Last news in Fakti

23 Ноември, 2014 17:12 1 729 4

Люис Хамилтън е новият световен шампион във Формула 1

  • люис хамилтън-
  • световен шампион-
  • формула 1

Британецът спечели Гран при на Абу Даби

Люис Хамилтън е новият световен шампион във Формула 1 - 1
Снимки: БТА/AP

Британският пилот на Мерцедес Люис Хамилтън спечели Гран при на Абу Даби и триумфира с втората световна титла във Формула 1 в своята кариера.

Хамилтън спечели първата си титла през 2008 година, като през последните 4 години трябваше да преглътне тоталната доминация на Себастиан Фетел и Ред Бул. Той удържа своята 11-та победа през сезона и стана световен шампион с общ актив от 384 точки в крайното класиране, изпреварвайки своя съотборник Нико Розберг с преднина от 67 точки.

Състезанието на пистата „Яс Марина“ започна отлично за Хамилтън, който още на старта успя да изпревари своя съотборник и основен претендент за титлата Нико Розберг, който на предния ден извоюва полпозишъна. Само за няколко обиколки британецът успя да направи солидна преднина пред Розебрг и сравнително бързо си осигури победата в надпреварата.

Германецът имаше проблеми със своя болид, който започна да губи мощност и му се наложи още в 11-та обиколка да влезе в бокса. Колата му така и не се възстанови напълно, като с течение на състезанието той започна да изостава все повече, финиширайки на 14-то място.

Втори в състезанието завърши Фелипе Маса на 2.5 секунди след шампиона, а трети остана Валтери Ботас. Герой на надпреварата се оказа Даниел Рикардо, който трябваше да стартира от питлейна заради отборно наказание на Ред Бул. Все пак той направи прекрасно състезание и стигна до 4-то място. Петото място остана за Дженсън Бътън.

Титлата при конструкторите отиде в отбора на Мерцедес, чиито пилоти удържаха рекордните 16 победи за един сезон.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    0 0 Отговор
    Г-н Стойчев,формула 1 не е РАЛИ.РАЛИ е един друг спорт моля да се информирате преди да пишете подобни небивалици.Успех!
  • 2 Краси

    2 0 Отговор
    Никога не съм го харесвал ! Има вид на душевно мизерен ..........
  • 3 гост

    0 1 Отговор
    ''Титлата при механиците отиде в отбора на Мерцедес, чиито пилоти удържаха рекордните 16 победи за един сезон.''

    Не знаех,че има класиране и за механици,даже и титли да раздават.Виж за отборно класиране съм чувал.

    Коментиран от #4

  • 4 хост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Хайде и Вас да поправим господин........ ! Във Формула 1 титли се раздават за пилоти и за КОНСТРУКТОРИ. Пилотите са част от отбора и няма как да получат две титли. Възможно е един отбор да вземе титлата при конструкторите, без никой от пилотите му да е шампион