1 Септември, 2016 04:17 2 424 0

5 ярки момента, които децата помнят за родителите си

  • родители-
  • деца-
  • спомени-
  • емоции-
  • съвети

Децата имат нужда от внимание, любов и пример, на когото да подражават

Знаете ли кои са онези пет най-важни неща, с които детето ви ще ви запомни?  Списание TIME дава отговор на този въпрос.

1. Времето, в което са се почувствали в безопасност (или пък обратното – когато са се почувствали в опасност)

Всяко дете има нужда да се чувства защитено. То ще си спомня дори моментите, когато мама или татко са „гонили“ чудовищата, които са се „скрили“ под леглото му. Ще си спомня моментите, когато е било гушнато след сънуването на някой кошмар. Децата в един момент ще започнат да се сърдят, че прекалено са защитавани, но основната задача на родителя е да осигури сигурност и безопасност на детето си през цялото време.

2. Времето, в което цялото внимание е било за тях

Децата измерват любовта най-вече с вниманието, което им отделяте. Помислете колко е важно за детето ви да спрете за миг това, което вършите и да му обърнете цялото си налично внимание като отидете да поиграете заедно например. Това е времето, което те най-ярко запечатват в съзнанието си. Родителите трябва да отделят време, за да правят общи неща с децата си. Именно тези моменти, които сега може да ви се струват незначителни, ще се запомнят от малчуганите.


3. Отношенията в семейството

Децата оформят вижданията си за любовта въз основа на това, което виждат всеки ден – т.е. отношенията между родителите. Родителите трябва да се държат внимателно и любящо един към друг, за да се научи и детето да общува по този начин. Внимателните и любящите отношенията в семейната среда вдъхват сигурност у децата, така че се стремете да им осигурите спокойна и щастлива атмосфера без кавги и скандали.

4. Подкрепата или критиката на родителите

Думите, които един родител казва, са от голямо значение. Именно вашите насърчения и критики ще изградят неговата идентичност и самочувствие. Образованието не започва в училище, то започва още у дома с думите, които чува и действията, които вижда. Част от ангажимента, който имат родителите е свързан с начина, по който коригирате неправилното поведение на децата и  ги учите на дисциплина.

5. Семейните традиции

Децата обичат изненадите, но също така те имат нужда от постоянството. Ето защо е много важно в семейството да има свои традиции.  Бъдете сигурни, че те ще си спомнят традициите, които сте имали заедно, независимо дали става дума за филм в петък вечер, за празнуване на рождени дни или за лятната ви ваканция. Родителите трябва да се стараят да създават хубави традиции, защото те не само ви сплотяват, но и създават хубави спомени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА