18 Октомври, 2014 14:12 1 305 0

Тъпанджии се надсвирват в Кабиле

  • тъпанджии-
  • фолклор

Надсвирването носи името на виртуоза и учителя Ангел Кръстев

В село Кабиле, община Тунджа се провежда първи Национален събор на тъпанджиите. За конкурсната програма са се записали 20 изпълнители. Надсвирването носи името на виртуоза и учителя Ангел Кръстев. По регламент няма поставена възрастова граница за участниците в конкурсната програма, съобщава БНР.

Тъпанджиите участват индивидуално или със съставите си в самостоятелна програма до 15 минути, което включва най-малко три различни по ритъм мелодии, разясни председателят на журито Стоян Янкулов - Стунджи:
Значи, ако има някакви критерии, то това е да запазим това изпълнение - нашенското си, българското си изпълнение на тези размери. Разбира се, тези размери ги има и в индийската музика и в турската музика и някои в гръцката и сръбската, но начинът,  по който ги изпълняваме ние българите, е уникален.

В конкурсната програма ще участват и две жени, а най-малкият записан тъпанджия е 6-годишният Драгомир, който ще се яви заедно с дядо си - майсторът на тъпана от елховското село Бояново Никола Николов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА