Шопската салата стана номер едно сред любимите национални ястия на Стария континент според интернет допитване на Европейския парламент под наслов „Вкусът на Европа". За нея има над 19 200 харесвания във Фейсбук страницата на ЕП.
Втора, но далеч от рейтинга на българската гордост, с 5900 гласа е литовската розова супа от цвекло, с която ние спорехме за първенството на последната права, а третото място остана за румънските зелеви сарми със сметана, харесани от 1185 любители на кулинарните удоволствия.
На четвърто място са гръцките лозови сармички, а известните италиански спагети карбонара и испанското гаспачо са далеч зад фаворитите.
Кулинарната класация „Вкусът на Европа", в която със свои типични рецепти участваха почти всички страни от ЕС, се проведе в интернет паралелно и по повод на евровота.
Ето и как се приготвя шопска салата според рецептата в приложението:
Трябва да нарежем четири домата, една голяма и необелена краставица, четири чушки - по наш избор зелени или червени и дали да бъдат сурови или печени, лук, магданоз, слънчогледово олио, оцет. Течните подправки, заедно със сол и черен пипер се смесват отделно и от тях се прави дресинг. След като се постави в чиния, шопската салата се поръсва с българско саламурено сирене.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Бай Иван
19:10 26.05.2014