизмите, системите и средствата и сложната вътрешна логика на ДС - под негово ръководство се издават три сборника от общо 9  издадени. Това са „ДС-структура и основни документи”, „ДС – политическа полиция и ДС и образованието”. Тези три сборника са част от един научно изследователски проект за създаване на единен информационен модел на документите на ДС.

Орхан Исмаилов изненадващо и необяснимо не бе предложен за втори мандат в Комисията по досиетата от квотата на ДПС, въпреки че е най-популярното лице на Комисията. Така не бе подкрепен и Йоахим Гаук от съпартийката си Ангела Меркел навремето при първия му опит за президент на Германия, но при втория тя просто бе принудена.
Исмаилов приема себе си повече като представител на гражданска квота.
Приема, че ролята му в Комисията още не е изчерпана и има още много неизследвана територия и изследователска дейност . Голямо е предизвикателството – „Възродителен процес” и ролята на „Дисидентите” според документите на ДС.

И все пак защо „Елита” на ДПС не предложи най-авторитетния си представител?
Дали причината не е, че Орхан Исмаилов знае много неприлични тайни от архивите на ДС или просто не се вписва в ДС „Елита” на ДПС? Какъв е мотивът на ДПС? Това знае само „Елита”.
Може би ще дойде и онзи момент и ДПС да подкрепи своя млад „Гаук”, както бе принудена от обстоятелствата да направи и Ангела Меркел със стария Гаук. Но за какъв пост само бъдещето ще покаже.

Още преди изтичането на мандата на комисията вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че влизането в комисията на предишни членове ще гарантира приемственост. Той изрази и задоволството си от работата на комисията през предишния й мандат.

ДПС  предложи  Айруш Хаджи, един от основателите на движението и бивш зам.-председател и бивш депутат в VІІ Велико Народно събрание, както и в 38-то Народно събрание. Той е от с. Корница. Хаджи е с икономическо образование, беше съветник на министъра на бедствията Емел Етем по време на тройната коалиция. В периода 1973 -1978 г. е бил и политически затворник.

Айруш Хаджи бе избран за заместник-председател на Комисията по предложение на заместник-председателя на ДПС Христо Бисеров. Гласуваха 140 народни представители , „за” – 135, против-4, въздържал се – 1.

Депутатът от ДПС Дилян Пеевски поддържаше пък кандидатурата на Борис Михайлов, бивш парламентарен секретар на Емел Етем, който днес също бе избран като член в Комисията. Това стана със 133 гласували народни представители, „за” – 112, „против” – 8, „въздържали се” - 13

В крайната фаза от квотата на ДПС в комисията влязоха Айруш Хаджи и Борис Михайлов,  подкрепени от „Елита”

Четвъртият подкрепен от ГЕРБ пък бе Иванка Витанова. Гласувалите народни представители за тази кандидатура са 126, „за” – 125, „против”- няма, „въздържал се” – 1.

Според закона нито една политическа сила не може да има мнозинство в 9-членната комисия.

От квотата на Синята коалиция отпадна досегашния член на комисията д-р Валери Кацунов.

За секретар на Комисията по досиетата бе избрана единодушно Марияна Даракчиева, областен председател на партията в Габрово и член на Националното ръководство на сините. 135 народни представители гласуваха за нея, като „за” бяха 135.
Тя е икономист по образование и водеше листата на Синята коалиция в Габрово на парламентарните избори през 2009 г. Даракчиева влезе за кратко в парламента, но при преизчисленията на изборните резултати остана извън него.

От квотата на БСП бе избран досегашния член на комисията Апостол Димитров и работещия в администрацията на независимия държавен орган Георги Пангаров.
129 народни представители гласуваха в зала кандидатурата на Апостол Димитров, „За” бяха 116, „против” 6 и 7 се въздържаха.
Апостол Димитров е роден на 07 септември 1950 г. в гр. Варна.
През 1973 г. завършва висше образование във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” гр. Варна, със специалност “Инженер–корабоводител”.
В периода 1985-1987 г. - специализира в Академията за обществени науки, гр. Москва.
Семеен, с едно дете.
От 2005 г. е депутат в 40-то Народно събрание. Народен представител от ПГ на Коалиция за България. Член на Комисията за борба с корупцията и на Комисията по транспорт и съобщения.
2004 - 2005 г. Председател на Общински съвет гр. Варна
1999 - 2005 г. Общински съвет гр. Варна
Общински съветник
1998 – 2007 г. Председател на Градския съвет на БСП в гр. Варна
1994 - 1997 г. Търговски посредник в гр. Одеса, Украйна
1974 – 1993 г. Първи секретар на ДКМС, гр. Варна
Секретар на партиен комитет във варненската корабостроителница. Секретар на Градския комитет на БКП и председател на Градския съвет на БСП, както и зав. отдел във ВС на БСП. През този период е и заместник-председател на ВС на БСП.
1973 – 1974 г. Помощник–капитан в БМФ
Той заявява: „Имах достатъчни основания, и обществени, и лични, за да се откажа от депутатския си мандат в 40-ото Народно събрание и да приема предложението за член на комисията. Решението ми не разбраха дори най-близките ми хора и приятели. Един от основните ми мотиви бе да науча истината за ДС. Не скривам, че съм изпитвал респект и уважение към институцията, отговорна за националната сигурност.
Година по-късно оценката ми за нея не е еднозначна”, заявява Апостол Димитров.
Георги Пангаров бе избран със 127 гласа „за” от общо гласували 137 народни представители, двама бяха против и 8 се въздържаха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илия къшев

    0 1 Отговор
    До кога нашите управници ще се занимават с глупости,винаги е имало Държавна сигyрност и ще има.
  • 2 НЕ плащайте на мародерите

    0 0 Отговор
    Старата песен на нов глас.
  • 3 Гринго

    0 0 Отговор
    Аман от комисии които не вършат никаква работа а ние им плащаме масрафите.Трябва да има някаква отчетност за работата им и да им се плаща само за свършена работа.Стига с това ядене и пиене на гърба на данъкоплатеца!