5 Август, 2012 11:29 4 920 0

50 години от смъртта на легендата Мерилин Монро

  • мерилин монро-
  • 50 години-
  • легенда

Мерилин Монро почина точно преди 50 години, на 5 август 1962 г., но светът продължава да скърби заради мистериозната смърт на най-легендарната кино икона в историята на Холивуд.

Мерилин почина преди половин век, но звездната марка с нейното име продължава да живее, печелейки 27 милиона долара само миналата година. Днес, 50 години след смъртта й в Бернтууд, Калифорния на 36-годишна възраст, русокосата актриса и певица има 3,3 милиона почитатели във Фейсбук и дори праща туити на почитателите си от гроба, разказва БГНЕС.

"Жените пазят Мерилин жива, не мъжете", казва холивудският фотограф Лоурънс Шилер. "Тя е по-популярна днес, отколкото беше приживе", допълва той.

Смъртта на Мерилин Монро през 1962 г. остава обект на теории на конспирацията, които няма да отминат. Досиетата за актрисата на ФБР от 1955 до 1962 г. са били сериозно цензурирани, смята главният прокурор на Лос Анджелис. 50 години след смъртта на кино иконата разследванията на ФБР и поверителните разпити на нейни близки приятели все още не са огласени.

Мерилин Монро е родена на 1 юни 1926 г. в Лос Анджелис, а истинското й име е Норма Джийн. На двуседмична възраст тя е предадена на приемно семейство, при което живее шест години. На 19 юни 1942 г. Норма-Джийн се омъжва за Джим Дохърти, след което напуска училище и се премества да живее при него. Две години след сватбата той отива на фронта, а Норма-Джийн започва да работи в авиационна фабрика. В края на 1944 г., когато работи в "Рейдио плейн", се запознава с военен фотограф, който снима жени, изпълняващи поръчки за армията, за списание, повдигащо бойния дух на войниците. Той й предлага да позира за пет долара на час и тя се съгласява. В по-късната си кариера актрисата признава, че в началото на пребиваването си в Холивуд е изкарвала прехраната си като момиче на повикване. В навечерието на Коледа съпругът й я поставя пред избора или да бъде негова съпруга, или да се отдаде на кариерата си на фотомодел. Двамата се развеждат на 13 септември 1946 г.

През август 1946 г. тя получава обещание да получи договор за работа като статистка в компанията "Туентиът Сенчъри Фокс". От киностудиото й избират и псевдонима, с който става известна - Мерилин Монро. През януари 1954 г. тя се омъжва за бейзболната звезда Джо Димаджо, но бракът им продължава само 9 месеца. А през март с.г. Мерилин получава наградата за "Най-популярна актриса".

Още през 1950 г. тя се запознава с прочутия вече драматург Артър Милър, но те се разделят, за да се срещнат отново през 1955 г. По онова време той е вече разведен с 2 деца. На следващата година се женят. Това е най-продължителният брак на Мерилин - 4,5 год. Развеждат се на 20 януари 1961 г. През 1951 г. Мерилин се запознава с Джон Ф. Кенеди, който по-късно става президент на САЩ. От 1954 до 1960 г. те са в близки интимни отношения. През цялото време Мерилин записва част от разговорите си с него в интимния си дневник. По време на разговори с приятели Кенеди е обсъждал политическите проблеми или е обяснявал някои от правителствените решения. Дневникът може би е съдържал компрометираща информация за президента и за политиката му като цяло. Ето защо той мистериозно изчезва веднага след смъртта на Мерилин.

Според официалните заключения Мерилин Монро умира на 5 август 1962 г. в Бретуд Калифорния на 36-годишна възраст от смъртоносна доза сънотворни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА