Last news in Fakti

9 Септември, 2012 09:14 6 426 24

68 години от преврата на 9 септември

  • 9 септември-
  • отечествен фронт
68 години от преврата на 9 септември - 1
Тодор Живков посреща партизани на 9 септември 1944 г. Снимка: todorzhivkov.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България днес отбелязва паметта на жертвите от комунистическия терор.

Деветосептемврийският преврат е насилствена промяна в държавната власт в България, извършена през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г., като е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е „народно въстание“. Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция“. След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като „военен преврат“.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България излиза от Оста и попада в съветската сфера на влияние.

Още в първите дни бойни групи на комунистическата партия започват саморазправа със своите политически опоненти и представители на интелигенцията. По неофициални данни, без съд и присъда са избити между 20 000 и 40 000 души. Незаконният Народен съд произнася 2618 смъртни присъди(По други данни - 2730 души - бел.ред.). Сред първите разстреляни са тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, който е брат на покойния цар Борис ІІІ, бившият министър-председател проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов.

На смърт са осъдени девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Така на практика комунистическата партия унищожава политическия, икономическия и културния елит на България. Народният съд произнася и 1226 доживотни присъди, а 946 души са осъдени на 15 години затвор. Голям брой от тях обаче умират непосредствено след произнасянето на присъдите от побой и изтезания в затворите, коментира телевизия Европа.

За сравнение - на Нюрнбергския процес, който изправя пред съда ръководителите на нацистка Германия, на смърт са осъдени 12 души, а трима са осъдени на доживотен затвор. След деветосептемврийският преврат в България се установява сталинистки режим, който откъсва за 45 години страната от европейските демокрации.

Тоталитарната власт изгражда десетки концлагери, в които комунистическата партия изпраща своите опоненти. Близо 300 000 българи намират смъртта си по време на режима, подчинил България на волята на Съветския съюз. Тяхната памет ще бъде почетена от Съюза на репресираните пред мемориала до НДК. На монумента са изписани имената на 8000 жертви на комунистическия терор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ятак

    0 2 Отговор
    Партизан за бои се стяга мята пушка на рамо и т.н.
  • 2 Яирам

    0 4 Отговор
    Чудесна статия!
    Само за лаици и други непознаващи що е демокрация, журналистика и ибрикчийство.
    Поне разбираш от масажи - направи си салон и си го масажирай.
  • 3 МИНАВАЩ

    2 1 Отговор
    ПРЕВРАТ ЛИ? БЪЛГАРИЯ СТАВА ЧАСТ ОТ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ, Т.Е. АНТИФАШИСТКАТА КОАЛИЦИЯ.ТОВА ЧЕ ПРОСТИ ХОРА ВЗЕХА ВЛАСТТА Е ДРУГА ТЕМА.АМИ СЕГА С "ДЕМОКРАТИЧНО" СПЕЧЕЛЕНИТЕ ИЗБОРИ ОТ МУТРИТЕ СЕ ОКАЗВА,ЧЕ ФОРМАЛНО НЕ Е ПРЕВРАТ, А Е ДЕМОКРАТИЧНО ОГРАБВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА.И СТИГА СТЕ НАВИРАЛИ ТОШО КАТО ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ПРОМЕНИТЕ СЛЕД 09.09 1944Г.
  • 4 репресиран

    0 2 Отговор
    Збогом маико збогом татко,аз отивам де се мре...и т.н.

    Коментиран от #8

  • 5 9 Септември

    2 2 Отговор
    След като събитията все още не са получили еднозначната оценка на историците Вие г-жо Атанасова защо си позволявате да давате такава. И кой ще почете паметта на двамата ми дядовци убити без съд и присъда от фашисткото правителство на Муравиев като ятаци. Ако бяха третирани като "терористи" или помощници на терористи и ако властта преди 9 септември беше демократична и справедли, то поне щеше да има съд и присъда.
    Така че не ми разправяйте за жертвите на комунистическия режим, каквито наистина има, ами отдайте малко почит и на тези, другите.
    И не е лошо да започните, че не идеите, а хората правят лошото, В този смисъл се замислете и за ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ след 10 ноември 1989 г., които просто съдраха и последната риза от електората под плющенето на различни партийни знамена и фалшиви лозунги за демокрация и благоденствие.
    Наистина си заслужава да помислите, а не угоднически да се подмазвате с евтини писания.
    А на пишещите във форума бих казал, че е безсмислено да спорим, понеже това е една от малкото наистина демократични придобивки след 10 ноември - свободно всеки да изкаже мнението си. И по възможност да се уважаваме взаимно, независимо дали харесваме Бойко Борисов, Иван Костов или Тодор Живков.
  • 6 9 Септември

    2 1 Отговор
    И да добавя. За разлика от много други, които познавам, моите родители НЕ СА ПОЛЗВАЛИ НИКАКВИ ПРИВИЛЕГИИ, за това че бащите им са убити от "легитимната демократична" власт преди 9 септември 1944 г., а аз познавам такива, които влицаха без изпити в университети, купуваха апартаменти с предимство и веднага след 10 ноември 1989 г. развяха синьото знаме. Ето това е пример за лоши хора, а не за лоши идеи.
  • 7 Паисий

    1 0 Отговор
    Научи правописа, пък после върви да мреш
  • 8 Паисий

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "репресиран":

    Научи правописа, пък после върви да мреш!
  • 9 tralala

    2 2 Отговор
    Много некомпетентно написана статия... "комунистически терор", да вярно, имаше терор над престъпниците, а не като сега да си разиграват коня, а честните хора да ходят с наведени глави. 300 000 били изпратени в лагери, ами къде да ги пратят, сега вместо в лагери, се пекат на слънчев бряг мутрите... През "комунистическия терор" всички имаха работа, нямаше гладни, нямаше голи, всеки си имаше парно и тн, а сега какво - бабите и дядовците ви гладуват и студуват, за младите няма работа, хората на средна възраст работят за жалки пари, престъпност, кражби, убийства - това е ежедневието сега! Сами преценете кое е терор...
  • 10 sursur

    1 1 Отговор
    napalno sam saglasen,a sega darjavata stana obeji6te na mafioti i cigani

    Коментиран от #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Евгений Чавдаров

    4 0 Отговор
    Дори една доброволна критика към БКП можеше да де изпрати в Белене (затвора) но някои коментиращи тука май въобще не знаят какво е то.Единственото положително нещо в управлението на БКП беше социалното равенство и добрата държавна икономика сега ще кажете "Ами само това трябва друго какво?" за съжаление ние българите като не сме гладни и като има ракия и кючек за останалото не мислим.Примерно въобще не ни пукаше, че бяхме куче на СССР не ни интересуваше защо съседа се върна пребит от РПУ защо на турското население им сменяха имената и барабар с това ред други измъчвания за съжаление все още не питаме защо у нас има база на САЩ защо правим точно каквото каже ЕС.Нищо не се е променило все още сме същата рая от преди 500 години и вината не е в другите държави вината е в нас народе мой възроден и ако не променим главите ще си останем все така рая сигурно още 500 години.
  • 13 доцент

    2 1 Отговор
    Браво госпожо Атанасова. Напълно реален очерк на престъпните събития от онези години, когато червената чума покоси и България. А тези, които милеят за комунизма не знаят какво вършат.
    СМЪРТ ЗА КОМУНИЗМА, СВОБОДА ЗА НАРОДА!!!

    Коментиран от #24

  • 14 бати батев

    3 0 Отговор
    Комунизмът трява да бъде заклеймен както фашизмът,и всички които са му служили,трябва да бъдат съдени.
  • 15 Ден

    2 1 Отговор
    В Гърция клубът на комунистите се намира на същата улица като клуба на националистите (фашистите) и те май изобщо не се мразят едни други, а обединяват усилията си за просперитета на общата си държава. Те имаха фашистка диктатура, която предаде властта на демократично избрано правителство и не си губят времето всяка година да дават такава или инаква оценка на събитията от онзи период.

    А нашите фалшиви "журналисти" все ни занимават с "на баба ми хурката"! Вместо да кажат, че синдикатите ни са безсилни, че "партиите" ни са всъщност сдружения с икономическа цел постигана чрез заговор срещу народа, че "конкуренцията" у нас не е свободна и следователно демокрация факгически няма!
  • 16 raptor

    1 2 Отговор
    Да само трябва да се добави, че за 15 години след това, българската икономика е нараснала 3 пъти! От мизерна селска икономика се е превърнала в една от най-развитите на планетата за онзи период. Много мъглива е историята! Днес ако трябва да пречистваме държавата (въпреки, че съм върл противник на това), дали не трябва да избием обгромна част от управляващите, наглите бизнесмени и прочие! Историята е сурова! И не бива всичко да се гледа само от една гледна точка.
  • 17 Евгений Чавдаров

    3 0 Отговор
    Точно време е да добавя следния коментар.Бойко Борисов често споменава, че дядо му е убит от комунистите забравейки, че бил лична охрана на Тодор Живков който си е двуличие и гавра с народа от висша степен.При следващите парламентарни не забравете да го избирате пак чухте ли ?
  • 18 БЪЛГАРИН

    2 0 Отговор
    Статията е поръчково-политизирана.
    Оставете народа и историята да реши кое терор и кое преврат.
    А защо не споменете нещо за предшестващия го фашистки терор, а ?
  • 19 българин

    1 0 Отговор
    до 17: за какъв терор бълнуваш бе,комуне със затихваща функция? кой направи най-големия атентат В ЕВРОПА /1925г./, при това в църква, при това целящ ДА ИЗБИЕ ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО ,ЦЕЛИЯ ГЕНЕРАЛИТЕТ, ЦАРЯТ И ОСТАНАЛИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЛИТ? кой подбуди септемврийското въстание 1923г. на селяните, а два дни след това офейка през югославия в москва? ако имаше фашизъм и фашистки терор ЩЕШЕ ЛИ ДА ИМА ПОНЕ ЕДИН МЪРДАЩ КОМУНИСТ СЛЕД ТАКИВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ? чувал ли си за ДЕД,който ряза главите на собствените си партизани за да не бавят бягството на отряда
  • 20 муспи

    1 0 Отговор
    Кого заклеймявате, против кого се пените? Преди 62 години дойдоха на власт тези които до сега си стоят. При демокрацията, - и тогава беше демокрация, само че Народна, и затова с една партия, общонародна, - днес са няколко орташки партии, и когато са в "опозиция" не им се затваря крана. Еднопартийната власт е за предпочитане защото се издържа само една партия. Тогава тя е по социално справедлива, и - което е най важното когато загиваме - беше създала силна и много добре въоръжена армия, която можеше да се справи с турция и без намесата на Съв.Съюз. Беше създала условия за култура, без която България не може да я има - вижте днешните чалгаджийски вилаети.
  • 21 4i4oto

    1 0 Отговор
    народ който неможе да помни как го драха КОМУНИСТИТЕ
  • 22 Христо Ковачев

    2 0 Отговор
    ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ПЪРДЯТ В ЕДНО ГЪРНЕ ,ЛОШОТО Е ЧЕ ТОЯ ГЕНЕРАЛ Е МНОГО ТЪП И ОБРЕЧЕ НАРОДА НА ГЛАД
  • 23 papagal

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "sursur":

    komentari 9 i 10 sa meko kazani naivni!Sega6nite mafioti s/u koito pluiete sa naslednici na kanalite organizirani ot biv6ite slujbi!!!Nali nikoi ne misli,4e nqkav si brendo grebec ot tpolovgrad ima vrazki i pari da vkarva tonove kokain otuijna amerika do evropa?!?To tova da ne e da iznese6 babinite qica na selskiq pazar :D ili nqkoi 20-30 godi6en dilar kontaktuva s talibanite i vkarva heroin....ima nqkvi naivni pe4albari s treva i amfeti,no barzo gi mahat ot pazara :D
  • 24 "дуцент"

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "доцент":

    ти къде и кога стана "доцент"?