Last news in Fakti

14 Септември, 2014 23:58 989 0

САЩ е категоричният и безспорен световен шампион по баскетбол

  • сащ-
  • сърбия-
  • световно първенство по баскетбол

Те разбиха Сърбия със 129:92

САЩ е категоричният и безспорен световен шампион по баскетбол - 1
Снимка: БТА/AP

САЩ е новият световен шампион по баскетбол след поредна баскетболна лекция и смазваща победа над Сърбия на финала на шампионата в Испания.

Американците спечелиха със  129:92, доминирайки напълно в целия мач и защитавайки световната си титла от 2010 г. Това е пета титла за САЩ, с което страната изравнява постижението на бивша Юголсавия.  Американците са и едва третият отбор, успял да защити трофея си, като преди тях това бяха правили само Югославия и Бразилия.

Сърбия започна изключително мотивирано първата четвърт, повеждайки с  9:15. Американците обаче вдигнаха сериозно процента си при стрелбата и отбелязаха 13 поредни точки за 22:15. Кайри Ървинг заблестя за САЩ и в края на частта резултатът  вече беше 35:21, дошъл след страхотна  серия от стрелба от далеч.

Американците продължиха да мачкат и през втората част, като разпиляха сърбите със серия от тройки. Това им донесе преднина от над 20 точки при 50:29. Хардън и Къли показаха невероятна успеваемост от тройката, надувайки разликата до 65:35. Сърбите се опитваха да противодействат, но стрелбата не им спореше, а всеки път, в който изглеждаше,  че може да се завърнат в мача, бяха охлаждани с някой изстрел от далеч. Все пак Неманя Биелица отбеляза тройка в края на частта, правейки резултата 67:41.

Сърбите започнаха силно третата четвърт , като отбелязаха 4 поредни точки.  Радулица обаче си изпусна нервите, изпросвайки си неспортсменско, а след него и техническо  нарушение.  Това спря моментния подем в играта на Сърбия и американците отново започнаха да надуват разликата в своя полза. В крайна сметка частта завърши при резултат от  105:67.

В четвъртата част Дерик Роуз започна да диктува нещата на терена, а 6 точки на Клей Томпсън направиха резултата 112:73. Тройка на ДеРоузън  направи разликата от 40 точки при 115:75. От тук нататък отборът на САЩ се отпусна и двата отбора се оставяха свободно да атакуват, опитвайки се да представят достоен спектакъл за публиката.  Последва серия от атрактивни забивки, като Сърбия все пак успя да премине границата от 90 точки. 30 секунди преди края двата отбора спряха да играят, за да могат американците да оберат аплодисментите на публиката и своите противници като новите световни шампиони. Мачът завърши при резултат от 129:92.

САЩ: Кайри Ървинг, Стеф Къри, Джеймс Хардън, Кенет Фарийд, Антъни Дейвис

СЪРБИЯ: Милош Теодосич, Стефан Маркович, Никола Калинич, Неманя Биелица, Мирослав Радулица

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА