Last news in Fakti

26 Януари, 2015 07:27 6 676 3

6 предупредителни знака, че несъзнателно се сравнявате с другите

  • сравнение-
  • самооценка-
  • предупредителни знаци-
  • другите-
  • несъзнателно

Много хора се опитват да спрат да се сравняват с околните, но в същото време много хора дори не знаят, че имат този лош навик

Много хора са склонни да се сравняват с  други хора. Да сравнявате себе си с околните си има своите предимства и недостатъци. Няма нищо лошо в това от време на време да правите сравнение между вас и ваш приятел или колега, тъй като подобно сравнение ще ви помогне да станете по-силни, по-добри и ще оставате мотивирани да постигате целите си. Въпреки това, ако постоянно се сравнявате с другите, това е тревожно. Сравняването не ви води до никъде. Вие няма да започнете да живеете по-добър живот и няма да бъдете по-щастливи. Сравненията могат да съсипят живота ви и дори няма да забележите, че те са причината да сте нещастни. Обърнете внимание на следните знаци, които показват, че несъзнателно се сравнявате с другите и последвайте няколкото съвета на womanitely.com за това как да го спрете.

1. Фокусирате се върху миналото си

Ако сравнявате миналото с настоящето и вярвате, че миналото ви е по-добро от настоящето ви и вашите бивши  връзки и стари приятели са по-щастливи от вас в момента, това е сигурен знак, че несъзнателно се сравнявате с другите.

Първо, миналото ви най-вероятно не е било толкова хубаво колкото го виждате сега и определено и тогава сте имали проблеми и трудни моменти. Второ, бившите ви гаджета и приятели надали са толкова щастливи и успели колкото си ги представяте. Не вярвайте на илюзии и спрете да жалите по миналото. Съсредоточете се върху вашето настояще и се насладете на нови щастливи и лоши моменти в живота ви, вместо да гледате с прискърбие назад.

2. Често съдите другите

Основният проблем на съвременното общество е, че хората стават все по-егоистични. Ние често съдим другите, не уважаваме хората около нас и мислим, че сме по-добри, отколкото всъщност сме. Ако имате навика да съдите околните, трябва да спрете. Това е ясен и същевременно пренебрегван знак за сравнение. Вие просто защитавате себе си и се опитвате да повишите самочувствието си, като намирате недостатъци и съдите околните. Това е огромна грешка!

3. Проектирате гнева си върху другите

Хората, които непрекъснато се сравняват с другите са нещастни. Нещастните хора са склонни да проектират своите чувства на гняв и разочарование върху онези, които уважават и обичат. Не, те не ги нараняват или ги правят нещастни нарочно, те просто го правят несъзнателно. Започнете да разчупвате навика си да се сравнявате с другите като се стремите да се отървете от гнева.

4. Постоянно мислите за пари

Доволни ли сте от финансовото си състояние? Искате ли да изкарвате повече пари, защото вашият приятел е с по-висока заплата, отколкото вие? Не забелязвате нещата, които вече имате и не сте доволни от цялостния си живот. Смятате, че вашите съседи, приятели, роднини и колеги имат по-добър живот, защото могат да си позволят да си купят нова кола, нов телефон или скъпи дрехи. Но всъщност сигурни ли сте, че те наистина могат да си позволят всички тези неща? В края на краищата, те биха могли да имат много дългове и финансови проблеми. Освен това, парите никога няма да ви направят щастливи, не забравяйте това.

5. Не обичате себе си

Да не обичате себе си е един от предупредителните знаци, които несъзнателно ви карат да се сравнявате с другите. Вероятно често казват неща като "Косата ти е по-красива от моята" или "Ти си толкова слаба, а аз съм надебеляла и не мога да сваля излишните килограми". Не трябва никога да казвате подобни неща. Научете се как да обичате тялото си, приемете себе си и започнете да се харесвате. Вие сте специален човек и сте абсолютно красиви без значение възрастта, теглото и височината. Всеки е красив по свой начин и е важно да се приеме. Всички имаме недостатъци, така че никой не е съвършен.

6. Искате да се изнесете или преместите

Ако искате да се преместите да живеете в друг град, защото не можете да видите и да се зарадвате на успеха на вашия приятел, щастието на вашия колега или приходите на съседа ви, помислете пак. Това не е причина да се изнесете. На първо място трябва да се научите да харесвате и обичате себе си. Щом приемете себе си, ще се откажете от идеята да се местите в друг град / държава. Ако някой ви прави нещастни, това е едно нещо. Но ако си мислите, че всеки от заобикалящите ви хора ви прави нещастни, това е съвсем друго. Същото важи и за работата ви. Не напускайте работата си заради някой друг. Това не е сред  умните неща, които можете да направите.

Много хора се опитват да спрат да се сравняват с околните, но в същото време много хора дори не знаят, че имат този лош навик. Сравненията пораждат несигурност и ни правят нещастни. Не забравяйте, че никой не е съвършен. Бъдете благодарни, обичайте себе си и се наслаждавайте на сегашния си живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганчо

    0 0 Отговор
    Доста тьпа статийка

    Коментиран от #2

  • 2 гжнжн

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ганчо":

    Тъпа. Поне не е опасна. Само подвеждащи новини ни се "предлагат".
    Никога ценното не те търси. ТИ трябва да го търсиш. Който го намери, го крие.


  • 3 gancho

    0 0 Отговор
    statia sa idioti