Last news in Fakti

30 Март, 2015 06:15 13 836 13

Мачът на века

  • флойд мейуедър-
  • мани пакиао-
  • мач

Мейуедър срещу Пакиао е събитието, което боксът чака от години

Мачът на века - 1
Снимка: БТА/AP

На 2-ри май тази година светът на спорта ще стане свидетел на най-чаканото събитие през последното десетилетие.

На ринга в Лас Вегас един срещу друг ще се изправят царете на модерния бокс – Мани Пакиао и Флойд Мейуедър. В Европа боксът може да се изчерпва с братята Кличко, но в САЩ отдавна не им пука за тях. Няма какво да се лъжем, през последните години боксът в тежка категория е затънал в тежка криза. Всичко в него се върти около фамилията Кличко, а Владимир е  едва ли не непобедим. Промоутърите полагат невероятни усилия, за да му изградят някой поне привидно равностоен съперник, но тези опити вече се приемат от публиката с насмешка.

В Америка пък отдавна феновете са загубили интереса си към бокса в тежка категория. Едно на ръка, че той е обсебен от боксьорите от Източна Европа и друго, че отдавна няма качествен американски състезател в тази категория. Освен това Владимир Кличко не е типът боксьор, който е способен да представи такова зрелище за своята публика, че да спечели вниманието на американците. За това и през последните години щатската публика предпочита по-леките категории, а щом тя ги предпочита, значи там са парите.

Благодарение на кризата в бокса в тежка категория, през последните години Флойд Мейуедър и Мани Пакиоа се  превърнаха в най-големите боксови звезди в световен план. Техните мачове отдавна привличат най-много зрителски внимание и носят най-много пари от телевизионни права. А сблъсъкът по между им  беше внимателно планиран и изграждан в продължение на години. В крайна сметка се реши той да се състои сега. Когато и двамата са на върха и в същото време към края на своите кариери. Гордостта на САЩ срещу легендата на Филипините. Според много хора приходите от този мач ще надхвърлят $ 1 млрд., което ще го превърне в най-мащабното спортно събитие, вероятно в историята въобще. Със сигурност поне в най-големия сблъсък в историята на бокса. Надхвърлящ по интерес сблъсъци като Али – Фрейзър, Али – Форман и  Тайсън – Холифийлд.

Вече бе изчислено, че постъпленията от продажбата само на билети ще надхвърлят $ 72 млн. Това е с 10 млн. повече от постъпленията на последния мая от Супербоул. В САЩ, за да гледат мача по телевизията зрителите ще трябва да се бръкнат с по $ 99. В Англия цената е около 20 паунда. От телевизиите очакват постъпления от поне $ 400 млн. Все повече се обсъждат различни схеми за излъчване на мача  в Китай. Да не забравяме и огромния интерес от страна на инвеститорите и спонсорите. Този мач е истински икономически феномен, който може да промени представата ни за реализиране на спортно събитие.

В същото време той противопоставя един на друг два напълно различни персонажа. Мейуедър е това, което американската публика иска от един шампион. Той не е просто спортист, той е шоумен. Флойд рекламира повечето от мачовете си със скандали, закани и размяна на обиди. Това обаче се харесва на американската публика. Тя не просто иска да купи един мач, тя иска да купи историята около него. А Мейуедър има какво да продаде. Той спокойно може да бъде наречен кралят на Лас Вегас.  Освен спортист, Мейуедър си е холивудска звезда. В антуража му редовно има певци и актьори. Пръв посетител е на всяко звездно парти, а преди време дори получи рекорден договор, за да участва на „Кечмания“.  Той с удоволствие носи и псевдонима „богаташчето“, напомнящ на всички, че е най-добре платеният боксьор в историята.

Мейуедър обаче определено не е пример за подражание. Известен е с безразборните си сексуални приключения и скандали. През 2012 г. излежа 2 месеца в затвора заради побой над бившата си съпруга. Това обаче няма особено значение, защото приляга перфектно на образа му. Той е лошото момче, което изкарва пари, за да е лошо. А всичко това само му помага да продава по-скъпо мачовете си. Не случайно се очаква да прибере $ 180 млн. от мача си с Пакиао.

И ако Мейуедър е холивудското момче, то Пакиао е гордостта на цяла една нация. Във Филипините го третират като жив идол, а това го натоварва с много отговорности. Пакиао е приел задължението да е посланик на социалните проблеми на своята родина. Той е непрестанно обвързан с различни социални и политически каузи. През 2010 г. дори бе избран за конгресмен на родната му провинция Сарангани. Той води собствена програма за справянето с огромната бедност на въпросното място, в което има много места, на които дори не тече вода. Името му отдавна не се свързва с никакви скандали. Женен е от 15 години и има 5 деца. В същото време той е и царят на Макао, мястото което може да бъде наречено новата столица на бокса. Вече има и спекулации за реванш между двамата именно там.

Двубоят между Пакиао и Мейуедър ще е сблъсък на две вселени. Пакиао получава симпатията на масите, хората които го виждат като пример за подражание. Мейуедър пък живее живота, за който всички си мечтаят. Той е сбъднала американската мечта. Дори се говори,че Джъстин Бийбър може да е част от антуража му за мача. Важното обаче е това, че на 2-ри май вероятно ще гледаме най-великия боксов мач в историята.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1313

    0 1 Отговор
    На тези джинки ли се кефат Американците.Сега вече нали си имат Деонтей Уайлдър световен в тежката .

    Коментиран от #3

  • 2 сестрата

    0 1 Отговор
    Мачът определено ще е много интересен и се чудя дали ние ще можем да го гледаме?
  • 3 ssv

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "1313":

    Тези джиджинки имат повече успехи от всеки един друг. Ай като не разбираш си трай.

    Коментиран от #7

  • 4 фен

    0 0 Отговор
    Някой може ли да каже къде можем да го гледаме този мач?
  • 5 KK111

    0 0 Отговор
    PeyPerView- в гоогле.
  • 6 Sky

    0 0 Отговор
    Мачът ще се излъчва по Sky Sport HD1 Deutchland, Sky Sport 1 GB
  • 7 1313

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "ssv":

    забавление за масите и кора хляб кефете се с джинките
  • 8 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор
    НАШИЯ СЕРАФИМ ТОДОРОВ
    ПОБЕДИ МЕЙУЕДЪР
    ГОЛЯМ СИ СЕРАФИМЕ

    Коментиран от #9

  • 9 Фанети Мазакура

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Vasik Atanasova":

    Да:
    https://www.youtube.com/watch?v=yo3Ar538Sf4
    но се е родил в кочина сред диваци:
    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4281501

    Коментиран от #10

  • 10 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Фанети Мазакура":

    АЗ ТРЕНИРАХ ПО ВРЕМЕТО НА СЕРАФИМ С ДАНИЕЛ ПЕТРОВ И ТАМЕР ЕРОЛОВ В ЧЕРНО МОРЕ
    НЕЩАТА СА МИ ЯСНИ
    НЕ МОЖЕ ЛИ ДА НЕ ПЛЮЕШ
    А ДА СЕ КЕФИШ СТИГА С ТАЗИ ЗАВИСТ
  • 11 край

    0 0 Отговор
    Американците са като деца "Е ми щом ни биете в тежките категории на нас вече не ни се играе". Братята Кличко върнаха бокса където му е мястото - спорт за бели дженталмени. Динозаври и прочие паплач от гетото трябва редовно да ядат бой.Бокса е за силни, но не прости мъже.
  • 12 Zlati zlatistia

    0 3 Отговор
    shte go gledm na jivo.derzaite
  • 13 mediator37

    0 0 Отговор
    Ще бъде зрелище. Жалко , че ще го изгледам на ютуб след като знам как е свършил, но... нямам достъп до скъпи спортни канали.