Last news in Fakti

26 Април, 2015 23:02 1 594 0

Натрапчива мелодия в главата? Дъвчете дъвка!

  • дъвка-
  • натрапчива мелодия-
  • дъвчене-
  • изследване-
  • рединг

Изводът е направен след любопитен експеримент

На всеки от нас се е случвало да ни „влезе” натрапчива мелодия, която да „звучи” с часове и да пречи на концентрацията ни.

Според ново изследване има лесен и евтин начин да се отървем от нея – чрез дъвчене на дъвка, съобщи Huffingtonpost.

Психолози от Университета в Рединг (Англия) са стигнали до извода, че дъвченето е ефикасен начин да се справим с натрапчивите мелодии и да се отървем от тях.

Те помолили 98 души да се включат в експеримента и им пуснали песни на Maroon 5 и David Guetta. Три минути след края на мелодиите участниците (разделени на две групи – дъвчещи дъвка и недъвчещи) били помолени да натиснат бутон, ако песента се върти в главата им.

Психолозите открили, че голяма част от тези, които дъвчат дъвка след изслушване на песните, не чували натрапчива мелодия в главата си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА