19 Декември, 2014 07:26, обновена 20 Юли, 2022 11:59 3 540 0

5 забавни и интересни неща, които не знаем за Дядо Коледа

  • дядо коледа-
  • коледа-
  • неща

Той е е едновременно исторически и митологичен герой

Започна отброяването на дните до така очакваната коледна ваканция! Дядо Коледа, Свети Никола, Дядо Мраз. Те всички са едни и същи? Помислете отново. Отговор на този въпрос и още няколко други факта, които може би не знаете за веселия, белобрад старец ще ви станат ясни в материала по-долу.

Кой е Дядо Коледа?

Преди Дядо Коледа са били Татко Коледа и Свети Никола. Свети Никола е в основата на концепцията за "Дядо Коледа" какъвто го познаваме. Той е бил истинска личност (или поне така се твърди от мнозина), известен със своята изключителна щедрост към бедните деца. Смята се, че е починал 350 г. сл. Хр. Едно от чудесата на Св. Никола включва и даряването на живот (възкресяването) на 3 момчета, които били накълцани от месар. Той е патрон на моряците, децата,  затворниците, вълците и магазинерите.

Друга ранна версия е Татко Коледа, който е английската версия. Той обикновено се обличал в зелено, имал дълга брада и не бил дебел като Дядо Коледа. Той се появява около 1435 г., преди много други версии като Крис Крингъл например, който се превръща в днешния Дядо Коледа благодарение на Кока-Кола.

Също така има и още един предшественик на познатия ни днес старец с подаръците. Скандинавският бог Один също е предшественик на Дядо Коледа. Той също като белобрадия старец раздава хубави подаръци на децата заедно със своите 8 коня, които можели да изминават огромни разстояния.

В Исландия има 13 Дядо Коледовци, включително такъв, който отвлича деца

Исландия има специално място за Дядо Коледа или по-скоро Дядо Коледовци. В страната има история за група от пакостливи човечета, които или правят пакости или ако се чувствате добре, дават подаръци. Едно от тях, по-специално старица на  име Грила, отвлича децата, ако са непослушен. Това е наистина повече от подарък за родителите... или не?!

Кой създаде Дядо Коледа?

Често се смята, че Кока-Кола е създала познатото лице на Дядо Коледа през 1931 г. Обаче карикатуристът Томас Нест рисува Дядо Коледа, такъв какъвто го познаваме сега, в далечната 1860 г.

През 1908 г. е издадена сатирична книга със заглавие "Историята на Ню Йорк". В нея за първи път се възприема идеята, че Дядо Коледа слиза през комина.

Къде живее Дядо Коледа?

Свети Николай, първоначалната идея за Дядо Коледа е бил реална личност, която е живяла в Турция през по-голямата част от живота си.

Според канадски емигранти обаче, Дядо Коледа е канадец, тъй като живее на северния полюс. Холандци казват, че живее в Испания и пътува с параход.

Елените на Дядо Коледа

Всички елени на Дядо Коледа са женски. Дори Рудолф. Работата е там, че тези стари северни елен, които дърпат шейната имат рога по това време на годината. Това означава, елените трябва да са женски тъй като техните рога падат през лятото вместо в началото на декември, като при мъжките.

Северният елен Рудолф първоначално се е казвал Роло, а после Реджиналд. Името Рудолф станало популярно през 1936 г. благодарение на писателят Робърт Л. Мей.

Норвежки учени имат хипотеза защо носът на елена Рудолф е червен. Според тях той има паразитна инфекция на горните дихателни пътища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА