Last news in Fakti

7 Юли, 2015 22:50 2 960 7

Държавите с най-скъпа бира

  • бира-
  • цена-
  • свят

С настъпването на лятото мнозина прибягват към най популярната разхладителна напитка с ниско съдържание на алкохол - бирата. Това удоволствие обаче в някои части на планетата може да се отрази крайно негативно на бюджета на туриста.

Туристическата компания GoEuro помага на любителите на пътешествия да изчислят колко пари ще са им необходими за даден продукт в различни държави по света. В случая фокусът е върху кехлибарената течност. Екипът е проучил цените на няколко от най-популярните марки бири в 75 града. След това е изчислил цената на бутилка 330 мл. в магазините и баровете и посочва средна цена.

Поскъпването на швейцарския франк поставя Швейцария на първо място по най-скъпа бира в света. В Женева може да се купи бутилка от кехлибарената течност срещу 6.32 USD. На второ и трето място са Хонконг и Тел Авив, съответно 6.16 USD и 5.79 USD. В първата петица влизат още Осло с цена 5.31 USD и Ню Йорк - 5.20 USD.

Най-евтино пенливата течност може да купите в Краков и Киев с цена от 1.66 USD.

Краков също така е вицешампион по потребление да бира. Местните жители пият годишно 127 литра. Първенци са жителите на Букурещ със средно годишно потребление на пенливата течност от 133 литра срещу 1132 USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 edi

    1 0 Отговор
    e az piq po galon na ve4er=2l. po 365 dni=730 litra!!!!
  • 2 CZ beer fan

    1 0 Отговор
    В Прага бирата е по-евтина дори и от тази по средностатистическите софийски кръчми.А в супермаркетите струва стотинки!Така,че не знам къде са го правили това изследване,но явно са пропуснали една от световните бирени столици!

    Коментиран от #6

  • 3 ЮРИ АЛДИНОВ

    2 0 Отговор
    в сарбия , македония и българия е наи евтено,тука има 2л. за долар

    Коментиран от #4

  • 4 Juliy

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЮРИ АЛДИНОВ":

    Тия 2л. според теб бира ли са ?! С тази помия дето ви продават в шишета от 2 и 3 литра може да си поливате цветята.
  • 5 ВВВ

    0 0 Отговор
    Ами не знам, но минали месец , когато бях във Валенсия си купувах бира ( Крускампо, Естреа и Сан Мигел) между 25-39 евро цента за кенче 330 мл. Да вярно , беше от магазин ( по точно от мол Ел Корт Инглес) , ама при нас и по моловете няма такива цени , все пак за качествена бира. Но пък по заведенията са горе долу равни нещата с лек превес за нас.
  • 6 Ман Го Дже Ри от делтата на Ориноко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "CZ beer fan":

    Бе, не знам. Аз съм пражак от 8 години - живея в Старе мньесто, Прага 1. Вярно, купувам си на промоция доста бира - онзи ден две каси Старопрамен за 0.50 лв. на бутилка, това без амбалажа. Но пък си спомням, че съм си купувал Фостърс в Обединеното кралство за 18 пенса кутията, т.е. около 0.30 лева. В Русия пък Охота, което не е точно бира, де, а по-скоро с високо спиртно съдържание - там съм виждал милиционер, заспал с бутилката през обедната почивка!

    Така че, трудно мога да се сетя къде е бирена столица, още повече, че съм страшен фен на Корона екстра, мексиканската бира за износ, популярна и в Щатите.

    Коментиран от #7

  • 7 CZ beer fan

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ман Го Дже Ри от делтата на Ориноко":

    Така де,аз какво казвам!?
    И странно,ако наистина не припознаваш Прага като една-повтарям-една от световните бирени столици,при положение,че чехите от години са в челото на класациите по консумация на бира.Щом живееш там,сигурно знаеш за какво иде реч.Сутрин в метрото,по-често можеш да видиш човек с бира,вместо с кафе в ръка,например.И там на това се гледа като на нещо нормално!И пак казвам-бирата в Прага-дори и около "Вацлавак"-Прага 1-точно там,където живееш,е по -евтина отколкото в повечето средно статистически кръчми в София!Да не говорим ако мръднеш малко в страни-например на Мala Strana.Да не говорим за Више Храд и Холешовице например...Превъзходна 13 и 14% бира по около 1,70 български лева!
    Апропо,забравих да кажа,и аз живях четири години на Херцовка-Прага 8! ;)