26 Януари, 2015 09:49 881 0

Най-интересното от турнира за ФА Къп (Обзор)

  • арсенал-
  • фа къп-
  • обзор
Най-интересното от турнира за ФА Къп (Обзор) - 1
Снимка: БТА/AP

Този кръг от турнира за ФА Къп бе доста шокиращ и драматичен, а изненадите валяха ден след ден. Грандовете от Манчестър показаха сериозни колебания и докато Юнайтед издрапа до преиграване, то Сити се сбогува отрано с надпреварата. Друго неочаквано събитие бе отпадането на временния лидер в Премиър лийг Челси и втоият в класирането Саутхемптън.

Към елиминираните се присъединиха и други тимове от английския елит като Тотнъм, Суонзи и Кардиф Сити. Ливърпул също ще играе втори мач след слабото представяне и двете нули срещу Болтън.

Предлагаме Ви кратък обзор на най-интересното, случило се през изминалите няколко дни в битката за ФА Къп.

Челси-Брадфорд 2:4

Третодивизонният Брадфорд Сити стигна до шокиращ обрат от 0:2 срещу предендента за титлата в Премиър лийг Челси на "Стамфорд Бридж" и победи с впечатляващото 4:2 лондончани, изхвърляйки селекцията на Жозе Моуриньо от турнира за Купата на Англия.

Двубоят започна перфектно за домакините, които поведоха с 2:0 след голове на Гари Кейхил (21') и Рамиреш (38'), но след това бойкият тим на Брадфорд, който се намира на 49 позиции зад днешения си съперник, вкара цели четири попадения чрез Джон Стийд (41'), Филипе Мораис (75'), Анди Холидей (82') и Марк Йеитс (94').

Загубата пък бе първа за Челси на "Стамфорд Бридж" през този сезон.

Саутхемптън-Кристъл Палас 2:3

Намиращият се в прекрасна форма отбор на Саутхамптън допусна изненадваща загуба с 2:3 от Кристъл Палас на своя "Сейнт Мерис" и също отпадна в четвъртия кръг от турнира.

Двубоят започна изключително зрелищно, като двата отбора си отбелязаха четири гола в първите 13 минути. Грациано Пеле откри резултата в деветата минута, но Маруан Шамак изравни секунди по-късно. В 16-ата минута Скот Дан си отбеляза автогол, с който изведе "светците" отново напред в резултата. Яя Саного изравни пет минути след това, а в 39-ата минута Шамак направи обрата пълен с втория си гол в мача. Кристъл Палас се класира за петия кръг на ФА Къп за първи път от пет години насам. "Орлите" играха изключително прагматично и ефективно, успявайки да отбележат три гола в полувреме, в което владееха топката едва в 36% от игровото време.

През целия сезон "светците", които се представят много силно в защита, бяха допускали три гола само в един двубой до този момент. Новият мениджър на Палас Алън Пардю пък записа четвърта победа от четири мача начело на "орлите".

Сити-Мидълзбро 0:1

Силният тим от Чемпиъншип Мидълзбро порази с 2:0 като гост гранда Манчестър Сити на неговия "Етихад Стейдиъм" и безпощадно го изхвърли от надпреварата.

Възпитаниците на треньора Айтор Каранка изнесоха невероятен мач срещу шампиона на Англия и заслужено стигнаха до победата, която им осигури преминаване в петия кръг.

Преди почивката вратарят на северняците Мехиас Осорио направи невероятни спасявания, за да задържи тима си в мача, докато през втората част с голове на Патрик Бамфорд (53) и резервата Кике (90+2) оформиха сензационния успех на гостите.

В изключително открития двубой на "Етихад" гостите можеха да вкарат и повече голове във вратата на Вилфредо Кабайеро, но при най-чистата ситуация от открилите се пред тях Лий Томлин тресна страничната греда след феноменално отиграване пред наказателното поле на "гражданите" и плътен удар от границата на наказателното поле. Все пак Сити не стигна до гол и отпадна от турнира за ФА Къп безславно.

Тотнъм-Лестър 1:2

Тимът на Лестър осъществи късен обрат срещу Тотнъм и с голове на Леонардо Уйоа в 83-ата минута и Джефри Шлуп в добавеното време на редовните 90 изхвърли "шпорите" от турнира. "Лисиците" изоставаха в резултата след попадение на Андрос Таунзенд в 19-ата минута от дузпа, но късните попадения във вратата на Мишел Ворм им донесоха победата и продължаването в следващия кръг.

Блекбърн-Суонзи 3:1

Суонзи пък стана първият тим от Премиър лийг, който отпадна в четвъртия кръг на турнира за ФА Къп, след като загуби с 1:3 при гостуването си на втородивизионния Блекбърн.

В ранния съботен мач "лебедите" нямаха никакъв късмет, тъй като 85 минути трябваше да играят в числено намален състав. В добавеното време гостите дори останаха с девет човека, след като и Гилфи Сигурдсон бе изгонен.

Въпреки лошото начало Суонзи съумя да поведе именно чрез Сигурдсон (21'), но веднага допусна изравняване след гол на Крис Тейлър (23'). Руди Жестед (78') изведе отново Блекбърн напред в 78-ата минута, а Крейг Конуей довърши "лебедите" в самия край с трети гол.

Кеймбридж Юнайтед - Ман Юнайтед 0:0

Манчестър Юнайтед сензационно не успя да победи четвъртодивизионния Кеймбридж Юнайтед.

Възпитаниците на Луис ван Гаал подходиха високомерно срещу непретенциозния си съперник и за 90 минути не съумяха да преодолеят нито веднъж стража на домакините Крис Дън.

Нулевото равенство беше прието като огромен успех от над 8000 зрители на "Аби Стейдиъм". Този резултат осигури на Кеймбридж Юнайтед престижно преиграване на "Олд Трафорд".

Въпреки присъствието сред титулярите на футболисти като Радамел Фалкао, Анхел ди Мария и Давид де Хеа, "червените" дяволи тотално разочароваха с представянето си.

Чак през второто полувреме гостите по-сериозно се настаниха в противниковата половината и създадоха няколко голови положения, но ги пропиляха.

Ливърпул-Болтън 0:0

Тимът на Ливърпул стана поредният гранд, който не успя да спечели мача си от турнира за Купата и след нулево равенство у дома срещу Болтън Уондърърс ще трябва да преиграва двубоя си от четвъртия кръг на най-стария клубен турнир в света.

Възпитаниците на Брендън Роджърс изпуснаха редица положения пред направилия отличен мач Адам Богдан и така ще трябва да търсят победа на "Макрон Стейдиъм" след две седмици, ако искат да продължат напред.

През почти целия мач "червените" имаха предимство на терена, но редица пропуски направиха Рахим Стърлинг, Адам Лалана и появилите се като резерви Лукас Лейва и Фабио Борини, за да остане резултата 0:0 след края на редовните 90 минути.

Така след равенството на Манчестър Юнайтед с Кембридж Юнайтед и отпаданията на Манчестър Сити, Челси, Тотнъм и Саутхамптън, Ливърпул стана поредният отбор от челото в класирането на Висшата лига, който не успя да вземе мача си срещу по-непретенциозен опонент във "ФА Къп".

Брайтън-Арсенал 2:3

Носителят на трофея Арсенал продължи защитата на титлата си в турнира "ФА Къп" след успех с 3:2 при гостуването си на Брайтън енд Хоув.

Възпитаниците на Арсен Венгер станаха единственият гранд от Висшата лига, който не допусна изненада и надееля срещу тима на Крис Хютън, макар срещата да бе доста открита и с положения пред двете врати.

Тио Уолкот даде аванс на гостите след само две минути игра с плътен удар по тревата, с който не остави шансове на Дейвид Стокдейл. Доминацията на гостите в началото на двубоя продължи и в 24-ата минута Месут Йозил удвои преднината на Арсенал.

В началото на втората част Крис О'Грейди намали изоставането на Брайтън с попадение в 50-ата минута, но само девет по-късно Томаш Росицки отново възстанови солидния аванс на Арсенал, след като с воле от границата на наказателното поле опъна мрежата на домакините за трети път. Бившият футболист на Уест Хам Сам Болдък направи последните минути от мача интересни с гол в 75-ата минута.

Въпреки това съставът на Брайтън не успя да стигне до изравняване и евентуален втори мач с Арсенал на "Емиратс" и "артилеристите" продължиха защитата на трофея си от миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА