31 Март, 2015 12:30 843 0

Левски и ЦСКА заедно към бездната

  • левски-
  • цска-
  • заедно

И двата клуба са на ръба на своето историческо дъно

Левски и ЦСКА заедно към бездната - 1
Снимка: БТА

Отборите на Левски и ЦСКА достигнаха прага на бездната. В исторически план и двата клуба никога не са били застрашени до такава степен от своя пълен срив.

Едва ли някой някога си е мислил, че ще дойде време, в което и двата родни гранда ще се борят не за титла, а за получаването на лиценз. На карта дори е поставено оцеляването на тези клубове в А група. От най-мощните спортни марки у нас, само за няколко години те се превърнаха в дружества, чиято основна цел в буквален смисъл е просията. В момента ръководителите и на двата клуба се чудят на коя  врата да почукат и на кои фенове да се примолят, че да могат да си вържат бюджета поне до там, че да си изплатят дълговете.

През последните седмици в Левски все повече става ясно колко зле са нещата всъщност. Стигна се до там Иво Тонев да признава, че от години клубът е формирал бюджета си на база разход, а не на база приход. Пари са се харчили, общо взето без да се прави сметка, за това дали ще могат да бъдат възстановени.  Когато е имало пари са се харчели, а когато е нямало се е влизало в дългове, за да може харчовете да продължат по същия начин.

Подобни са нещата и в ЦСКА. Александър Томов пристигна като спасител в клуба. Той дори използва връзките си, за да привлече някои инвеститори, които негласно издържаха отбора. Само, че през последните години в ЦСКА така и не разработиха план, чрез който да излязат от кризата. Там продължиха да привличат и гонят играчи, гонейки титлата, оправдавайки се със своето име. Оказа се, че вместо разходите на клуба да бъдат свити, те са продължили да се движат в едни твърде високи нива, както излиза от твърденията на Инджов и Манджуков. Реално Стойчо Младенов и Александър Томов никога не са били реформатори. Те просто решиха отново да рискуват стабилността на клуба, за да постигнат бърза слава.

Проблемът е, че и в Левски и в ЦСКА обясняват всички свои неволи с липсата на пари. От там реват за пари. Според тях единствената причина Лудогорец да ги прави за смях са парите на Кирил Домусчиев. Ръководствата и на двата клуба просто чакат от някъде да им бъдат изсипани няколко милиона и те да цъфнат и да вържат. Големият проблем и на двата клуба обаче не са парите, а липсата  на стратегия за развитие. През годините и на двете места вярваха, че имената на отборите ще ги спасят от всякакви проблеми. Там купуваха и продаваха футболисти на конвейр. Затъваха в дългове и  в дела за неизплатени заплати, само за да гонят някаква титла. През годините  там до толкова се бяха взрели в това как да преодолеят сушата на успехи, че самички се поведоха към бездната.

Тодор Батков заслужава уважение като благодетел на Левски. В крайна сметка  през годините той издържаше клуба на базата най-вече на лични средства. Той обаче е виновен за това, че общо взето сложи край на една изключително добра стратегия за развитие, създадена от Станимир Стоилов и Наско Сираков. Сложи този край, за да угоди на собственото си его и вяра, че е започнал да разбира от футбол. На Алескандър Томов също не може да се отрече, че пое ЦСКА в най-тежкия момент. Той обаче така и не реформира клуба, а продължи да го води по пътя към разрухата, защото искаше да поддържа своята новопоявила се медийна платформа.

И в двата отбора чакат своя нов благодетел. Никой в тях обаче не мисли за реформи. Дори без пари, пак се мисли как да се докара някой анонимен чужденец, с който уж да се атакува шампионска титла. В ЦСКА продължават да бленуват тази титла, а в Левски да си мислят, че могат да влязат в групите на Лига Европа. Крайно време е обаче хората и от двата отбора да излязат и да си признаят, че нещата са зле. Че, за да се оправят те, ще са нужни вътрешни реформи, които да траят поне няколко години.

В Левски се мъчат да очертаят някакъв план. Тонев вече заяви, че бюджета на клуба трябва да се свие максимално, за да бъде съобразен с неговите реални постъпления. На „Георги Аспарухов“ се мъчат отчаяно да инвестират в школата, защото май вече разбират, че тя е тяхното спасение. До реални действия обаче още не се е стигнало. Георги Иванов от известно време не говори пред медиите. Сякаш самият той разбира, че политиките на постоянна смяна на играчи, въведени именно от него, са довели клуба до този хал. Той разбира, че обещанията за успехи и триумфи ще са голи приказки през следващите няколко години. В Левски обаче все още няма единно мнение, за това какъв план трябва да се предприеме. В момента се чакат някакви пари от феновете. На всички обаче е ясно, че фенските маси у нас не са точно най-стабилният  източник на средства. Ако бяха такива, на всеки мач на Левски и ЦСКА щяха да ходят поне по 10 000 фена и клубовете всяка година щяха да продават поне по 50 000 оригинални фланелки. Така финансовото им положение щеше да е съвсем различно.

Сега няма логика и двата клуба да очакват да се оправят чрез някое и друго подаяние от страна на феновете за акции. Привържениците на Левски например  така и не разбраха каква е ролята на тръст „Синя България“ в управлението на клуба. От там няколко месеца мрънкаха колко са зле нещата. Общо взето не успяха да подсигурят кой знае какви средства, за да могат изведнъж да се оттеглят от управлението на клуба като сърдити котета, защото Батков не им бил дал акциите си. И това е.

В момента не е време за приказки, а за действия. И в двата клуба трябва да се реформират и да се стабилизират както финансово, така и организационно. А за това е нужно време. Време, което няма да е много радостно за феновете. То обаче ще трябва да бъде изтърпяно, ако те не искат  родните грандове да се сгромолясат окончателно.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА