Last news in Fakti

2 Април, 2015 07:23 2 530 0

7 блестящи съвета за почистване на дома

  • пролет-
  • почистване-
  • съвети

Пролетното почистване е задължителен елемент в програмата на добрата домакиня

Пролетта вече е тук макар и не толкова зелена и слънчева както ни се иска. Въпреки това е добре да помислите за едно хубаво пролетно почистване, за да се отървете от ненужното, да приберете всички зимни дрехи и да вкарате свеж полъх в дома си. Вижте 7 полезни съвета за експресно пролетно почистване на дома, представени от сайта Розали.

1. Подредете задачите си. Направете си списък с основните места за всяка стая, които се нуждаят от повече внимание и почистване. Например, за хола те могат да включват подреждане на библиотеката, миене на прозорците, подреждане на шкафовете и т.н. Така няма опасност да забравите някое ъгълче, а и ще сте по-удовлетворени, когато видите, че задачите намаляват.

2. Организирайте времето си. Научете се да вършите по няколко неща едновременно, за да става по-бързо чистенето. Например, докато оправяте леглото или подреждате гардероба, оставете одеялата да се проветряват на балкона. Докато чакате препаратът да подейства върху печката, измийте мивката.

3. Подгответе материалите си. Преди да се захванете с пролетното почистване, се уверете, че разполагате с всички необходими почистващи препарати, за да не правите спешни разходки до магазина. Дръжте всичко в леген, кофа или панер, за да не се разкарвате, докато чистите. Подгответе си по-големи чували, в които да събирате боклук и ненужни вещи.

4. Започнете от най-неоправената стая, за да не разнасяте праха в другите помещения. Не се движете хаотично, а следвайте някаква линия. Например, обирайте с прахосмукачката от ъгъл до ъгъл, за да не минавате по няколко пъти килима.

5. Дръжте всяко нещо на мястото си. Преди да се започнете с по-сериозните задачи като миенето на прозорци, уверете се, че всяка вещ си е на мястото, за да не се разкарвате от стая в стая през няколко минути. Когато сте въдворили ред, много по-бързо ще свършите с останалите точки от пролетния списък.

6. Използвайте хитрини и трикове за по-чист дом. Например, чистенето на микровълновата ще ви отнеме минутки, ако сложите вътре купа с резени лимон и вода. Пуснете уреда за 2-3мин и изчакайте. След това само забършете с кърпа – ще видите, че мръсотията пада сама, а вътре остава приятен аромат на цитруси.

7. Включете помощници. Докато вие оправяте спалнята, помолете децата са си съберат играчките в детската, а мъжът ви да си подреди инструментите. Възложете на някой изхвърлянето на боклука, измиването на чиниите, подреждането на кутиите с обувки. Когато всеки от семейството върши нещо, пролетното почистване става по-бързо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА