Last news in Fakti

12 Февруари, 2016 20:52 2 067 0

На какво летят Патриархът и Папата

  • патриарх-
  • папа-
  • самолет

Самолетът, на който лети Римския Папа често е наричат „Пастир №1”, подобно на Air Force 1 на американския президент. За разлика от него нито Руският Патриарх, нито Римският Папа разполагат със собствени самолети. И в това няма нищо странно, тъй като те не пътуват в чужбина толкова често колкото държавните глави.

И все пак Патриархът и Папата от време на време излизат извън пределите на страната. Съгласно протокола, Римският Папа пътува на борда на италианския национален превозвач Alitalia, а когато става дума за вътрешен полет, то той използва услугите на някой от местните превозвачи. Друг интересен факт е, че част от пътническите разходи на Папата и на неговата свита се поемат от средствата за масова информация, които отразяват визитите му. Обикновено на журналистите им се предлага да купят билети за икономическа класа на цените на бизнес класа.

Римският Папа също така има право да лети и с хеликоптер Sikorsky SH-3 Sea King, който е част от Военно въздушните сили на Италия. Често се използва за превозването на Папата от официалната му резиденция до Ватикана.

Както главата на Римокатолическата църква, така и Руският Патриарх не разполага със собствен самолет. И при международни, и при вътрешни визити, Патриарх Кирил използва услугите на руските авиокомпании. В особени случай на Патриарха му се разрешава да ползва услугите на специалния отряд „Русия”, който обслужва ръководството на Руската Федерация. Правителствени самолети се предоставят на Патриарх Кирил само в особени случаи, когато визитата му е от особена важност и то с личното разрешение на президента на Русия.

На какво летят Патриархът и Папата

На какво летят Патриархът и Папата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА