Last news in Fakti

25 Януари, 2015 09:37 1 594 1

7 тенисисти, които могат да са следващия номер 1

  • тенисисти-
  • номер 1-
  • григор димитров

Някой от тях може да разбие доминацията на голямата четворка

През последните години световният тенис неизменно се върти около имената на Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри. Те сформираха т.нар. „голяма четворка“ и в един голям период почти всеки голям тенис турнир се печелеше от някой от тях. Сега обаче се появява едно ново поколение тенисисти, които посягат към върха, а някои по-опитни такива вече намират силите в себе си да се противопоставят на доминаторите на корта. За това и Факти.бг ви представя  7 играчи, сред които можем да видим следващия номер 1 в световния тенис.

Марин Чилич

26-годишният хърватин е сред най-постоянно представящите се тенисисти през последните години. През 2014-та обаче звездата му буквално изригна. В края на годината той успя да спечели първия си турнир от Големия шлем, след като триумфира на US Open. Осен това през годината Чилич триумфира още на турнирите в Москва, Загреб и Делрей Бийч.  Това веднага изстреля хърватинът сред големите имена в спорта и той завърши 2014-та на 9-то място в световната ранглиста. Чилич вече обяви, че голямата му цел през 2015-та е влезе в Топ 5, но ако запази възходящата си форма от миналата година като нищо може да се превърне и в кандидат за номер 1.

Кей Нишикори

Много хора определят 25-годишния японец като най-талантливия тенисист от новото поколение. Той вече диша във врата на голямата четворка и се радва на 5-то място в световната ранглиста. През миналата година Нишикори постигна изключително постоянство в своите изяви и в повечето турнири отпадаше след мачове срещу някой измежду Федерер, Надал, Мъри или Джокович. В края на годината той достигна до първия финал на турнир от Големия шлем в своята кариера. Нишикори не успя да триумфира на US Open  след загуба от Чилич, но въпреки това бетонира мястото си сред най-големите. През миналата годна той спечели турнирите в Токио, Куала Лумпур, Барселона и Мемфис, а през тази се е прицелил в първа титла от Големия шлем.

Григор Димитров

23-годишният българин отдавна е сочен за една от следващите големи звезди на тениса. Дълго време го определяха като клонинг на Роджър Федерер заради сходните им стилове на игра. През миналата година Димитров обаче показа с какъв огромен потенциал разполага. През 2014 г. той спечели по един турнир на всяка от основните настилки, съответно тези в Акапулко, Букурещ и Куинс клъб в Лондон. Големият удар дойде през лятото, когато българинът стигна до полуфиналите на Уимбълдън. В момента Григор е номер 11 в световната ранглиста и ако продължава да подобрява играта си би имал всички шансове да се нареди до най-добрите.

Милош Раонич

През последните години 24-годишният канадец бележи непрестанен възход в своето развитие. Раонич става все по-трудна хапка за всеки един от големите тенисисти и е все по-близо до влизане в Топ 5. През  миналата година той спечели турнира във Вашингтон и направи паметно класиране до полуфиналите на Уимбълдън. 2015-та същи стартира силно за него, след като стигна до финалния мач на турнира в Бризбейн.  Раонич се е утвърдил като майстор на твърдите настилки и може скоро да го видим как триумфира на  Откритото първенство на Австралия или на US open. В момента той е номер 8 в световната ранглиста и вече дебне своя шанс за първата петица.

Ернестс Гулбис

26-годишният латвиец от доста време притиска големите имена в спорта. Той има постоянни изяви на всички турнири и не крие амбицията си да стигне най-големите. През миналата година Гулбис спечели турнирите в Ница и Марсилия, а в същото време достигна и до полуфиналите на Ролан Гарос. Осен това Гулбис е известен и с прословутия си темперамент и навика открито да се заяжда с тенисистите от „голямата четворка“. Играта му обаче става все по-зряла. В момента той е  13-ти в световната ранглиста, но по-всяко време може да изригне и да промени статуквото.

Стан Вавринка

Швейцарецът е на 29 и вече е достигнал пика в кариерата си. Той винаги е бил изключително качествен тенисист, но винаги е стоял в сянката на своя сънародник Роджър Федерер и Рафаел Надал. През изминалата година обаче Вавринка най-сетне намери самочувствието, което му е нужно, за да се пребори с най-големите. Още в началото на 2014 г. той спечели първата си титла от турнир от Големия шлем след триумф в Откритото първенство на Австралия. Освен това той спечели и турнирите в Монте Карло и Шанхай. Вавринка вече е напълно равностоен на останалите големи имена, но сякаш му липсва още малко, за да застане еднолично на върха. В момента той е номер 4 в световната ранглиста, но още една титла от Големия шлем може най-после да го изпрати на върха.

Хуан Мартин Дел Потро

26-годишният аржентинец вече беше по петите на най-големите, когато тежка контузия му коства цяла година извън кортовете. За това и в момента е 256 в световната ранглиста. Въпреки това няма как да се пренебрегне това, че едва на 21 години той бе достигнал до 4-то място в света, а през 2012 г. взе бронзов медал от Олимпиадата. В началото на миналата година той успя да спечели и турнира в Сидни преди контузията си. През тази година той вече се върна на корта и стига да възвърне старата си форма, може наистина да обърне световния тенис с краката на горе.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не разбирам

    0 0 Отговор
    ot gorespomenatite 4oveci vseki e bil nomer edno i 6te si ostane nomer edno no ot zad napred tova e sigurno
    pozdravi