Last news in Fakti

22 Юли, 2014 07:05 14 591 11

10 умения, задължителни за 30-годишните

  • умения-
  • години-
  • съвети

На 30 вече не гледаме на живота, както когато сме на 18

Какво трябва да умеете да правите след като ударите 30-те? Американско интернет издание Business Insider публикува списък с нещата, които всеки трябва да може да прави, когато навърши на 30 години. Според изданието тези умения могат да направят живота ни по-лесен и организиран.

На 30 вече не гледаме на живота, както когато сме на 18, 22 или 26 години. Във всички случаи обаче, като един пораснал човек, трябва да можем да правим определени неща.

Ето 10-те умения, задължителни за 30-годишните.

1. Разпределянето на бюджета.
Оказва се, че едва 38% от домакинствата правят разчети на бюджета си. Масово се подценява сумата, с която семействата разполагат и която трябва да разпределят между различните домакински пера.

2. Готвенето.
Разбира се, не става въпрос всеки да стане майстор готвач, но да може да приготви яйца на очи, спагети или сандвич. Така хем ще ни излезе по-икономично и ще можем да спестим някой лев, хем е нещо полезно, което да ни отърве от мързела.

3. Писането на официален документ.
Под официален документ Business Insider има предвид професионалната автобиография, молбата и всякакви други формати, които в един или друг момент на живота ще ни потрябват. Понякога развитието на кариерата може да зависи от знанията в тази иначе често неглижирана сфера.

4. Завършването на университет.

Колкото и странно да звучи има хора, които все още не са се дипломирали.

5. Придобивката на кола.

6. Да не се пилеят прекалено много пари.
Понякога се случват лоши изненади с финансов отенък, за които е добре да сме подготвени.

7. Шофьорската книжка.

8. Започнете да мислите за здравето си.

9. Преглеждането редовно на кредитното ни състояние.

10. Умението да се управляват парите дигитално.
До 30 вече със сигурност сме преживели най-различни разочарования и ядове, от сериозен или не чак толкова сериозен характер, за това е добре да умеем "да продължим напред", за да съхраним силите, и не на последно място – себе си. Много важно е да можем да балансираме между личния живот и работата. В крайна сметка човек прави с времето си това, което иска. Важното обаче е да не съжаляваме впоследствие за свои пропуски и да намерим точното съотношение между работа, личен живот и това, което ни удовлетворява.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    5 11 Отговор
    Добре е да се замислят и за деца,че все повече млади хора си мислят ,че живота е безкраен и после друсат бебета по на 40 години което общо взето е нелепо!

    Коментиран от #2

  • 2 Курти Куртев

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    И какво му е нелепото бай Иване в това човек да друса бебета на 40-на възраст, че нещо не мога да вдяна? Звучиш като пра-баба ми - баш селянка, която се е омъжила на 14-сет години, само защото баща и загинал инцидентно. Аз като станах баща на 41 години, поради стечения на обстоятелствата, какво да направя, да 'зема да се "друсна" на някое дърво ли ?
    Предполага се, че човек който се е наименувал с "бай", трябва да има мъдрост в приказките му, а аз в твоите виждам ненужен съвет (акъл).
    Не питай старило, питай патило, бай Иване. Ако можеш помогни, ако не можеш - акъли недей дава........

    Коментиран от #3, #4

  • 3 ivaylo mihaylov

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Курти Куртев":

    2. - всяко дете може да си направи сандвич или да си опържи яйца.
    4. - промиване на мозъка е, че трябва да си завършил университет. Специално при нас е повече загуба на време, отколкото ползотворно обучение. Може и без този критерии.
    5. - на фона на ескалиращото замърсяване на околната среда, точно това липсва, всеки 30г. с или без необходимост, да има кола.
    6. - ако нямаш, не пилееш.
    7. - същото както номер 5.
    Най-важното го е казал Бай Иван. Даже на 30 г. спокойно може да изпращаш детето си на градина/училище преди работа.
  • 4 Бай Иван

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Курти Куртев":

    Курти, който си има проблем си носи кръста!Нали знаеш ,че и на дебелите никой не им вярва,че спазват диета и проблема си е техен?Само не ми казвай,че е нормално на 40 години да друсаш малко дете, щото това е извращение!

    Коментиран от #7

  • 5 Мартин 123

    3 4 Отговор
    M ,зачетох се в коментарите по долу:) .Аз съм на 38 чакам дете, догодина , ще съм на 39 . Ако на някой това му се струва "нелепо" му желая детето му да има дете на 15 Моите приоритети не са правенето на деца а правенето на мангизи и все пак съумях да правя и двете чааааааак на 40 :) успех ви желая
  • 6 Тодор Тодоров

    2 0 Отговор
    Бай Иване, как точно това е извращение? В смисъл...в какъв смисъл де! Че се чеша по дъртата тиква и тя глупавата, нищо не ражда. Просветли ни нас, извратените, къде грешим. :)

    Коментиран от #8

  • 7 Курти Куртев

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Иван":

    Бай Иване, всеки един човек има право на щастие, без значение къде, кога, как и под каква форма го е сполетяло, а в щастието няма нищо нелепо, извратено, безкрайно и пр.
    А, що се касае до кръста.........не се притеснявай, лично аз си го нося и то доколкото мога с достойнство, ти гледай себе си........или може би при теб всичко е идеално, де да знам.......
  • 8 Бай Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тодор Тодоров":

    Ми , ще ти кажа, щом питаш!Смятам,че не е редно едно дете като стане на 20 години родителите му да са на 60години.Нито детето , ще се чувства добре с толкова възрастни родители, нито пък родителите на тази възраст ,вече могат адекватно да подкрепят развитието на детето си.Затова мисля,че ако човек има възможност е най добре да създава поколение когато му е времето а не да чака последния влак.Никого не съм искал да обидя, разбира се ,че има много хора които искат да имат деца , но по една или друга причина закъсняват.Отношението ми е към онези егоисти които мислят само за собственото си благополучие и отглеждат късни деца само от куртоазия и да измият собствената си съвест.А онези пък които изобщо са изключили варианта да делят парите си с дете тях доси нема за какво да ги коментирам.Те , ще разберат грешката си когато станат на 60 години.
  • 9

    2 0 Отговор
    Статията е пълна глупост, а ти Бай Иване ли не энам кой си дето се криеш зад снимката на един велик комик си ограничен човек
  • 10 Ала бала

    0 0 Отговор
    Аз като 26 годишен (от днес) мисля ,че е нормално до към 30 годишна възраст човек да създаде семейство,но не на всяка цена.Финансите не са извинение,винаги има начин.Въпросът е там,че колкото по-младо семейство,толкова по адекватен път ще поеме детето в бъдеще.Когато имаш бебе на 40 години,едва ли ще можеш да му дадеш адекватно мнение когато стане пълнолетно за заобикалящият го свят,модата,тенденциите та дори и живота.Отново ще има 1 време беше така,по наше време беше онака...това е личното ми мнение и не ангажирам никой с него,всеки има глава на раменете за да мисли!

    Коментиран от #11

  • 11 Тодор Тодоров

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ала бала":

    НИКОГА няма да можеш да му дадеш адекватно мнение. Никога, ако се приеме, че родителят е нормално развиващ се индивид, а не някой 40-50 годишен пубер. Каквото и да е, различни са поколенията. Изключвам ку-ку майки, които купуват мотори на синовете си и им плащат татуировките. Изживяват пропуснатото на 20, чрез децата си(четеш ли Бай Иване) Това вече е ЛОШ родител. Човек трябва да си вземе нужното от живота, а семейството ще дойде когато му е времето. За някои на 20, за други на 40...кой, когато си реши. Имам приятели на по 25, които са живи пенсионери, а аз съм дооооста по-възрастен от тях и...живеят като 50 годишни. Изводите всеки може да си ги направи според възгледите, възпитанието и интелекта си. :)