Last news in Fakti

22 Март, 2013 11:36 26 888 19

Пуснаха от затвора мъж, лежал погрешка 23 години за убийство

  • обвинение-
  • убийство-
  • свидетел
Пуснаха от затвора мъж, лежал погрешка 23 години за убийство - 1
Дейвид Ранта

Американец, който 23 години лежа в затвор поради погрешно обвинение в убийство, беше освободен, съобщи „Уолстрийт Джърнъл“. Дейвид Ранта най-сетне беше оправдан от съда в Бруклин поради липса на преки доказателства за неговата вина.

Ранта бил осъден на 37 години лишаване от свобода през 1991 г. Според следствието, година по-рано при неуспешен опит да ограби куриер, превозващ ценности, той стрелял с пистолета си и уцелил случаен свидетел на престъплението - хасидски равин, който 4 дни по-късно починал. Бандитът успял да избяга от местопрестъплението и да се укрие.

35-годишния тогава Ранта, който по онова време работел в печатница и приемал наркотици, бил признат за виновен въз основа на показанията на неколцина очевидци. Самият той винаги е отричал вината си и два пъти е подавал молба за преразглеждане на делото в Апелативния съд, но и двата пъти тя е била отхвърляна.

През 2011 г. разследването е възобновено и няколко свидетели се отказват от показанията си. Един от тях, който през 1990 г. бил 13-годишен, разказал, че следователите са го заставили да даде показания, уличаващи Ранта. Също така се установило, че по време на разследването са допуснати множество нарушения, били са изгубени протоколи от разпити на свидетели и други документи.

В момента Дейвид Ранта е на 58 години. „Ню Йорк Таймс“ пише, че при освобождаването си той заявил пред журналистите, че се чувства зашеметен „сякаш плува под вода“.

Според изследване, проведено от два американски университета и публикувано през 2012 г., в САЩ от 1989 г. насам са освободени над 2000 души, осъдени за тежки престъпления по погрешка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 usa today

    1 0 Отговор
    Така е , убиват евреин и някой трябва да го отнесе веднага. Да ви имам и правосъдието, ченгетата навсякаде са едни и същи, страхливи мижитурки, послушковци, готови да вкарат и майките си в затвора ако им кажаат отгоре.
  • 2 Джак Даниелс

    1 0 Отговор
    Тоя последно Рента ли се казва или Ранта , че не стана ясно от статията ... ?
  • 3 Marshal

    1 0 Отговор
    Едни го знаят като Рента други му викат Ранта
  • 4 Пешо

    1 0 Отговор
    В такива случаи се казва: "Е, бат' съдия, не вземем ли сега една гьостовица и не ли ти е....м м....та?"
  • 5 7777

    1 0 Отговор
    Това е,съдебната система, в най-демократи4ната държава в света.Навсякъде е така,за милионите,и за кокошка няма прошка....Така е при капитализъм,и демокрация..
  • 6 Сульо

    1 0 Отговор
    Това е страната на неограничената простотия!
  • 7 не ги мразим но не мога да ги гледам !

    1 0 Отговор
    тия хамерианците са най пропадналата сган !
  • 8 BUHAL

    1 2 Отговор
    Американското правосъдие е с най-много признати съдебни грешки. Правораздавателната им система няма нищо общо с нашата и е насочена да държи в подчинение различни етноси и социални прослойки. Правомощията на полицията са огромни, а най-често се отличава с това, че използуват оръжие при най-малкия повод за това.Последното е обективирано от множеството брутални престъпления на тяхна територия, най-често извършвани от латиноси и подобни банди. БГ гражданина обаче, наднича от панелката, гледа кабеларка и формира убеждение, че там живота е справедлив. Ето защо ще ви кажа : Другари, хората не се раждат равни, а древните римляни казват, че "Правосъдие може да има само между равни. Тълкувайте си го.
  • 9 клетник

    1 0 Отговор
    добре, че няма смъртна присъда в този щат. сега може, да ги съди и да живее на гърба на държавата.
  • 10 АЛЕК

    1 0 Отговор
    Най-лесно за полицията е да набеди някой наркоман... Чиста работа, лесно се обвинява.... Наркоманите са най-долните.... През годините няколко пъти попадах в компании, които се друсаха... бил съм на купони, на които всичко живо наоколо смъркаше, а на мен и през ум не ми мина да пробвам поне веднъж... По това време бяхме метъли и аз спокойно си изпивах една цяла бутилка джин и изпушвах по 2 кутии цигари дневно, но само веднъж в живота си пробвах трева... и никога не повторих... а твърда дрога дори не съм докосвал с ръка... Така и не разбирам хората, които се оправдават, че приятелите им ги накарали и така станали наркомани.... В такива компании съм бил, че ... нямам думи.... Всичко си е до човека...
  • 11 Стар Българин

    1 0 Отговор
    Взехме ти живота(младините), ама извинявай, случва се. :о
  • 12 някой

    1 0 Отговор
    Убит евреин, при това хасидски равин. Моментално е трябвало някой да го отнесе та са хванали когото могли....
  • 13 пацо

    1 0 Отговор
    сори мен,казал съдията .
  • 14 wulkan

    1 0 Отговор
    Хорейшо, а! Като мигнем и ги хващаме. Този го виждам много богат човек, обаче не знам дали в САЩ действат решенията на съда в Страсбург.
  • 15 Heinrich

    1 0 Отговор
    .аси грешката...23год. на никой не пожелавам такива грешки..
  • 16 Bossman

    1 0 Отговор
    Това е американското правосъдие !А били демократична държава.
  • 17 БАШ БОСС

    0 0 Отговор
    Прее.ли са му живота на 60 години тъпи американци. Ако съм на негово място влизам в упрвлението с един АК-47 и ги изтребвам. Като свине. :)(
  • 18 Дядо поп

    1 0 Отговор
    ще ги осъди,но лошото е ,че е на 58год. вече и живота му кажи речи си е отишъл.Просто няма време.
  • 19 memphis

    0 0 Отговор
    Dо bossman
    Ти да не мислиш, че тук е по-различно- нито някой след 20 г. ще възобнови разследване, нито пък някой ще признае, че е допуснал грешка.
    Много си наивен!