Last news in Fakti

25 Януари, 2015 20:30 1 604 2

Все повече бизнес и по-малко футбол

  • футбол-
  • пари-
  • приходи-
  • доклад-
  • бизнес-
  • реал мадрид-
  • манчестър юнайтед

Богатите стават все по-богати...

Никому не е тайна, че с всяка изминала година футболът все повече се превръща в бизнес. На преден план са парите, рекламата, а магията от играта като че ли остава встрани. Стряскащи са обаче темповете, с които клубовете забогатяват и приходите, които изкарват от реклама, излъчване на мачовете им и продажбата на билети.

Приходите на 20-те най-богати клуба за миналия сезон надхвърлиха границата от 6 милиарда евро, сочи изследване на „Делойт”, публикувано преди броени дни.  В доклада на компанията изпъкват няколко факта, които приковават вниманието.

С най-много приходи е тимът на Реал (Мадрид), следван от Манчестър Юнайтед. Това са и единствените два тима с печалба от над 500 милиона евро. За да попадне един тим в Money League (Лигата на богатите) в изследването, то трябва да генерира големи приходи от телевизионни права – особено тези от Шампионската лига, както и да разчита на реклама.

Прави впечатление, че приходите от деня на мача вече не играят такова значение. За 14 от 20-те тима в челните позиции този аспект намалява като процент от общия дял на приходите. В същото време процентът на приходите, генерирани от по-косвени признаци (реклама и излъчване) достига връхна точка.

Клубовете от Висшата лига на Англия за пореден път доминират – от шест през миналия сезон те вече са осем през този в топ 20. Това се дължи на огромната сума, която получават тимовете на Острова от излъчването на техните мачове. Юнайтед, който изпрати кошмарен сезон, продължава да е хегемон заради рекламните си приходи, стратегията за сегментация на пазара, както и рекламните сделки за сътрудничество с някои от най-известните световни брандове.

Атлетико (Мадрид), който спечели титлата в Испания и игра финал в Шампионската лига, се изкачи с пет места и вече заема 15-ото. В Ла Лига обаче за пореден път изпъква „пропастта” между големите риби – Реал и Барса – и другите тимове в шампионата. Въпреки че бе по-добрият отбор на терена (в Примера дивисион) и игра еднакъв брой мачове в ШЛ, Атлетико е спечелил два пъти по-малко приходи от телевизионни права от Реал.

Въпреки че има четири представители в Лигата, италианската Серия А губи почва под краката си. Силното представяне на Ювентус в калчото и „облагите” от построяването на модерен стадион задържаха тима в топ 10, но Милан вече не е сред първите десет тима по приходи – за първи път в историята на „росонерите”. През 2001 година Италия имаше пет отбора в топ 10, сега – само 1.

Прави впечатление, че само един тим извън т.нар. „топ 5 първенства” намира място сред топ 20 – това е турският Галатасарай с приходи в размер на 161 милиона евро.

В днешни дни всеки клуб трябва да има освен добра стратегия за генериране на рекламни приходи, добра стратегия за привличане на нови фенове и задоволяване на техните интереси. Все по-важно е например поддържането на страница в социалните мрежи – Facebook и Twitter. В най-много фенове в първата е Барселона (81.6 милиона). В Twitter пък Реал има най-много последователи – 14.4 милиона.

За съжаление на по-малките отбори, разликата между богати и бедни във футбола става все по-голямата. Първенства като българското, например, са на светлинни години от големите шампионати на Стария континент, а по всичко личи, че разликата ще става все по-голяма...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 0 Отговор
    То това за богатите ,че стават все по богати не е само в фудбола.
  • 2 Дедо

    0 0 Отговор
    Вместо да пишете статии - натрийте носовете на Блатер и Платини. Какво е Шампионската лига? Какво е Лига Европа? Какво са ЕП и СП? И как те се получават? Попитайте Боби Михайлов - защо българският футбол стана джудже? Как така в българските отбори играят по 6 - 7 чужденци, а младите гледат от страни?