Last news in Fakti

28 Ноември, 2012 13:15 1 160 0

Британец посети 201 страни, без да използва самолет

  • британец-
  • посети-
  • самолет-
  • рекорд-
  • пеша

Британецът Греъм Хюз постави световен рекорд, посещавайки 201 страни, без да използва каквито и да било въздушни транспортни средства, съобщи „Дейли Мейл“.

За да преодолее разстоянието от почти 256 000 километра, 33-годишният пътешественик е използвал автобус, такси, влак, кораб, а част от разстоянието е изминал дори пеша. По време на пътуването компания му правела седалка за тоалетна чиния, която нарекъл Люси.

Британецът започнал пътешествието си през 2009 г, като точно на Нова година се отправил на път от родния си град - Ливърпул и го е завършил едва сега в Джуба, столицата на Южен Судан.

"Обичам да пътешествам. С постъпката си исках да покажа как един човек може да обиколи целия свят с малка сума пари в джоба", разказва Хюз.

"Исках също да покажа, че светът не е такова голямо и страшно място, а обратното – той е пълен с хора, въпреки че не ви познават.", добави той.

През 1426-дневното си пътуване Хюз е прекосил границите на 193 страни-членки на ООН, а също на Тайван, Ватикана, Палестинските автономни територии, Косово и на регион в Северна Африка – Западна Сахара. Попадал е в различни ситуации – прекарал е една седмица в затвор на ДР Конго по подозрение в шпионаж, бил е задържан от граничари при опит да влезе на територията на Русия.

"Главното чувство, което сега изпитвам, е благодарност към хората, които ме подслоняваха или ми показваха правилната посока",споделя още Хюз.

По думите му в страни като КНДР, Ирак и Афганистан хората са били много по-сърдечни, отколкото в райски места като Малдивите или Сейшелските острови.

В края на пътуването си Греъм Хюз не възнамерява да си купува билет за самолет, за да се завърне по-бързо в родината си. Той предвижда да стигне до Ирландия, там да се качи на кораб и за Коледа да си е у дома.

Представители на Книгата на рекордите на Гинес вече са потвърдили, че Хюз, който е заснел пътешествието си за документален филм, е поставил световен рекорд.

Самото приключение е имало благотворителен характер – Хюз помога на организация, която се занимава с опазване на водните ресурси. Самият той е харчил много скромни суми по време на пътуването – не повече от 100 долара на седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА