Last news in Fakti

21 Март, 2013 19:35 1 719 0

Берлускони пак навива лявоцентристите за коалиция

  • силвио берлускони-
  • пиер луиджи берсани-
  • джорджо наполитано-
  • правителство
Берлускони пак навива лявоцентристите за коалиция - 1
Силвио Берлускони. Снимка: ЕПА/БГНЕС

За втори и последен ден италианският президент Джорджо Наполитано проведе консултации с лидерите на политическите сили в страната в опит да намери изход от задънената улица след изборите, съобщи агенция АНСА. Очаква се той да определи евентуалния министър-председател по-късно тази вечер.

След изборите през февруари лявоцентристката Демократическа партия на Пиер Луиджи Берсани има мнозинство в Долната камара на парламента, но не и в Сената и е невъзможно да управлява без подкрепата на други партии.

Бившият премиер Силвио Берлускони повтори искането си Берсани да сформира коалиция с консервативния му блок и да посочат наследник от дясноцентристка партия на сегашния ляв президент Наполитано, чийто мандат изтича на 15 май. Това предложение неведнъж вече беше категорично отхвърляно от Берсани, който не иска да се коалира с партията на Берлускони „Народ на свободата“ и неговите сателити.

Днес обаче екс министър-председателят Берлускони контрира: „Има три политически сили с равни възможности: едната от тях не е склонна да сътрудничи (визирайки популисткото Движение „Пет звезди“на комика Бепе Грило). Следователно в играта оставаме ние и Демократическата партия (на Берсани) и на нас се пада отговорността да дадем правителство на страната. Ние сме на разположение за коалиционен кабинет, който да излезе с подкрепени от обществото мерки за преодоляване на икономическата криза. Оставаме на тази отговорна позиция и се надяваме да се стигне до сформирането на силно правителство“, коментира Берлускони на излизане от консултациите в двореца Куиринале с президента Наполитано.

В същото време от Движение “Пет звезди" на Бепе Грило (трета политическа сила след парламентарните избори) поискаха мандат за сформиране на правителство и заявиха, че няма да подкрепят кабинет, оглавен от други.
В тази ситуация лявоцентристкият лидер Берсани, смятан, за разлика от Грило, за фаворит за премиерското кресло, има възможност или да подкрепи правителство на Движение „Пет звезди", както настоява Грило, или да обърне поне част от неговите депутати в своя полза.

Ако не се постигне съгласие за съставянето на коалиционно правителство, страната може да бъде изправена пред проблема да провежда нови избори. В този момент на дълбока рецесия обаче Италия не може да си позволи такъв вариант, коментира държавната телевизия РАИ Уно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: