Last news in Fakti

30 Юли, 2014 07:30, обновена 25 Юни, 2022 16:37 9 844 8

10-те най-умни исторически личности

  • личности-
  • интелигентност-
  • класация

Усреднените резултати от няколко изследвания върху коефициента на интелигентност на най-видните умове в човешката история ни помагат да разберем кой е бил най-умният сред тях

Чели сме в учебниците по история за изключително умни хора, но никога не сме били в състояние да разберем кой точно е най-умният човек сред тях.

В крайна сметка има няколко изследвания на учени, които са изчислявали IQ-то на гениите в историята. През 1926 г. американският психолог Кейтрин Кокс изчислява нивата на интелигентност на 300 гении от различни периоди в историята.

През 1994 г. английският учен Тони Бузан пуска изследване, в което изчислява коефициента на интелигентност на 100 велики личности. Сега financesonline.com усреднява цифрите от проучванията на двамата учени, като прави списък на 10-те най-интелигентни личности в историята. Трябва да се отбележи, че в тези изследвания не присъстват някои от гениите на модерната епоха, каквито са Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг. Все пак те обхващат едни от най-видните умове в човешката история.

Барух Спиноза IQ: 175

Холандският философ е един от първите, които чрез науката оспориха статута на църквата в епохата на Просвещението. Неговата философия отхвърля значимостта на Библията. Основният научен труд на Спиноза „Етика“ се превръща в същинска система, придаваща ред и единство в традиционната радикална мисъл, предлагайки силни оръжия за превъзмогване на получената власт.

Микеланджело IQ: 177

Много специалисти смятат Микеланджело за най-великия творец в историята. Той е художник, скулптор, архитект, поет и инженер. Той ни е оставил скулптурата Давид  и прекрасните изображения от покрива на Сикстинската капела. Италианецът е най-изтъкнатият артист и идеолог на епохата на Ренесанса.

Еразъм Ротердамски IQ: 177

Един от най-изтъкнатите холандски мислители, хуманисти, теолози и социални критици. Един от най-големите поддръжници на религиозната толерантност в епохата на Реставрацията, характеризираща се със силно напрежение между католици и протестанти. Занимава се с тълкувания на „Новия завет“, като издава гръцки и латински преводи на библейските текстове. Той създава и приетата до днес транскрипция на произношенията на старогръцката азбука.

Рене Декарт IQ: 177

Наричат го бащата на модерната философия. Той поставя началото на рационализма, което е водещо философско течение в Европа през 17-ти и 18-ти век. За Декарт философията е система от мислене, обхващаща цялото познание. В своя труд „Разсъждение за метода“ той се опитва да дефинира фундаментална система от принципи, които могат да се възприемат за истинни без всякакво съмнение. Той революционализира математиката със своята декартова координатана система, която влияе върху съвременните аналитична геометрия и математически анализ.

Галилео Галилей IQ: 182

Италиански философ, математик, астроном и физик. Най-популярното му изобретение е създаването на телескопа. Върховите му постижения са в областта на астрономията. Той открива 4-те големи спътника на Юпитер – Европа,  Йо, Калисто и Ганимед. Изследванията му защитават т.нар. „хелиоцентрична система“, според която слънцето е в центъра на нашата система, а всички планети се въртят около него.

Джон Стюарт Мил IQ: 182.5

Английски философ и политически икономист. Има голям принос към либерализма и идеята за индивидуална свобода в контраст на всеобхватната държавна власт при работата с икономиката. Създава основния принцип, според който на човек не бива да му се забранява да прави каквото и да е, стига то да не вреди на останалите.

Готфрид Лайбниц IQ: 192

Германски философ и математик, роден през 17-ти век. Развива основите на математическия анализ, като създава и използваната в наши дни нотация на Лайбниц. Допринася за развитието на двоичната бройна система, която е в основата на почти всички компютри. Работи за подобряването на механичните калкулатори и създава първия механичен калкулатор, който излиза в серийно производство.

Исак Нютон IQ: 197

Може би най-изтъкнатият физик в историята на човечеството. Той открива закона за „всемирното привличане“ или т.нар. гравитация и чрез предложените закони за движение поставя основите на класическата механика. Нютон пръв доказва, че движението на всички небесни тела и предмети на Земята е подчинено на общи закони. Конструира първия действащ рефлекторен телескоп, работи върху разлагането на светлината и скоростта на звука. Създава числен метод за намирането на корените на функция и допринася за изследванията на степенните редове.

Леонардо Да Винчи IQ: 200

Вероятно най-надарената личност в световната история. Невероятен художник, скулптор, инженер, учен и откривател. За света Да Винчи е е най-известен със своите шедьоври „Мона Лиза“ и „Тайната вечеря“. Той обаче има изключителни постижения в науката. Създава първите проекти на хеликоптер, танк и аероплан, които така и не биват реализирани по негово време. Изучава обстойно анатомията на човека и в специалност неговата нервна система. И до днес той се смята за първообраз на ренесансовия човек.


Йохан Волганг фон Гьоте IQ: 220

Немски писател, драматург и поет, живял през 18-ти век. Известен най-вече със своето произведение „Фауст“, превърнало го във виден представител на хуманизма. Извършил е множество научни изследвания, най-вече в областта на природните науки. Със своите антропологични  изследвания и интерес към еволюцията той вдъхновява Чарлз Дарвин да създаде своята теория за еволюцията. Творчеството му се разпростира  в цяла Европа, оказвайки сериозно влияние в музикалната, литературната и драматургичната сфера.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Цецо

    10 0 Отговор
    Не че оспорвам интелекта на тези личности, но интересно как точно са ги изчислили тези IQ-та. Изглежда ми като някаква стъкмистика.
  • 2 Христо Христов

    10 0 Отговор
    Доста субективно "изследване", извършено от англо-саксонци (американец и англичанин), в което "закономерно" няма представители на други народи и в частност - на славянски! Къде са Ломоносов, Менделеев, Достоевски, Гогол, Пушкин, Каральов, А. Балевски, Толстой.... и още много достойни представители на славянството? Добре е, че поне цял свят отдавна ги е признал!
  • 3 Nikolay Tsonchev

    7 0 Отговор
    Странно къде останаха Менделеев,Ломоносов,Циолковски,Коперник,Тесла
    Аааа те май бяха от другата страна на желязната завеса-язък
  • 4 Nikolay Tsonchev

    4 0 Отговор
    Колегата Христов да ме извинява но не бях чел коментарите щот много се възмутих
  • 5 TODOR STOYANOV

    1 0 Отговор
    БРЕЙ...ГОЛЕМИ БРЕ, ГОЛЕМИ АЙ-КЮ-ТА!!! АЗ СЪС МОЕТО 149...УЖ ОТ МЕНСА КАЗАХА, ЧЕ СЪМ НА ГРАНИЦАТА НА ГЕНИАЛНИТЕ С УНИКАЛНИТЕ...НА БАТЕ ЦЕЦО, ЩЕ ОТГОВОРЯ, ЧЕ ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ИЗЧИСЛИ АЙ КЮ-ТО НА ТЕЗИ ХОРА ОТ ТОВА, КОЕТО СА ОСТАВИЛИ СЛЕД СЕБЕ СИ!ИМА СИ НАЧИНИ, НО ТЕ СА ЗА УМНИЦИТЕ!НИЕ СМЕ С МАЛКИ...АЙ КЮ-ТА
  • 6 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Тодор Живков IO- 360

    Коментиран от #7

  • 7 TODOR STOYANOV

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Иван":

    КАКВО Е IO?!
  • 8 Orlin Pavlov

    1 0 Отговор
    Майко мила , защо се занимавате с глупости ? Това е поредният опит за манипулация (това е едно изследване - така да се каже на което могат да повярват хората със среден коефициент на интелигентност а по простичките направо не се замислят а започват да го разпространяват като истина) . Само едно не ми е ясно след като се имате и твърдите че сте над това ниво , защо се занимавате ??? Всъшност само да ви попитам вие имате ли и най малка представа каква голяма пропаст и разлика има на запад между хората с различен IQ . Аз живея в чужбина и мога да го потвърдя , сред обикновенните хора има такива които непознават дори собственната си история . Умишлено се създават тъпоглавци понеже се управляват много по лесно , тази тенденция не е нова и ако се огледате ще я откриете и в България !