Last news in Fakti

4 Октомври, 2016 04:18 37 961 0

8 естествени начина да защитите дома си от паяци

  • паяци-
  • паяк-
  • съвети-
  • начини-
  • предпазвам-
  • защитавам

Защо да убиваме паяците, като просто можем да ги изгоним

8 естествени начина да защитите дома си от паяци - 1

Паяците могат да бъдат изключително плашещи, особено ако се събудите някоя нощ и едно от тези създания най-спокойно си виси над лицето ви, изпънало осемте си крачета на невидима нишка. Тръпки да те побият чак.

Но как да се отървете от тях, без да ги убиете и да тежат на съвестта ви? Британският вестник "Мирър" предлага няколко естествени, природосъобразни начина, които ще ви избавят от паяците, без да навредят на физическото и психическото им здраве.

1. Етерични масла
Набавете си масло от мента и евкалипт и поставете напоени с тях памучета или гъбички на прозорците и вратите.... изобщо на всеки потенциален вход и изход на жилището ви. Можете също така да разтворите етеричните масла във вода и с помощта на пулверизатор да разпръсквате ухание регулярно из и около дома си. Паяците мразят миризмата на мента и евкалипт. Те също се отвращават от масла като чаено дърво, роза, канела или лавандула.

2. Оцет
Не харесвате етерични масла? Опитайте с оцет. Той няма да мирише толкова хубаво, но ако се смесите 1/2 бял оцет и 1/2 вода в пулверизатор и напръскате наоколо, тази смес със сигурност ще прогони гадинките надалеч (а може и вас).

3. Почиствайте след себе си
Трохите и мръсотията привличат насекомите, които от своя страна привличат паяците, които обичат да ги ядат. Не превръщайте дома си в ресторант за паякообразни — почиствайте след себе си всеки път щом видите, че сте оставили храна или някаква мръсотия. А щом забележите паяжина — веднага я махайте, защото някой от бившите осмокраки съквартиранти може да си е скътал потомството на нея.

4. Сложете мрежи на прозорците
Все още е топло и със сигурност повечето от вас се опитват да вкарат повечко свеж въздух в домовете си преди от там да е връхлетял мразовитият зимен вятър. Това обаче може да бъде изтълкувано като топла покана за гостуване от страна на паяците. Какво да направите? Ами сложете си мрежи за комари (в случая паяци). Те ще държат всички насекоми отвън. Ако не искате да купувате готови комарници, направете си ги сами. Трябва ви само мрежа, лепенка/велкро/кабарчета и чифт ножици.

5. Почистете не само вътре, но и отвън
Ако обичате цветята, то със сигурност на балконите, по прозорците или стъпалата пред къщата ви има саксии с цветя или неподрязани храсти. Пред дома ви пък растат дървета, които перят клоните си във всички посоки, като някои от тях дори биха могли закачливо да се подават през прозореца ви (не е задължително да живеете в къща, за да ви се случи такъв сценарий, достатъчно е да имате високо дърво пред блока си или да живеете на ниските етажи на кооперация). Това са най-подходящите места, в които паяците си наемат временни квартири, чакайки да влязат в дома ви при първия удобен случай. Почистете и подрежете растенията в близост до дома си, за да ограничите достъпа. 

6. Яжте повече портокали
Паяците мразят всички цитрусови плодове, така че е време да изядете някой и друг портокал и да разпръснете корите му из и около дома си. Можете също така да натъркате някои повърхности с корите, за да се просмуче миризмата им. Този метод обаче трае не повече от 24 часа, така, че на следващия ден ще трябва да повторите упражнението. И на по-следващия и на по-следващия ...

7. Вземете си котка
Тя ще прогони паяците за вас. Но имайте предвид, че котките обичат да си играят с тях, което се предполага, че е болезнено за малките осмокраки гадинки. Не забравяйте, че целта ни не е свързана с мъчения и изтезания, които евентуално биха довели до тяхната гибел. Така че котката е краен природосъобразен лек срещу паяци.

8. Посадете си мента или лавандула под прозорците
Паяците мразят това. Звучи като доста работа, но щом сте се зачели в статия, която описва как да се отървете от паяците, значи сте достатъчно отчаяни и търсите спасение. Скокнете до магазина, купете си саксии, тор и семена, а на връщане към дома изкопайте си малко пръст от близкия парк. Останалото е лесна работа. И не забравяйте да поливате ново засадените си растения.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА