Last news in Fakti

15 Февруари, 2014 13:03 3 785 0

Alek Sandar: Ако с Андреа бяхме в Русия щяхме да сме в затвора

  • alek sandar-
  • андреа-
  • русия-
  • затвора

Парадоксално е най-голямата телевизия за поп музика в България да ми каже по телефона, че продуктът е много добър, качеството е перфектно, но песента няма да се върти, защото Деси Слава има чалга имидж.

Alek Sandar е псевдоним, но зад него стои Александър – момче на 26 години, което вече е достигнало американската мечта. Трайно нашумя в страната ни със съвместните си парчета с поп-фолк певицата Деси Слава, „It ain't over” и „You and me”. Те ту го изстрелваха до върха, ту го приземяваха жестоко в едно от най-непостоянните поприща, какъвто е шоубизнесът в България. Извън табелите на страната ни, той е оценен като изключително успешен модел, певец и продуцент. Няма да ви изброявам имената с които работи, тъй като за рамките на държавата ни, те едва ли ще добият реалната си стойност, само ще ви споделя, че Александър е дете на мегаполиси като Берлин, Париж и Ню Йорк. Въпреки това казва, че обича да се завръща тук, защото има много приятели. Не разбира, защо непрекъснато го питат, какво прави в България щом вече е пробил навън, но и не се отказва да се сблъсква, лице в лице, с отговорите на този въпрос. Факти.бг се свърза с него, за да ни разкаже за живота навън и какви спънки има по пътя към славата.

Наскоро излезе новото ти парче с Андреа „Peaceful Place”, кажи кога ще има клип към него?

Бяхме планирали това да стане тези дни, но една вечер решихме да включим още нещо в клипа и сега не знам колко време ще ни отнеме да го осъществим. Тези дни надявам се. Съвсем скоро. Ще е много различно, нещо което хората не очакват. Нещо което е нетипично за стилът на Андреа и за моят също. Искахме да се забележи от хората и да ги накара да се замислят
 

Ще ми кажеш ли какво е?

Това дори не е клип. Хуманитарно е. Направихме с Андреа нещо което мисля, че никой до сега в България не е правил. Песента се казва „Peaceful Place” и затова решихме да не е традиционната схема. Свързано е с думата „мир”. Ще ти кажа само, че ако бяхме в страна като Русия например и бяхме направили това нещо, сега щяхме да бъдем в затвора. Искам да кажа, че съм много благодарен на Андреа, че се съгласи да го направи. Не беше лесно да я убедя, но успях. Не мога да разкрия повече.
 

Значи идеята е била твоя?

Моя и на Кубрат Пулев. Аз предложих идеята, а той я доразви.

Имаш съвместни парчета и с Деси Слава, и двете са поп-фолк певици, не се ли тълкува това като тенденция при избора? Как избираш дуетните си половинки?

Избрах ги защото, от всички изпълнители в България, независимо дали те са поп или по-фолк, двете имат голям потенциал за експорт в чужбина. Деси, пее всякакви стилове, имала е проекти с Boy George и други изпълнители, Андреа пък със Shaggy и  Bob Sinclar и т.н. Те са доста разпознаваеми в чужбина. Аз не деля стиловете на поп и поп-фолк.
 

Предварително ли се познавахте?

С Деси Слава се свързах след като ми хрумна, че ще е добре да има женски вокал в песента  „It ain't over”. По първоначални планове трябваше да бъде само мое парче. Показах нейни кадри и изпълнения на копродуцентите и те я харесаха. След като се върнах в България, се свързах с нея и от там започнаха нещата.

С Андреа се запознах чрез Кубрат Пулев. Летях няколко пъти до Берлин и с него постоянно се засичахме в самолета. Не предполагах, че ме е разпознал, тъй като тогава точно започвах кариерата си тук. Той ме заговори. Аз имах прекалено голям респект, за да го заговоря пръв, все пак това е Кубрат Пулев.
 

Какво ти каза?

Нещо от сорта на „Пак ли ти?”, нещо на шега. Тогава му дадох да чуе част от песента с Деси Слава. Тя вече беше готова, но все още не я бяхме пуснали. Той се изкефи и предложи да направим нещо с Андреа.
 

Имаш много големи успехи и на модният подиум, кое е по-голямата ти страст, музиката или модата?

Музиката. С нея можеш да изразяваш себе си, да си креативен, правиш клипове в които се изразяваш визуално, така че музиката включва в себе си донякъде и модата.
 

С модата по-скоро се издържаш, а в музиката твориш така ли?

В началото. Сега започнах да ходя доста по участия и почти не работя като манекен. В момента работя само с избрани клиенти и агенции.

Завършил си икономика, а се занимаваш изцяло с изкуство, защо? Кое е общото между тези двете неща?

Завърших с отличие, винаги съм бил добър ученик. Последната половин година от следването ми вече живеех в Ню Йорк, преди това бях в Париж и реших, че сега е времето да се пробвам. Реших, че светът е прекалено красив, за да седна в някой офис и да правя нещо, което не ми доставя толкова голямо удоволствие. Погледнах дълбоко в себе си и видях, че аз винаги съм правил музика. Винаги съм обичал да бъда във вихъра на нещата, дали като манекен или с други участия.

В момента сам си менажирам кариерата. Естествено има хора, които ми помагат, мениджъри, асистенти, копродуценти, но в крайна сметка аз съм този, който движи всичко. Много от нещата които съм учил по време на следването - езици, икономика, мениджмънт ги прилагам, за да се развивам като артист.

Пробил си в Ню Йорк, кое те връща в България? Много хора не биха се обърнали назад.

Непрекъснато ми задават този въпрос. Дори има хора които ми пишат във Фейсбук:

„ Много си готин, много те харесвам, но какво правиш в България?”. Чудя се, чак толкова зле ли сме тук, толкова ли сме назад?

От малък живея в Берлин, но с родителите ми имаме традиция, всяка година да си идваме в България. Имам познати и приятели. Дори когато започнах да пробивам в Ню Йорк и да имам сериозни участия, продължих да идвам тук, за да се виждам с тях. Така станаха нещата, че после се запознах с Деси Слава. Започнаха да ни викат по телевизии. Запознах се с други певици и певци и така се завъртя въртележката. След това вече, започнах да идвам тук все по-често по работа.

Тъй като, от дълги години живееш извън страната, какво мислиш за предложението на президента Росен Плевнелиев, гласуването на избори да се извършва по електронен път?

От собствен опит мога да кажа, че електронният вот в България може да бъде манипулиран много лесно. Както стана при нас с Деси Слава на наградите на BOX TV. Естествено, че като се прави на държавно ниво, едва ли ще е така елементарно както е при музикалните награди и ще има по големи мерки за сигурност. Според мен обаче няма никаква гаранция, че няма да има манипулиране и купуване на гласове. Затова бих казал, че съм против това.

Разкажи за скандала с наградите на тази музикална телевизия?

Песента „It ain't over”, която направихме с Деси Слава и момчетата от Boyplay беше на първо място според вота на публиката. Хората и феновете гласуваха за нас. Това може да се провери в интернет. Имаме 300 хил. фена във Facebook, а на наградите събрахме  1300 гласа. Някакви хакери решиха да манипулират системата. Изведнъж други изпълнители, които дори не са толкова известни, за половин час събраха повече гласове от нас. Това е парадоксално.

С какви други парадокси се сблъскваш по пътя на успеха?

Не може най-голямата телевизия за поп музика в България да ми каже по телефона, че продуктът е много добър, качеството е перфектно, но песента няма да се върти, защото Деси Слава има чалга имидж. В момента цитирах музикалният редактор на най-голямата телевизия в България за поп музика. Това може да се случи само в България. Парадоксално е да откажат да пускат песента ни „You and me”, която е поп песен, защото Деси Слава се води чалга образ, а да предпочитат да пускат хип-хоп песни, които са много по-вулгарни и се пее за цици и наркотици. Нямам нищо против хоп-хоп изпълнителите, дори имам приятели сред тях, но тези парадоксални неща, които се появяват в България са прекалено много. Това е голяма пречка да се развиваме нормално.

Чувстваш ли се цензуриран заради това, че не въртят твоите песни, защото са в дует с поп-фолк изпълнител?

Да. Особено за „You and me” с Деси Слава. Поради някаква причина те мразят този жанр. Мразят го, защото той до някъде е конкуренция. Но каква е тази конкуренция като и двата стила са поп? Дали е поп-фолк или хип-хоп, всичко това е комерсиална музика и е под знаменателя поп. В другите държави не е така. Затова и румънците успяват да пробият извън страната си. Аз се опитах да направя точно това с Деси Слава. Имам контактите навън и песента ни беше хит, но една от най-големите музикални медии в страната не пожела да застане зад нас.
 

 Имаш ли си половинка?

Зависи какво означава „половинка”. Един флирт води ли се, че имаш „половинка”? Понякога флиртът е за един път, след два месеца пак може да се появи същият флирт. В момента при мен е така. Като пътуваш толкова много е трудно да имаш сериозни отношения с някой.

Пожелай нещо на нашите читатели?

Пожелавам им да бъдат по-добри и да обичат повече хората около себе си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА