Last news in Fakti

26 Август, 2014 11:02 1 964 0

Ice Bucket Challenge за всеки от сърце

  • ice bucket challenge-
  • българи-
  • звезди

Знаменитостите се обединяват около благотворителна кауза

Ice Bucket Challenge за всеки от сърце - 1
Снимки: YouTube

Най-популярните спортисти са завладяни от нова мания. Но този път не става въпрос за нестандартни прически, скъпи коли или други придобивки. А за благотворителност чрез каузата "Ice Bucket Challenge" (в превод: Предизвикателство с ледена кофа), при което всякакви ВИП-личности се оставят върху главите им да бъде изляна кофа с ледено студена вода.

Сред звездите, които вече направиха този жест, са и българските спортисти Стилиян Петров, Димитър Бербатов, Григор Димитров и още много други.
Родина на нестандартната мания, завладяла цял свят, е САЩ. Известни личности се подлагат на ледения душ, след което публикуват видеото в социалните мрежи и на свой ред предизвикват други известни имена да се включат в предизвикателството.

Целта на каузата не е богатите и известните да се разболеят от настинка, а популяризиране на болестта ALS, която предизвиква отслабване на мускулите и загуба на двигателните способности. Заболяването води до парализа, а след това и до смърт, а все още не е открит лек за нейното предотвратяване. Чрез изсипването на кофа с ледена вода процесът на парализа се симулира за момент.

Ако предизвиканите не участват в заливането с ледена вода, те трябва да дарят средства за справяне с болестта. Голяма част от звездите обаче се подлагат на предизвикателството и в същото време даравят пари. Така само за две седмици са се събрали повече от 4 милиона долара.

Сред звездната група от спортни знаменитости, които вече се включиха в нестандартното предизвикателство, са още Кристиано Роналдо, ЛеБрон Джеймс, Каролин Вожняцки, Новак Джокович, Неймар, Марио Гьотце, Дирк Новицки, Марио Балотели, Жозе Моуриньо, Ана Иванович и още много много други.

Каузата набира все повече последователи, а много хора, които не притежават звезден статут, също решиха да се полеят с ледена вода и да се включат в предизвикателството. Фейсбук ежедневно бива атакуван със 100-ци клипове, а инициативата все още дори не е в пика на силата си. Какво ще се случи оттук натам ни предстои да разберем.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА