27 Август, 2014 21:50, обновена 28 Август, 2014 10:48 5 089 13

Невероятен Лудогорец успя! България с втори тим в групите на ШЛ

  • лудогорец-
  • стяуа-
  • шампионска лига

Невероятна драма в София! Страхотен Козмин Моци класира тима си напред

Невероятен Лудогорец успя! България с втори тим в групите на ШЛ - 1
Снимка: БТА

Лудогорец победи Стяуа след изпълнение на дузпи и постигна голямата си цел - участие в групите на Шампионската лига. Българските шампиони победиха румънския гранд с 1:0 в редовното време и се стигна до продължения, след като първият мач в Букурещ бе завършил със същия резултат в полза на домакините. Двата тима не успяха да си вкарат гол в тях и участникът в групите на ШЛ трябваше да бъде определен след изпълнение на дузпи. "Зелените" бяха по-точни и след 6:5 зарадваха зрителите на Националния стадион "Васил Левски" в столицата.

 В герой за тима си се превърна Козмин Моци, който трябваше да пази на дузпите заради червен картон на вратаря Владислав Стоянов. Полевият футболист се представи отлично и бе с основна заслуга за победата, която ще остане в историята на турнира като една от най-драматичните.

Стяуа започна по-добре мача и можеше да открие резултата още в 7-ата минута, когато Кешеру пропусна сам срещу вратаря Владислав Стоянов. Лудогорец постепенно пое нещата под свой контрол и наложи натиск. В 15-ата минута Александров бе оставен непокрит и стреля опасно, но стражът на румънците Арлаускис спаси. Най-чистата възможност за гол пред Лудогорец се откри в заключителните минути на първата част – Безяк напредна по фланга и центрира отлично към Мисиджан, който обаче се размина с топката на няколко метра от голлинията на румънската врата и не успя да даде преднина на тима си.

Второто полувреме започна с добра атака на домакините, завършила с центриране на Кайсара към Мисиджан, чийто удар с глава обаче мина над напречната греда. В 71-ата минута Ешпиньо центрира много добре от корнер, а Марселиньо беше оставен непокрит пред вратарското поле, но се размина на сантиметри с топката. Лудогорец контролираше случващото се на терена, но гол така и не падаше. Така се стигна до последната минута на редовното време, в която резервата Вандерсон изстреля невероятен удар от воле от границата на наказателното поле и хвърли трибуните в екстаз. 

В продълженията не паднаха голове. В 97-та минута румънците трябваше да останат с човек по-малко, след като Варела спря с фаул отзад Марселиньо, но реферът отказа да покаже нарисуван жълт картон, който щеше да е втори за футболиста. Вратарят на "орлите" Владислав Стоянов бе изгонен в 118-ата минута с директен червен картон за нарушение срещу откъсващия се Варела. Дерменджиев вече бе извършил трите си смени и под рамката застана Козмин Моци. Той спаси две дузпи на румънците и класира тима си за групите на Шампионската лига.

На стадиона очаквано имаше фенове на ЦСКА, които подкрепят Стяуа заради топлите отношение между агитките на двата клуба.

„Поредната мечта се сбъдна. Надявам се, че Георги Дерменджиев ще подготви отбора и ще успеем да се противопоставим на по-големите от Стяуа тимове в Шампионската лига. Нямам съмнение, че той ще успее“, заяви след мача собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев. Героят Козмин Моци пък сподели, че се надява българският шампион да покаже същата игра и в груповата фаза.

„Просто нямам думи. Играхме добре днес и трябваше да бием още преди дузпите. Искаме да играем така добре и в групите на Шампионска лига", заяви 29-годишният Моци след срещата.

Треньорът на българските шампиони Георги Дерменджиев заложи на следните 11 титуляри: Владислав Стоянов, Жуниор Кайсара, Георги Терзиев, Козмин Моци, Йордан Минев, Светослав Дяков, Фабио Ешпиньо, Михаил Александров, Марселиньо, Върджил Мисиджан и Роман Безяк.

Така Лудогорец става вторият български тим, успял да се класира за групите на Шампионската лига. През сезон 2006/07 столичният Левски игра с тимовете на Барселона, Челси и Вердер Бремен.

Жребият за груповата фаза ще бъде изтеглен в четвъртък вечер. Вижте всички резултати от изиграните днес плейофни мачове в ШЛ:

ЛУДОГОРЕЦ (БЪЛГАРИЯ)* – Стяуа (Румъния) 1:0 (6:5 след дузпи)
Малмьо (Швеция) – Ред Бул Залцбург (Австрия) 3:0
Арсенал (Англия) – Бешикташ (Турция) 1:0
Байер Леверкузен (Германия) – Копенхаген (Дания) 4:0
Атлетик Билбао (Испания) – Наполи (Италия) 3:1
* Подчертаните отбори се класират за групите на ШЛ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nev

    3 0 Отговор
    Не мога да повярвам, че се намериха няколко стотин ШОПСКИ ЧЕРВЕНИ, които да подкрепят не българския отбор заради дребната си злоба! Викате срещу БЪЛГАРИЯ в случая!

    Коментиран от #10

  • 2 Валентин Петров

    2 0 Отговор
    хайде сега да видим кой е шампиона.................................плювайте червени .....................
  • 3 Валентин Петров

    1 0 Отговор
  • 4 Stan

    3 0 Отговор
    Велико! Един румънец "спъна" румънците!!!
    ВЕЛИКО!!! Браво момчета!!!
  • 5 Nev

    1 0 Отговор
    Не мога да повярвам какъв беше този мач! Браво на Лудогорец, показаха ОТНОВО дух и заслужено продължават напред! Браво Българи, разбрахте ли ЧЕРВЕНИ, вървете сега в Румъния с румънците да плачете заедно за загубата!
    Моля, модертора да ми остави коментара такъв, защото тия анти-българи заслужават да им се кажат нещата по този начин!
  • 6 mitko mitov

    2 0 Отговор
    Дори когато играе националния отбор пак се намира някой да вика ЦСКА .Левски или някой друг отбор ,как не ги е срам? Браво на Лудогорец ,велик отбор
  • 7 Arch

    5 0 Отговор
    Сутринта бе скръбта от смърта на великия БЪЛГАРИН Валери Петров! Поклон пред паметта му!
    Вечерта е радостта от БЪЛГАРСКИЯ отбор "Лудогорец"!
    Поклон пред хъса, упорството и амбицията им!!!
    Остава и Гришо да спечели US Open!!!
    Успех му желая и на него!!!
  • 8 The Guest

    5 0 Отговор
    И аз съм фен на ЦСКА, но през ума не ми е минавало да викам за смотаните румънци. Виках за Лудогорец. М..ната им на топлите отношения между агитките на ЦСКА и Стяуа.
  • 9 Marieta Marinova

    1 0 Отговор
    чухте скандирания ЦСКА?
    те бяха на румънците
    те викаха
    ИСКАМЕ ЦСКА ИСКАМЕ ЦСКА
  • 10 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Nev":

    Е, забравихме Лудогорец, когато игра с Лацио, коя агитка викаше за италианците..., българска работа.
    Цесекар съм, но ме е срам от това...

    Коментиран от #12

  • 11 running wild

    0 1 Отговор
    Всички сини, червени и др. български т....ри! За ПО-О-ОЧЕСТ...
  • 12 фен ли?

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Монго":

    Жалко, че и други фенове не са като теб. И мен ме е срам от тези, които забравят, че са българи. Когато който и да е отбор брани честта на България трябва да го подкрепяме, но не го правим.
    Ето защо ни тъпчат и доят вече 25 години, за преди това няма смисъл да се говори, то си е факт.
  • 13 mitko mitov

    0 0 Отговор
    Ние сме нация която не уважава сама себе си,а претендираме за уважение от другите.