Last news in Fakti

30 Януари, 2015 19:32 1 289 0

От шампионската титла до зоната на изпадащите

  • борусия дортмунд-
  • бундеслига-
  • юрген клоп-
  • изпадащи

Отборът, играл финал в Шампионската лига през 2013 година, сега се бори за оцеляването си

От шампионската титла до зоната на изпадащите - 1
Снимки: БТА/ AP

Ако през месец август миналата година някой беше казал, че след края на първия полусезон Борусия (Дортмунд) ще бъде в зоната на изпадащите, щеше да бъде помислен за луд.

Реалността обаче е такава - „жълто-черните“ са на 17-о място във временното класиране в немското първенство и ги грози реална опасност догодина да играят във втора Бундеслига.

Как обаче се стигна дотук – тим, спечелил шампионската титла в Германия през 2012 година и финиширал на второ място през последните два сезона, да заема тази незавидна позиция?

Борусия е тимът, допуснал най-много загуби в първенството – цели 10, инкасирайки 26 гола в своята врата – средно по 1.5 на мач. Възпитаниците на Юрген Клоп не блестят и с офанзивна мощ – отбелязали са 18 гола в 17 мача.

Интересен е и фактът, че Борусия само два пъти е взимал точки от мач, в който първи е допуснал гол. Без съмнение контузиите на основни играчи са една от причините за незавидното положение на „жълто-черните“. Матс Хумелс, Хенрих Мхитарян, Сократис Папастатопулос и Марко Ройс в ключови моменти от сезона бяха аут, което даде отражение за слабото представяне.

Също така Клоп трябваше да се „справя“ и с незадоволителната форма на някои от своите футболисти, които търсеха постоянство и последователност на терена. 47-годишният треньор често сменяше и титулярните си защитници, залагайки на различни играчи в дефанзивен план. Честите ротации оказаха влияние на представянето на бранителите, което бе повече от незадоволително.

След напускането на Роберт Левандовски Борусия не разполага с играч, който да гарантира голове за тима – в момента най-резултатният футболист е Пиер-Емерик Обамеянг с пет попадения от началото на сезона.

По ирония на съдбата този отбор, който се бори за оцеляване в Бундеслигата, се представя блестящо в Шампионската лига – финишира първи в група с Арсенал, Андерлехт и Галатасарай. На осминафиналите „жълто-черните“ ще играят с италианския шампион Ювентус.

Едно е ясно – Борусия не е отбор за втория ешалон на немския футбол. Борусия обаче трябва да започне да печели – защото разликата между висините и дъното очевидна е много тънка.

В събота отборът от Дортмунд гостува на Байер (Леверкузен), а четири дни по-късно приема Аугсбург. Това са срещи, които могат да определят бъдещето на Юрген Клоп и тима, играл финал в Шампионската лига през 2013 година. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА