Last news in Fakti

24 Юли, 2014 07:32 1 404 0

Звездите, които пробиха в политиката

  • звезди-
  • политика-
  • шоубизнес

Блясъкът на славата може да ти гарантира и политически триумф

Да си част от машината наречена шоубизнес винаги е огромно предизвикателство, което може да ти донесе купища пари и ярки светлини от фотоапарати и камери. Има някои знаменитости, които обаче изведнъж решават, че трябва да направят рязък обрат в своите кариери и се хвърлят в тъмните дебри на политиката. Някои от тях се провалят в това поприще, а други достигат такива висоти, че от властелини на сцената се превръщат в истински властелини на света. За това и Факти.бг ви предлага кратък списък на звездите, които направиха кариера и като политици.

Чичолина

Родената в Унгария Илона Сталер направи култова кариера като порнозвезда в Италия, превръщайки се в истински идол на бизнеса за възрастни. Известната като Чичолина актриса изведнъж шокира света, решавайки да се пробва в политиката. Тя стана част от Радикалната партия, от чиито листи влезе в италианския парламент през 1987 г. Нейните идеи като депутат бяха доста ексцентрични, включващи легализирането на леките наркотици, легализирането на проституцията и легализирането на гей браковете. Тя взе присърце опазването на световния мир, като дори публично предложи секс на Садам Хюсеин, за да предотврати война в Ирак. След края на мандата си тя създаде формированието Партията на любовта, което обаче не можа да се наложи в политическия живот на Италия.

Клинт Истууд

Истууд е култов актьор и още по-култов режисьор. Точно когато Мръсният Хари беше превзел света, Истууд изведнъж реши, че иска да се развива в политиката.. Той от доста време бе явен привърженик на Републиканската партия, но същинското му влизане в политиката е подбудено от, по-скоро, лични причини. Управата в родния му град Кармен бай дъ Сий забранява на Истууд да преустрои една сграда, намираща се в съседство до неговия ресторант. След това той се кандидатира за кмет и през 1986 г. е избран от жителите на 4000-то градче. Естествено първата му работа като кмет е да уволни всеки член на комисията, забранила строителните му планове. Истууд заема кметския стол в продължение на само две години, през които работи усърдно по проекти свързани с околната среда и подобряването на инфраструктурата.

Гари Каспаров

Вероятно най-великият шахматист на всички времена. Руснакът се оттегли от професионалния спорт след редица скандали с ФИДЕ и висшите нива на шахматната централа. Той планираше да се отдаде на писане на книги, но изведнъж реши да се хвърли в руската политика. Той е един от най-големите критици на президента Владимир Путин и създаде движението „Обединение граждански фронт“, което се бори за изборната демокрация в Русия. Каспаров е и в основата на създаването на опозиционната коалиция „Другата Русия“. Той организира множество протестни шествия срещу управлението на Путин, като през 2007г. дори е  арестуван по време на едно от тях. През същата година той обяви, че ще се кандидатира за президент на Русия, но малко по-късно оттегли кандидатурата си.

Виталий Кличко

По-големият от братята Кличко е един от най-добрите професионални боксьори на всички времена и многократен шампион в тежка категория. Популярността в родната му Украйна му осигури възможност за солидна политическа кариера, като през 2010 г. той оглави проевропейската партия УДАР, която през 2012 г. печели трето място на парламентарните избори в Украйна. Той бе основно действащо лице по време на протестите срещу бившия украински президент Виктор Янукович. През това лято Кличко бе избран за кмет на Киев.


Джеси Вентура

Джеймс Джордж Янус бе един от най-популярните професионални кечисти през 80-те години. Той си остана по-известен със своето сценично име Джеси „Тялото“ Вентура. След прекратяването на своята кариера в кеча, той се изявяваше по малко като актьор, радио водещ и коментатор. През 1998 г.  той е издигнат от Реформаторската партия като кандидат за губернатор на щата Минесота. Вентура печели изборите и управлява щата през следващите 5 годни. Известен е с финансовата си политика и облекчаването на различни данъци. Бори се за легализирането на абортите и гей браковете.


Арнолд Шварценегер

Един от най-великите екшън актьори в историята на киното. През 80-те и 90-те години на миналия век австрийският бодибилдър бе един от най-добре платените и популярни холивудски актьори. През 90-те години той засилва активността си в Републиканската партия, като през 2003 г. бива издигнат за губернатор на щата Калифорния. Той печели изборите през същата година и бива преизбран през 2006 г. Като губернатор Шварценегер  приема първия закон за таван на емисиите на парникови газове в САЩ. Големите корпорации и доставчици в страната са принудени да отговарят на определени нива на емисии на парникови газове.

Роналд Рейгън

Много хора забравят, че една от най-влиятелните личности в световната история през 20-ти век, всъщност започва кариерата си като актьор. Рейгън се снима в редица холивудски филми, след което прави кариера като телевизионен водещ и актьор в комедийни сериали. На младини Рейгън е верен последовател на Демократичната партия, но впоследствие става част от Републиканската партия. През 1966 г. е избран за губернатор на Калифорния, като е преизбран през 1970 г. На два пъти се кандидатира като президент на САЩ, но губи изборите през 1968 г. и 1976 г. Най-сетне е избран през 1980 г. и се превръща в една от най-влиятелните личности в световната история. Предприема изключително агресивна политика срещу Съветския съюз. Американската администрация ограничава достъпа на високи технологии до СССР и тогавашните социалистически страни и оказва натиск за намаляването на цените на цените на ценните ресурси, които Съюзът изнася извън граница. Агресивната му политика реално води до икономическия срив на СССР и разпадането на Източния блок. Вътрешната му политика се върти около намаляването на местните данъци, увеличаването на работните места и увеличаването на приходите от федерални данъци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА