Last news in Fakti

6 Юли, 2015 07:24 1 889 0

5 стъпки да преодолеете излишната скромност

  • скромност-
  • свенливост-
  • срамежливост-
  • стъпки-
  • преодоляване

Всички ние понякога се чувстваме не на място

Чувствате ли се неудобно в големи компании и сред хора, които не познавате? Изпитвате ли неудобство, когато общувате с другия пол?

Всички ние понякога се чувстваме не на място, но има хора, за които тази стеснителност и неудобство са реална пречка за почти всеки социален и дори интимен контакт, пише здраве.бг.

Новите изследвания показват, че все повече от нас – както мъже, така и жени, се чувстват “не в свои води”, когато трябва да общуват с някого.

Психолозите отдават тази промяна най-вече на Мрежата, чрез която хората общуват без да излизат от къщи и без да виждат с кого всъщност общуват.

По-долу ви предлагаме пет съвета на д-р Тери Орбух, професор-психолог от Университета на Оукланд, специалист в областта на социалните контакти:

1. Сменете фокуса.

Когато се чувства неудобно в общуването си, човек винаги смята, че околните го възприемат негативно. Това натоварва психиката и прави невъзможна преценката кога една критика наистина има основание.

За да промените това, трябва да измените начина, по който мислите за самите себе си. Фокусирайте се върху това, което харесвате и кои са вашите качества, които правят една компания/връзка позитивна.

Обръщайте повече внимание на качествата на хората около вас и ще видите, че има такива, които много приличат на вас самите, т.е. също притеснителни и резервирани. В крайна сметка не всеки може да бъде “сърцето на компанията”.

2. Близостта. Всеки психолог ще потвърди, че има хора, на които е нужно повече време, за да “влязат” в една ситуация/компания. Почти всеки се притеснява, когато се запознава с някого, отива на прием, където има много хора или се явява на интервю за работа. Потърсете наоколо някой, когото познавате дори и бегло – това по-лесно “ще разчупи леда”.

3. С малки стъпки.

Опитвайте се малко по малко да свикнете да общувате с непознати, да започвате разговор – като начало поне с хора, които вече познавате. Общувайте (поне едно “добър ден”) с хора, които всекидневието ви среща мимоходом – например с този, от когото си купувате вестник или с касиерката в магазина. Дори една-две реплики, разменени с непознат на опашката са крачка в правилната посока.

4. Търсете причината за неуспеха в ситуацията.

Ако нещо не се получи както ви се иска, не обвинявайте веднага себе си. Потърсете причината в обстоятелствата – шума, блъсканицата, околните. Не всеки неуспех е лично ваш провал.

5. Планирайте.

Пробвайте да разиграете предварително как би протекъл един разговор. Помислете какво може да попитате. Изберете приятни теми за разговор, идете на срещата/интервюто за работа малко по-ран, за да свикнете с обстановката и да се почувствате по-удобно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА