Last news in Fakti

31 Октомври, 2014 16:27 3 665 3

Самолетът на бъдещето (ВИДЕО)

  • самолет-
  • бъдеще

Няма човек, който да не е питал как ще изглеждат жилищата, колите, самолетите след 20-30 или 50 години. Бързото развитие на технологиите в голяма степен ни затруднява да дадем точен отговор на този въпрос. Британската компания Centre for Process Innovation, обаче рискува да отиде напред във времето и да представи самолета на бъдещето. Той ще е без прозорци. Не, не мислете, че ще бъдете затворени в капсула – напротив, всичко от покрива до пода ще бъде един екран, който ще показва външната среда, в която се намира самолетът по време на полет. Също така сегашните екрани, пред всеки пътник, ще показват в реално време случващото се навън.

Целта на новата визия е да се намали теглото на пътническите самолети, а оттам и разходът на гориво, цената и отделяния въглероден диоксид. За да не лишават пътниците от приятната гледка навън и за да намалят в максимална степен усещането за клаустрофобия от закритото пространство, специалистите от CPI, ще използват камери, монтирани на външната страна корпуса и меки OLED-екрани, които ще показват в реално време, случващото се навън.

От CPI припомнят, че 80% от теглото на пътническите самолети, е това на корпуса, а не на пътниците и техния багаж. И всеки 1% икономия от теглото може да спести около 0.7% гориво. От компанията не уточняват колко точно от теглото може да се намали, лишавайки се от прозорците, но корпусът може да бъде по-тънък и по-здрав.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    3 0 Отговор
    Я да се позамислим защо хилядолетия хората са се бръснали с брадвите едва ли не а целия бум в технологиите през последните няма и 50 години?Нима за кратко човека поумня????
  • 2 NO DMG

    2 0 Отговор
    Безспорен факт,върху който много малко хора са се замисляли.Явно има и други хора,освен тъпи деца в тоя сайт...
  • 3 гост

    1 2 Отговор
    E па я това го знаем, отговорът e: евреите, световната банка, америка, заговорът срещу България, и баба Кера от 5 етаж.
    Четохме малко езотерични и политоложки мишмаши и сега се правим на много умни и размишляващи.