Last news in Fakti

28 Февруари, 2015 18:53 1 965 4

Най-хубавото домашно вино избираха в Силистра

  • вино-
  • силистра-
  • конкурс

Трябва да върнем славата на силистренското грозде и вино от 1921-ва година. Тогава Силистра е изнасяла с кораби за Виена и Германия

За 18-та поредна година в Силистра се проведе традиционното изложение за най-хубаво домашно вино „Силвин-2015”. Организатор на проявата е местната Асоциация на лозарите и винарите.

По традиция изложението започна с водосвет и молитва за добра реколта през годината. Задачата, която местната асоциация си поставя, е да върне старата слава на силистренското вино, каза пред БНР председателят на организацията Божидар Боев.

Трябва да върнем славата на силистренското грозде и вино от 1921-ва година. Тогава Силистра е изнасяла с кораби за Виена и Германия. Близките 50 години се надявам да се случат нещата на този етап. Много се говори за подпомагане на малкия и среден бизнес, но към тази дата, не виждам какво се прави. Държавата трябва да заработи.

Според секретаря на Черноморската лозаро-винарска камара Денко Георгиев, производителите от бранша не получават държавна подкрепа:

Малкият и среден бизнес, до този момент, като че ли е изолиран и изключен от схемите и намеренията за развитието на лозарството и винарството. Да кажем, че с всяка една година, положението става все по-трагично, отбеляза Денко Георгиев.

И все пак, лозари и винари в района има. За участие в конкурса бяха представени близо 50 проби домашно вино - бяло, червено и розе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зарязан

    2 0 Отговор
    Хубаво е разбира се.Не е като онзи спирт в магазина който продават уж за вино.
  • 2 5248

    1 0 Отговор
    Наистина тоя химически бълвоч дето ни го продават набеден за вино е много далеч от истинското домашно вино. В БГ бутилка от 10-20лв. (5-10€) се смята за скъпа и "хубаво вино" ама я го сравнете с домашно приготвено "за мене си" . Никоя лъскава бутилка не може се сравни с бъчвето от мазето!
  • 3 Турбото

    0 0 Отговор
    Истината е във виното...))
  • 4 бай Иван

    0 0 Отговор
    Че кой купува вино от магазина?Добрите вина ги продават дядовци по селата!Аз винаги си купувам и ракия и вино от домашното производство.