Last news in Fakti

18 Април, 2015 16:13 4 032 9

Летящият влак с нов световен рекорд

  • япония-
  • влак-
  • рекорд

Японският влак стрела би досегашния световен рекорд за най-бързо движещ се влак като достигна 590 км/ч. Възможността да се развие подобна скорост се дължи на факта, че се използва т.нар. метод на магнитна левитация (маглев), който позволява да се намали триенето и да се достигне по-голяма енергоефективност. Пътниците се радват на комфортно транспортиране, тъй като липсва типичния за влаковете звук, който издават, движейки се по релси.

Очаква се следващата седмица да бъде достигнат нов рекорд, казват от JR Central – компанията, на която принадлежи този иновативен метод. Тогава може да станем свидетели на достигане на скорост от 600 км/ч.

Министър-председателят на Япония, Шиндзо Абе, възнамерява да рекламира влакът стрела в чужбина. Основен потенциален клиент е САЩ. В Америка дължината на железопътните пътища е огромна, но по-голямата част от мрежата е остаряла. Скоростта, която може да се развива, също не е висока, което се отразява негативно върху икономиката. Калифорния е един от щатовете, който се опитва да осъвремени железопътната си мрежа. Амбицията е да се достигне скорост от 330 км/ч.

Основният конкурент на Япония е Китай. Там вече се движат влакове на принципа на магнитната възглавница. Максималната им скорост е 431 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 abv

    0 0 Отговор
    В нашето БДЖ скорости от 120- 130 са истинско постижение на науката и техниката.Това на японците си е огромно постижение на една от най-изстрадалите и трудолюбиви нации.Шапка им свалям на всичко.Комунизма и турското робство са ни дръпнали много назад ,но явно такава е била съдбата ни.Но за послезните 25 г след 1989г. не сме мръднали и милиметър.Ние в тази държава сме едни консуматори.Има вного умни деца с огромен потенциал ,но те нямат необходимата основа за развитие у нас и отиват да се реализират навън, а там ги чакат като топъл хляб, защото хората ценят научните постижения х , а тук в България има един имислен БАН в който работят хора основно пред пенсия.Трябва да се инвестира в новите технологии и това да се стимулира със закон, но тук в България това звучи като научна фантастика.

    Коментиран от #3

  • 2 миседниш накура

    0 0 Отговор
    тоя влак за по-малко от час ще прекоси България....
  • 3 Бай Кор

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "abv":

    Нещата не са само до "трябва" или желание, нужни са пари! При наличие на достатъчно пари досега да са запазени промишлените гиганти от социализма, а икономиката да се развива с бързи темпове.

    Как Чехия запази своите социалистически заводи, също и Полша, Словения, Словакия, Унгария, а ние не можахме?! Една от причините бе умишлено калпава приватизация, за да влязат парите в джобовете на наши "другари". Друга причина бе дублирането на основната фирма с фирма на директора в условията на крещящ конфликт на интереси - така Завод за мотокари продава мотокари на загуба на фирма на директора, а фирмата на директора реализира продукцията навън с огромна печалба!

    В един прекрасен момент се оказва, че ако не си от " нашите" дори нямаш място в страната, освен като мияч на чинии...

    Хубави технологии развиват японците, ние да видим...
  • 4 grajdanina

    0 0 Отговор
    do komentar 16:24
    vse nyakoy vi e vinoven.ako ne e tozi e nyakoy drug nali.kato ne mojem ne mojen zashto ne si go priznaem...................
  • 5 самурай

    0 0 Отговор
    т. е. японците бият собствения си рекорд. Техните рекорди в най-бързите влакове са много и в повечето случай сами си ги подобряват. Велика нация са и да не забравяме, че са най-технологично развитите в света.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 mediator37

    0 1 Отговор
    "Как ще ги стигнем японците ?" - се питат американците.
  • 7 Папур Шпеков

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "самурай":

    Бият рекорда на френския TGV - 574,8km/ч от 2007г.
    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wfll-5h6Rg8[/youtube]

    Коментиран от #9

  • 8 Папур Шпеков

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "самурай":

    И самурайче, вземи прочети тук от кога япончетата не са имали световен рекорд - от 30 години от ерата на Шинкансен. И този им рекорд няма да просъществува дълго. Китайците ще го бият.
  • 9 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Папур Шпеков":

    Рекорда на френския TGV - 574,8km/ч от 2007г, даже е по труден защото е върху релси и контактна мрежа отгоре. В Япония обаче има трасе на магнитна възглавница тип МАГЛЕВ. Затова е написано- Летящият влак с нов световен рекорд.